Starosta Nymburku: Pan Nečas to má složité

12.04.2012 10:02

ROZHOVOR Sociální demokrat Miloš Petera ParlamentnímListům.cz prozradil, že reformy Nečasovy vlády jsou třeba, ale chybí vyváženost. Zároveň poznamenal, že jako člen ČSSD se rozhodně nemůže ztotožnit s některými vládními kroky.

Starosta Nymburku: Pan Nečas to má složité
Foto: red
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD)

Pane starosto, co říkáte na nedávnou rezignaci ministra školství? A jaký je Váš názor na to, že je to již osmý ministr, který opouští Nečasovu vládu?

Myslím si, že pan Dobeš by z postu ministra musel odejít tak jako tak. Narážím především na problémy kolem dotací z Evropské unie. Obecně si ale troufám říci, že časté střídání jakýchkoliv ministrů není příliš šťastné. Pokud často měníte management, podepíše se to na práci celé firmy, což platí i u ministerstev. Pan Nečas to má složité, vládne v v koalici se stranou, která do vlády nepatří. Jako člen ČSSD se rozhodně nemůžu ztotožnit s některými vládními kroky.

Vláda také spustila řadu reforem. Jak byste reformy hodnotil? Jak konkrétně se dotkly obyvatel Nymburka?

Reformy jsou jistě třeba, ale postrádám vyváženost. Dle mého názoru je celá reforma postavená pouze na tom, že šetří občané. Chybí mi koncepční úspory ve výdajové stránce rozpočtu.  Víte, v tomhle je komunální politika jiná. Na malém městě o sobě v podstatě všichni všechno vědí a navzájem se kontrolují. Všechno se vám hodně rychle vrátí a to je dobře. Tak to má být. Obyvatel Nymburka se reformy dotýkají stejně jako všech ostatních. Už letos musíme například hospodařit s menším rozpočtem, což pozná každý. Když opravíme méně chodníků, tak si toho lidé prostě všimnou.

Dopravní infrastruktura patří k dlouhodobě největším problémům tohoto středočeského města. Radnice se rozhodla v loňském roce problémy řešit spolu s občany města. Jak se situace vyvíjí? S jakou odezvou se záměr radnice sešel?

Jak jsem už říkal, v komunální politice máte k lidem blíž, ve městě žijete, řešíte jeho problémy doma, se sousedy, není to anonymní stát. Chcete, aby se žilo líp, a také pro to můžete něco udělat. Tentokrát jsme se ale hlavně snažili, aby občané byli více aktivní, aby nám přesně řekli, co je v oblasti dopravy trápí, ale také, aby navrhli řešení. A ono to fungovalo. Při přípravě generelu pouliční dopravy zpracovatel vycházel přímo z připomínek a návrhů občanů. Generel byl představen veřejnosti, po úpravách ho schválila rada a nyní půjde do zastupitelstva. Odezva byla dobrá a doufám, že podobný model využijeme i v budoucnu.

Co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch?

Od letošního dubna bude městská police složit v nepřetržitém provozu, dále jsem rád, že se pracuje na regeneraci historické části města, konkrétně ulice Na Rejdišti. Ale největší radost mám z opravy a zprovoznění Obecního domu. Nymburk má konečně důstojný stánek, kde se pořádají plesy, koncerty a další kulturní akce.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Vyhraje ČSSD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…