Šíří se informace, že Amerika napadne Rusko a vypukne válka. Libor Rouček však jasně říká, že...

12.10.2016 12:50

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Jsou šířeny fámy a ‚zaručené zprávy‘, že má dojít ke 3. světové válce, kdy Amerika napadne Rusko.“ O militarizaci myšlení i celkové atmosféry v Rusku svědčí podle bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Libora Roučka i cvičení civilní obrany třetiny populace. V souvislosti s prezidentskými volbami uvedl, že Trump je nebezpečný nejen pro Ameriku, ale i zbytek světa. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz se vyjádřil také k vizi nové a spravedlivé Británie premiérky Theresy Mayové: „Británii čekají roky nejistoty, nestability, hospodářské i sociální stagnace a poklesu. Její politický vliv klesá již nyní.“

Šíří se informace, že Amerika napadne Rusko a vypukne válka. Libor Rouček však jasně říká, že...
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

V Istanbulu podepsali zástupci Ruska a Turecka dohodu o vybudování plynovodu TurkStream, který má vést plyn z Ruska do Turecka a odtud dál do Evropy. Ruský prezident řekl, že Rusko poskytne Turecku slevu na nákup plynu v rámci širších dohod, které zahrnují vybudování plynovodu. Moskva také zruší embargo na dovoz tureckého zboží. Tiskové agentury hovoří o tom, že se Rusko s Tureckem dohodlo na posílení kontaktů i ve vojenské oblasti, na intenzivnějších kontaktech svých ministerstev obrany a tajných služeb. Co tyto dohody znamenají pro Evropu?

Dohody znamenají postupnou normalizaci vztahů mezi Tureckem a Ruskem na úroveň před sestřelením ruského letadla. Plynovod Turkstream byl plánován již v té době a nyní dochází k jeho postupné realizaci, byť v omezenější, poloviční kapacitě. Turecko plyn potřebuje a po dokončení stavby po roce 2019 bude odebírat převážnou část jeho kapacity. Zbytek, pokud o to budou mít zájem, budou moci odebírat státy jihovýchodní Evropy jako například Řecko nebo Bulharsko. Pro (jihovýchodní) Evropu, pokud se k plynovodu připojí, to znamená další diverzifikaci energetických tras. Posílení kontaktů mezi Ruskem a Tureckem ve vojenské oblasti, tedy především při výměně některých zpravodajských informací, lze v době konfliktu v Sýrii jen přivítat. Mělo by zabránit podobným incidentům jako bylo sestřelení ruského letadla, zvláště uvědomíme-li si, že Rusko podporuje syrského prezidenta Asada, a Turecko má naopak zájem na jeho odstranění.

Anketa

Má pravdu MUDr. Jan Hnízdil, když tvrdí, že do politiky chodí hlavně psychopati, placení finančními skupinami?

97%
3%
hlasovalo: 6604 lidí

Rusko-americká zářijová dohoda o příměří v Sýrii předpokládala, že umírněná opozice se od teroristů, jako je Fronta dobytí Levanty, oddělí, což se nestalo a Rusko z toho viní USA, které měly tento bod dohody zajistit. Teď Rusko schytává kritiku za intenzivní bombardování Allepa. Byla tohle strategická chyba Ruska nebo prostě lze postupovat jen silou? A co si myslíte o úvahách zavést kvůli jejich postupu další sankce proti Rusku? 

Rusko svým bombardováním civilních cílů v Allepu dělá chybu. Obrázky vybombardovaných ulic a domů, zkrvavených dětí či zničených škol a nemocnic se objevují na televizních obrazovkách po celém světě. Tím Rusko moc sympatií světové veřejnosti nezískává. Naopak. Vojenskou silou se v Sýrii nic nevyřeší. I kdyby Aleppo padlo, oslabený Asad již nebude mít nikdy sílu na to aby obnovil kontrolu nad územím celé Sýrie. Sunnitské mocnosti, jako jsou Turecko nebo Saúdská Arábie mu v tom zabrání. Řešení je proto nutno hledat ne vojenské, ale politické. Pokud jde o sankce vůči Rusku, nové sankce zavedeny nebudou, ale posílí to argument pro prodloužení stávajících sankcí, zavedených v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

Co se týče situace na Blízkém východě, v současné době nabrala kvalitativně novou dynamiku, která už není v režii USA. To si myslí bezpečnostní expert Jaroslav Štefec. „Nic na tom nemůže změnit ani rétorika některých amerických generálů, myšlením zamrzlých v letech studené války, ani Kerryho prohlášení, že Rusko se v Sýrii dopouští válečných zločinů.“ Navíc ruský prezident odložil plánovanou cestu do Paříže, poté co mu jeho francouzský protějšek François Hollande nabídl jednání jen o Sýrii. Co si to tom myslíte?

Co si myslí předlistopadový komunistický agent Štefec je irelevantní. Co se USA týče, konflikt v Sýrii od samého počátku povstání proti Asadovi v režii neměly. Neměly jej z důvodu zdrženlivosti Obamovy administrativy. Problém je, že konflikt v Sýrii nemá v režii nikdo. Namísto režie zde panuje naprostý chaos, ozbrojený chaos, který si již vyžádal na 400 tisíc mrtvých, milion zmrzačených, 4 miliony uprchlíků mimo Sýrii a dalších 6 milionů uvnitř země. To, že se Rusko snaží si v tomto tragickém konfliktu bombardováním civilních cílů obnovovat status „světové“ mocnosti je podobně tragické. Rusko by si mělo uvědomit svoji pozici, váhu i možnosti a zapojit se, společně s ostatními, do diplomatického řešení. Nikdo nepopírá, že Rusko má zbraně, včetně zbraní atomových. Ruská ekonomika je však 13 krát slabší než ekonomika americká, a ještě slabší je celkový vliv Ruska ve světě. Sovětský svaz, který byl mnohem silnější než dnešní Rusko, studenou válku se Západem prohrál. Snažit se proto o nějaké nové „strategické soupeření“ je krátkozraké, nesmyslné a nikam nevede. Pouze k tomu, že Putin se dostává do trapných situací i v socialistické Francii.

Na nejvyšších místech ruské politiky se schyluje k dalším změnám, které političtí experti připisují snahám ruského prezidenta pozměnit sestavu svého nejbližšího týmu před prezidentskými volbami v roce 2018. Objevují se informace o tom, že prezident Vladimir Putin vytváří dvě nové organizace velmi podobné KGB. Je to jen potvrzení o posilování moci Putina takto před volbami? A je jasným vítězem?

Putin bezesporu bude vítězem ruských prezidentských voleb. Za 16 let své vlády se postaral o potlačení opozice, nezávislých sdělovacích prostředků i občanské společnosti, o čemž například nejnověji svědčí zařazení organizace Memorial na listinu „zahraničních agentů“. To se této organizaci nestalo ani v dobách SSSR. Vypadá to však, že čím více moci Putin má, o to více se o její ztrátu bojí. A ohrožení vidí téměř všude, včetně tajné služby FSB, následovníka sovětské KGB. Proto byl také v srpnu „odejit“ šéf prezidentské kanceláře a jeho dlouholetý parťák z KGB Sergej Ivanov a proto také vytváření nových bezpečnostních agentur, jako je například „Národní garda“. Lze očekávat, že v této „personální politice“ a výměnách bude Putin pokračovat před prezidentskou volbou v příštím roce i po ní.



Navíc, asi 40 milionů Rusů se zapojilo do celostátního cvičení civilní obrany. Počítá se také s praktickým nácvikem „radiační, chemické a biologické ochrany obyvatelstva“. Do jaké míry souvisí tento nácvik se zhoršením vztahů se Západem nebo dokazováním síly právě v souvislosti s už zmiňovanými volbami?

Hlavní ideologií Putinova Ruska není komunismus nebo nějaký nový „socialismus“, ale nacionalismus. Na straně jedné Putin pěstuje v lidech pocit ruské velikosti a výjimečnosti, na straně druhé pocity permanentního ohrožení, a to především ze strany Západu. V souvislosti s ruskými válkami na Ukrajině a v Sýrii dochází k militarizaci myšlení i celkové atmosféry. Jsou také šířeny fámy a „zaručené zprávy“, že má dojít ke 3. světové válce, kdy Amerika napadne Rusko. Tyto „zprávy“ jsou mimo jiné šířeny ruskými a proruskými trolly i u nás. Proto tedy to celostátní cvičení civilní obrany.

I americké volby jako součást konfrontace mezi Clintonovou a Trumpem otevřely otázku Ruska. Je to opravdu tak, že by Hillary Clintonová pokračovala v Obamově administrativě a Donald Trump je nevypočítatelný? Co k tomu dál říci? A jaký bude mít volba prezidenta dopad na Českou republiku a případný vliv Ruska u nás? 

Jaký bude vliv Ruska u nás bude záviset především na nás samotných. Zda podlehneme Putinově propagandě nebo zda se budeme chovat sebevědomě s vědomím, že jsme plně ukotveni v západních politických a bezpečnostních strukturách EU a NATO a že bychom naopak měli využít naši znalost ruského jazyka, Rusů i Ruska k posílení našeho ekonomického a kulturního vlivu v této zemi. To je především naše záležitost. Pokud jde o americké volby, ano Trump je nevypočitatelný, a to nejen ve vztahu k Rusku; od Clintonové lze očekávat pokračování tradiční politiky, s tím ale, že její administrativa zahrne do tohoto přístupu i zkušenosti z Obamova „resetu“ vztahů s Ruskem, války v Sýrii, i ruských pokusů o ovlivňování amerických prezidentských voleb.

Ať jde ale o jakékoli téma, Trump neustále čelí útokům kvůli svému skandálnímu chování, nicméně Clintonová zase podle průzkumů má problémy s tím, že jí lidé prostě nevěří. Reuters uvádí, že pokud by na ní Trump útočil tak jako v té poslední debatě, znechutil by její voliče a ti by zůstali doma. Neustále opakuje souosloví „Crooked Hillary“. Kdo je podle vás blíž k cíli na cestě k Bílému domu? A Váš osobní názor, koho byste raději viděl v čele Spojených států?

K cíli na cestě do Bílého domu má blíže jednoznačně Hillary Clintonová. Trump je mentálně nevyrovnaný člověk, nebezpečný pro Ameriku, a tím, že USA jsou pořád světová supervelmoc, nebezpečný i pro zbytek světa. Mám-li na výběr mezi ním a Clintonovou, mým favoritem je jednoznačně ona. I při vědomí všech jejích slabin a nedostatků, které se ukazují i v průzkumech mínění, kde ji více než 50 procent americké veřejnosti nevěří.

Když se ještě vrátím do Evropy. Velká Británie spustí do konce března 2017 mechanismus vystoupení. A postupně se stane debata o ekonomických dopadech na různých frontách realitou. Svědčí opravdu vize nové a spravedlivé Británie Theresy Mayové o tom, že se nebojí ztráty přístupu na trh Evropské unie, protože chce plnou kontrolu nad imigrací? Do jaké míry je pravděpodobný velmi drahý „tvrdý“ Brexit?

Theresa Mayová bohužel žádnou vizi pro Británii nemá. A nemá ji tam nikdo. Británie se se svým referendem vydala na cestu do neznáma, o které nikdo neví, kde skončí. Na sjezdu své konzervativní strany nyní Mayová pod tlakem euroskeptiků oznámila datum, kdy zahájí vyjednávání o Brexitu, avšak bez jakékoli představy a strategie, co by mělo být cílem tohoto vyjednávání. Británii čekají roky nejistoty, nestability, hospodářské i sociální stagnace a poklesu. Její politický vliv klesá již nyní. Jsme svědky politické sebevraždy kdysi největší světové mocnosti v přímém přenosu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…