Starosta Částečka: Velice si vážím toho, že pracuji pro Valašské Meziříčí

02.09.2011 16:30

ROZHOVOR Zástupce občanských demokratů v čele sedmadvaceti tisícového Valašského Meziříčí upozorňuje jak na finanční odpovědnost, tak i na nebezpečí, které v místním prostředí způsobily opakované povodně.

Starosta Částečka: Velice si vážím toho, že pracuji pro Valašské Meziříčí
Foto: top09.cz
Popisek: Jiří Částečka, starosta Valašského Meziříčí

Pane starosto, stojíte v čele dvaceti sedmi tisícového města Valašské Meziříčí. Splnila se vaše očekávání, s nimiž jste po volbách v roce 2010 vstupoval na radnici?

Starostou jsem druhé volební období. Když jsem na valašskomeziříčskou radnici v roce 2006 vstupoval, definovali jsme svou vizi takto: „Valašské Meziříčí, Valašské Atény. Krásné a čisté město spokojených lidí. Město hrdé na svou historii. Město pro život." Situaci nám trochu zkomplikovala světová ekonomická krize, ale na tom základním se nezměnilo nic- a lidé to ve volbách ocenili.

Co jste za své dosavadní volební období dokázal prosadit vzhledem k obyvatelům města?

Od roku 2006 dodnes jsme realizovali investice za 520 milionů Kč, největší z nich byla stavba krytého bazénu (143 mil. Kč), dále rekonstrukce silnic a chodníků (96 mil. Kč) a cyklostezka Bečva (49 mil. Kč), ale radost mám i z menších staveb, jako byla rekonstrukce amfiteátru. Ale nejde jen o investice. Jde o to, jak se lidem v našem městě žije. Do voleb 2010 jsme šli s heslem „čisté město pro zdravý rozvoj". Čisté město, to není jen péče o zeleň, ochrana ovzduší nebo zametené chodníky. Prosazujeme transparentní správu města, čisté finance a průhledné veřejné zakázky. Proto upřednostňujeme zadávání veřejných zakázek pomocí elektronické aukce.


K MÍSTU KONÁNÍ ROZHOVORU:


Důležitým tématem v našem městě s významnou chemickou výrobou je ochrana životního prostředí. Životní prostředí přitom pro mne znamená především kvalitní prostor pro život. Proto sledujeme kvalitu ovzduší a podporujeme třídění odpadu. 

Jaké jsou vaše politické priority?

Jako člen ODS prosazuji rozpočtovou odpovědnost. Snažíme se jít cestou úspor provozních i mzdových nákladů tak, abychom nemuseli rezignovat na priority vytipované ve spolupráci s občany, ať jde o budování parkovacích míst, již zmíněnou ochranu ovzduší nebo zajištění pobytových služeb pro seniory. Mrzí nás oddalování důležitých dopravních staveb, jako je obchvat našeho města či napojení na rychlostní komunikace, a chceme se o nápravu zasazovat znovu a znovu. V neposlední řadě bych zmínil krizové řízení a dobrovolné hasiče. Jsme městem na soutoku Bečev, což přináší zvýšené riziko povodní. Vím, a ukázaly to právě povodně posledních let, že naprostá ochrana proti nim není možná. Prevence proto musí být všudypřítomná. Příští povodeň přijde zcela určitě, jen nevíme přesně kdy. A že se nebude omezovat na katastr jedné obce, to je také vcelku jasné. A tady bych chtěl vyzdvihnout právě práci dobrovolných hasičů. Bez jejich pomoci by důsledky minulých povodní byly ještě daleko horší, a stejné je to i v případě dalších havarijních stavů, požáry počínaje a průmyslovými haváriemi konče. Pokud jde o péči o sbory dobrovolných hasičů, je to mojí prioritou, ať jde o nákup technického vybavení nebo o rekonstrukce hasičských zbrojnic."

Jak pravidelně se setkáváte s občany a při jakých příležitostech to je? Jakou poslední akci byste v této souvislosti vyzdvihl?

S občany se samozřejmě setkávám denně, na středně velkém městě to ani jinak nejde. Co bych ale chtěl vyzdvihnout, je Fórum 2025. V úvodu jsem se zmiňoval o vizi našeho města. Šlo o výstup projektu „Vize a strategie rozvoje města Valašské Meziříčí do roku 2025". Na tuto společnou práci politiků, odborníků z různých oblastí, veřejnosti i úředníků navázalo právě Fórum 2025, dobrovolné a nepolitické sdružení, které si klade za cíl napomáhat rozvoji našeho města zapojováním expertů i široké veřejnosti. Zrovna příští týden proběhne výroční schůze Fóra, na níž se chceme zaměřit na oblasti, které byly obsahem posledního dotazníkového šetření (kultura a bezpečnost ve městě), zahájíme však také například diskusi o budoucí rekonstrukci našeho náměstí.

Jak hodnotíte práci politické opozice na radnici?

Na silnou koalici a opozici si u nás nehrajeme. I většina opozičních zastupitelů vnímá, že je třeba pracovat pro nezadluženou budoucnost, a nepolevit přitom například v úsilí o řešení neutěšené dopravní situace v našem městě nebo v úsilí optimalizovat městské instituce a služby.  Povolební vyjednávání v roce 2010 reflektovalo hlavní vzkaz od voličů, kteří většinově nepodpořili volání po radikální změně. Že by koalice (dnes ODS, ČSSD a Nezávislí) mohla být širší, to určitě ano, i když formy zapojení opozičních zastupitelů do společné práce pro město mohou být různé. A pokud jde o mne osobně, nechci, aby to vyznělo jako fráze, ale toho, že mohu pracovat pro naše město, si velice vážím a zároveň mne tato práce nesmírně naplňuje.

Další rozhovory:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…