Situace u Kalouska: Hovoří Jiří Pospíšil

18.10.2016 6:54

ROZHOVOR Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil považuje volební výsledek strany, za kterou byl jako nezávislý zvolen do Evropského parlamentu, v podzimních krajských volbách za velký debakl, ze kterého by podle něj měla TOP 09 vyvodit nějaké důsledky. „Pokud bude vystupovat tak, že se nic neděje, pojede se dál a bude nulová sebereflexe, domnívám se, že situace strany do budoucna může být špatná,“ obává se oblíbený politik, kterého voliči v krajských volbách v Plzni z padesátého místa preferenčními hlasy posunuli na první místo. Díky němu se tak TOP 09 dostala v Plzeňském kraji se sedmi procenty do zastupitelstva i krajské samosprávy.

Situace u Kalouska: Hovoří Jiří Pospíšil
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

V krajských a senátních volbách propadli sociální demokraté, hnutí ANO, které vyhrálo krajské volby, ve druhém kole senátních voleb proměnilo ze čtrnácti želízek v ohni jen tři. Vítězem senátních voleb se stali jejich koaliční partneři – lidovci; úspěšní byli i Starostové a nezávislí. Překvapilo vás rozhodnutí voličů?

Pokud jde o hodnocení senátních voleb, jsem rád, že uspěli dva kandidáti TOP 09, kvarteto kandidátů hnutí Starostové a nezávislí a také lidovci a zároveň že hnutí ANO, které je pro mne antisystémovou stranou, nakonec příliš nebodovalo. Ukázalo se, že když politická strana nepodcení senátní volby a vybere opravdu kvalitní kandidáty, mají šanci uspět, i když kandidují za stranu, která v parlamentních volebních preferencích nevyhrává. A to se povedlo lidovcům. Vybrali kvalitní kandidáty, věnovali se senátním volbám a voliči zkrátka zvolili jejich kandidáty; ne proto, že jsou za KDU-ČSL, ale proto, že jsou to v jednotlivých místech uznávané osobnosti. A to samé platí i pro Starosty. A pro demokracii je dobrým signálem, že pan Babiš dál neposiluje a že křesla získala klasická politická strana, kterou KDU-ČSL je. Já mám z výsledků senátních voleb radost, protože uspěly podle mne kvalitní osobnosti, které byly nominované standardní politickou stranou.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

A co jste říkal neúspěchu sociální demokracie, která získala dva senátory, ale ztratila sedm mandátů? Ta nepostavila na kandidátky kvalitní osobnosti nebo podcenila kampaň do senátních voleb?

Myslím, že se v jejich výsledku odráží to, jak voliči vnímají sociální demokracii. Nepříliš výrazný premiér, strana, která dneska nemá jasnou vizi mimo to, že rozdává populisticky peníze, a podle mne ji hodně poškodila i aféra spojená s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Dodneška nevím, co bylo za velmi podivným odvoláním Roberta Šlachty. Tato kauza kulminovala během léta a sociální demokracii velmi poškodila. A já se tomu nedivím, lidé jsou velmi citliví na to, když se dějí podivné personální čachry v řadách policie, zastupitelství atd.

Mohlo to naopak pomoci v krajských volbách Andreji Babišovi, který kritizoval reformu policie, obviňoval sociální demokracii a zejména ministra vnitra Milana Chovance z toho, že chce mít kontrolu nad vyšetřováním kauz, a využil toho i ve volební kampani?

Andrej Babiš tu kauzu zneužil. Podle mého názoru využil pana Šlachtu, asi proti jeho vůli, ke své propagaci. Mohlo mu to také pomoci. Ale hlavně to poškodilo sociální demokracii, protože lidé jsou citliví, a správně, na to, když se má relativizovat nebo oslabit boj proti trestné činnosti. Podivné odvolání Roberta Šlachty tak mohou vnímat.

V krajských a senátních volbách propadli sociální demokraté, kteří jsou dlouhodobě označování za Zemanovy spojence – Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jaroslav Foldyna. Má to podle vás nějakou souvislost?

Spíš si myslím, že nepropadli kvůli tomu, že byli spojenci prezidenta Miloše Zemana, ale buď proto, že jsou ve funkcích dlouhou dobu a voliči už jsou jimi unaveni, nebo proto, že jejich působení je spojeno s různými kauzami. Některé jejich kauzy plnily během posledních týdnů média, mám na mysli kauzy spojené s Jihomoravským krajem. Pan Škromach seděl v Senátu už šest let a voliči došli k závěru, že je třeba ho změnit za někoho, kdo pro ně třeba udělá více. To jsou věci, které výrazně ovlivnily pád pánů, které jste jmenovala. Zkrátka a dobře to bylo důležitější než to, že jde o podporovatele Miloše Zemana.

Ztratí prezident část svého vlivu v ČSSD, když jeho nejviditelnější stoupenci u voličů propadli?

Všichni pánové, o kterých byla řeč, zůstávají dál vlivnými členy sociální demokracie, takže myslím, že vliv Miloše Zemana na sociální demokracii tím oslaben nebude.

V Evropském parlamentu jste za TOP 09. Jak jste přijal fakt, že tato strana v krajských volbách propadla a v senátních získala dva mandáty?

V Evropském parlamentu jsem jako nezávislý za TOP 09 a za Starosty, takže to vnímám tak, že na půdě Evropského parlamentu zastupuji oba tyto subjekty jako nestraník. Výsledek TOPky v krajských volbách považuji za velký debakl a podle mne z toho strana musí vyvodit nějaké důsledky. Pokud bude vystupovat tak, že se nic neděje, pojede se dál a bude nulová sebereflexe, tak se domnívám, že situace strany do budoucna může být špatná. Mne to mrzí, nemám radost z toho, když je proevropská frakce oslabena, na druhou stranu výsledek kolem tří procent musí vést k nějaké sebereflexi a ke změnám. Jako nestraník mohu radit zvnějšku, ale sám na to nemám vliv.

Starostové a nezávislí, kteří se v podzimních volbách oddělili od TOPky, podle médií uvažují o spolupráci na celostátní úrovni s KDU-ČSL, protože se jim v místech, kde postupovali společně, vyplatila. Myslíte si, že by to bylo do budoucna pro tyto strany prospěšné? Ale nepoškodilo by to TOP 09, která v minulých sněmovních volbách vytáhla Starosty a nezávislé do celostátní politiky?

Mě bude mrzet, když spolupráce TOP 09 a Starostů bude umenšena nebo skončí, protože jsem kandidoval za obě tyto strany do Evropského parlamentu. A má spolupráce s oběma těmito stranami byla dosud dobrá. Já sedím v rámci Evropského parlamentu v jednom poslaneckém klubu EPP: na jedné straně je pan Niedermayer a Štětina za TOP 09, na druhé straně pan Polčák za Starosty, na třetí straně paní Šojdrová a pan Svoboda za lidovce. Mohu říci, že na půdě Evropského parlamentu spolupráce proevropské středopravice, to znamená zástupců TOPky, Starostů i KDU-ČSL, velmi dobře funguje. Je určitě dobře, když Starostové a KDU-ČSL spolu budou spolupracovat, ale bude mne mrzet, kdyby ta spolupráce nebyla i s TOP 09. I když jsem nestraník, byl bych rád, kdyby si TOP 09 našla své místo v politickém systému. A aby se sama rozhodla, jestli chce být součástí nějaké, řekněme, koalice středopravicových stran, nebo nechce. Kdyby naopak TOP 09 zůstala na pravici osamocena, tak ji to samozřejmě oslabí.

Bude to mít nějaký vliv na vaše spojení s TOP 09? Několikrát už se v médiích mluvilo o tom, jestli do strany vstoupíte, nebo zůstanete nezávislým.

Já jsem jasně řekl i do médií, že v tuto chvíli nechci vstupovat do strany. TOP 09 jsem v krajských volbách pomohl, kandidoval jsem záměrně jako nestraník na posledním místě kandidátky. Pro mne je situace složitá, protože v Evropském parlamentu jsem kandidát zároveň za TOP 09 i Starosty a nezávislé, takže by mne mrzelo, kdyby tyto dvě strany přestaly spolupracovat. Uvidíme, doufám, že s oběma stranami budu moci spolupracovat a naplňovat i nadále program, za který jsem byl zvolen. Věřím, že spolupráce bude dál pokračovat stejně dobře, jak probíhala v minulosti. Osobně nechci na své pozici nic měnit.

Ze strany prezidenta Miloše Zemana došlo k dalšímu faux pas, když přiletěl pozdě na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. Jak se díváte na tento exces i na to trapné vysvětlování Hradu, kdo za to může?

Na jedné straně je exces, který nastal a který už nelze zvrátit. Já bych ho ani nekomentoval, kdyby nepokračovala ta taškařice následného vysvětlování. Já nevím, co je horší, jestli samotný exces, nebo to, co následovalo, zvláště z úst „viceprezidenta“ Ovčáčka, který nejprve hlásil, že zpoždění zavinilo počasí, pak hlásil, že to byl letový provoz, pak obvinil zase někoho jiného. Ta kauza by byla poloviční, kdyby zkrátka poté, co nastalo velké politické faux pas, že prezident přijel pozdě na pohřeb slovenského exprezidenta Kováče, byla ze strany Hradu vyslovena omluva. Situace by se uklidnila. Stát se to nemělo, ale stát se to samozřejmě může. Ale ta následná taškařice, kterou rozehrál „viceprezident“ Ovčáček, celou tu kauzu podle mne nafoukla a zdvojnásobila. Je to smutný příběh dalšího pokračování toho, co si státní úředník může dovolit. Tato kauza mi připomíná případ spojený s panem Peroutkou, kdy se permanentně dozvídáme nové výklady ze strany Hradu, proč k něčemu došlo. Následně jsou ty výklady vyvráceny nebo měněny. Je to ostuda České republiky. Jsem z toho smutný.

Mohou tyto kauzy uškodit prezidentovi v možné kandidatuře na Pražský hrad ve druhém období? Bývalý šéf Senátu Petr Pithart pronesl nedávno u příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla v Rudolfinu projev, kterým na sebe upoutal pozornost. Začalo se dokonce mluvit o jeho možné kandidatuře na prezidenta.

Myslím, že je to dobře. Čím víc kandidátů bude chtít vstoupit do té debaty, tím lépe. Prezident Miloš Zeman má silnou pozici, ale nemyslím, že je neporazitelný. Považuji za správné, když budou kandidovat kandidáti s různou životní zkušeností, s různou životní filozofií, s různým pohledem na to, jak se má funkce prezidenta vykonávat.

Kdy vy oficiálně oznámíte, jestli půjdete do přímé prezidentské volby a na čem bude vaše rozhodnutí záviset?

Oznámím to na jaře příštího roku. Pro mne je důležité, aby se vygeneroval kandidát, který bude mít šanci Miloše Zemana porazit. A hlavně bude mít schopnost, že tu funkci bude vykonávat jinak. Když se takový kandidát vygeneruje, rád ho podpořím. Rozhodnutí pro mne není otázka vlastních ambicí, ale toho, abychom nedošli k závěru, že máme jako jediného kandidáta Miloše Zemana. To by mne docela mrzelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…