Starosta Frýdlantu z ODS: Předčasné volby? Nic by se téměř nezměnilo

13.04.2012 12:56

ROZHOVOR Se starostou Danem Ramzerem (ODS) hovořily ParlamentníListy.cz nejen na téma předčasných voleb v České republice, ale také o dění ve městě a Libereckém kraji.

Starosta Frýdlantu z ODS: Předčasné volby? Nic by se téměř nezměnilo
Foto: Frýdlant
Popisek: Starosta Dan Ramzer přebírá klíč k městu

Pane starosto, jak byste hodnotil naši současnou politickou scénu? Domníváte se, že by mělo dojít k předčasným volbám?

Naše politická scéna je obrazem naší společnosti. Předčasné volby by nic nového nepřinesly, pouze drobné přeskupení sil.

Nejvíce citovaná je asi v poslední době nejmenší vládní strana Věci  Veřejné. Jak byste hodnotil její působení ve vládě?

Hodnotit musí volič, já nejsem volič Věcí veřejných. Do této strany mnoho voličů vkládalo naděje. Pravděpodobně budou nenaplněny.

Vy osobně chcete letos kandidovat do krajských voleb. Už víte, jakou kampaň zvolíte? A neobáváte se, že by Vaši stranu mohla nějak v krajských volbách poškodit současná kauza Bém-Janoušek? A jak se na únik informací díváte?

V komunální politice se pohybuji poměrně dlouho, nikdy jsem nic nesliboval, preferuji pracovitost. Veškeré kauzy politiků politiku poškozují. Únik informací je selhání systému a jednotlivce.

Jaké problémy nejvíce sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám tyto problémy daří řešit?

V současné době sužuje obyvatele Frýdlantu a Frýdlantska nečinnost reprezentace Libereckého kraje při likvidaci povodňových škod především na komunikacích. Chybí silnice a mosty. To má velký dopad na zaměstnanost, zásobování i cestovní ruch.

Jak uvedl pro náš server hejtman Stanislav Eichler, podle lednové zprávy Úřadu práce se v Libereckém kraji zvýšil počet uchazečů o zaměstnání během ledna z 23286 na 24083, tedy o 797 osob.  Do jaké míry trápí obyvatele Frýdlantu nezaměstnanost? A jaké jsou zde pro ně pracovní příležitosti?

Nezaměstnanost na Frýdlantsku je stálý problém. Velkou příležitostí by bylo kapacitní silniční spojení na Liberec a příležitosti k rozvoji drobného podnikání, především v cestovním ruchu.

Zároveň také hejtman zmínil své obavy, kdy v rámci snižování platů Hasičskému záchrannému sboru LK a Policie ČR došlo k četným odchodům policistů a hasičů. Vám se ale i přesto podařilo domluvit se s Městskou policií Liberec na spolupráci při ochraně města.  Městský úřad navíc nechal za více jak 100 tisíc korun zrekonstruovat služebnu, do které se od 1. dubna nastěhovali muži zákona z Liberce. Co podle Vás stojí za úspěchem spolupráce? A kolik bude město muset do spolupráce investovat?

Za úspěchem spolupráce stojí pouze chuť spolupracovat. Rozpočet našeho města bude zajištění činnosti Městskou policií Liberec stát 2,5 miliónu korun ročně. Pokud by stejnou službu zajišťovalo město Frýdlant, bylo by to přibližně o 2 milióny korun více.

Co bylo hlavním impulsem pro zřízení této spolupráce v době škrtů? Měli jste k tomu nějaké závažné důvody? Do jaké míry trápí například obyvatele problémy s nepřizpůsobivými?

Hlavním impulsem byl a je pocit bezpečí obyvatel a návštěvníků našeho města. Nejzávažnějším důvodem je fakt, že stát nezajišťuje své služby v dostatečné kvalitě a množství. Nejen v otázkách policie, ale i ve školství, nebo v činnostech profesionálních hasičů.

Veškeré problémy musíme řešit. Potom co byla obcím s přenesenou působností odebrána agenda sociálních příspěvků, máme málo informací a minimum nástrojů jak nepřizpůsobivé řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…