Starosta Poděbrad: Dobeš? Nebudu kopat do politických mrtvol

01.04.2012 7:22

ROZHOVOR Starosta Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady) odpověděl ParlamentnímListům.cz nejen na budoucnost Poděbrad, ale sdělil i svůj názor na reformní politiku Nečasova kabinetu.

Starosta Poděbrad: Dobeš? Nebudu kopat do politických mrtvol
Foto: red
Popisek: Starosta Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady)

Pane starosto, co říkáte na rezignaci ministra školství? A jaký je Váš názor na to, že je to již osmý ministr, který opouští Nečasovu vládu? Jak byste hodnotil její fungování?

Před měsícem bych se k práci pana ministra ochotně vyjádřil, ale po jeho rezignaci se konkrétně vyjadřovat nechci, protože mi nepřipadá etické kopat do politických mrtvol. V našem národě máme totiž skvělou téměř národní vlastnost. Spousta lidí je ochotná postavit barikádu na klíč, ale nejlépe tak tři dny po revoluci.

Pravdou je, že obměna ministrů je na české poměry nebývalá. Může se to sice stát, ale stabilitě a důvěryhodnosti vlády to moc neprospívá, nemluvě o tom, že řada ministrů vládu opustila za zvláštních okolností. Mám-li zvenčí hodnotit fungování vlády, myslím, že ji negativně ovlivňují minimálně tři aspekty. Prvním je fakt, že dvě pravicové strany sice mají velmi podobné vidění světa, ale logicky jsou dvěma kohouty na jednom pravicovém dvorku, a čím víc se budeme blížit k volbám, tím víc budou vztahy napjatější. Druhým nepříznivým faktem je historický omyl s nejmenší vládní stranou. Třetím aspektem je nutnost reforem, které si v této zemi (a nejen ve vládě) každý vykládá po svém a výsledkem je občas nedovařená bramboračka.

Vláda také spustila řadu reforem. Jak byste je hodnotil?

Jsou tam věci moudré, rozumné a chytré. A pak také zhusta nedomyšlené. Přál bych si, aby bylo co nejvíce těch moudrých a rozumných rozhodnutí. Byl bych opatrný u těch chytrých rozhodnutí, často mohou být jen na jedno použití a někdy mohou přinést až záporný efekt. A k těm nedomyšleným a pro Poděbrad nejzávažnějším patří plánovaný dopad úspor ve zdravotnictví, konkrétně v lázeňství. Myslím, že snaha spořit v této oblasti je krátkozraká, protože synergické efekty, které na sebe lázeňství váže (místní dodavatelé, služby, zaměstnanost, turistický ruch, kulturní aktivity) společně s omezením možnosti řádné regenerace nemocných, přinesou víc škody než užitku. Ale hlavně - jak se má zvyšovat ekonomický růst, když se bude snižovat kupní síla nezaměstnaných obyvatel, když se bude snižovat jejich výkonnost v důsledku nedoléčených nemocí, když se bude vydávat stále více peněz na drahé léky, které mají nahradit absentující nebo zkrácenou lázeňskou péči?

Působíte také jako garant komise pro strategický rozvoj. Co říkáte na to, že Evropská komise pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů? A co je podle Vás důvodem toho, že ČR neumí dotace čerpat?

Myslím, že důvodem je často složitá a zdlouhavá administrativa, nedostatek finančních prostředků na spoluúčast, nezřídka i některé diskutabilní vyhlášené programy, které zrovna nepatří mezi klíčové potřeby obcí a měst a v nespolední řadě i korupční prostředí.

Jaké problémy nejvíce sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám daří tyto problémy řešit?

Poděbrady v tom nejsou ničím výjimečné. Sužují nás podobné problémy jako u sousedů třeba v Kolíně, Nymburce, nebo v Kutné Hoře. Zanedbaný majetek města, nedostatek finančních prostředků na jeho údržbu a rozvoj, ale, a to mě trápí velmi, opadající zájem občanů o obec. Občanská společnost, která se v devadesátých letech minulého století začala pomalu rozvíjet, se často mění v několik hlasitých, věčně nespokojených a někdy i agresivních křiklounů. Lidé se opět uzavírají do rodin a úzkých komunit. Snažíme se vymýšlet netradiční akce, oživovat zapomenuté prostory a  diskutovat s občany, chodit přímo mezi ně. Je to zdlouhavý proces

Od jara chtějí Poděbrady zřídit parkovací automaty spolu se zavedením residenčního systému. Už víte, zda bude parkování provozovat město nebo nějaká firma? A na kolik město nový parkovací systém přijde?

Parkování bude provozovat město. Není cílem vydělat, nebo navalit další poplatky na hlavy občanů. Chceme zavést především řád za více než přiměřené poplatky. Zastupitelstvo schválilo částku 5 milionů, která by měla pokrýt všechny náklady na rozjezd, ale samozřejmě jako každý systém, i parkování je živý organismus, který se bude vyvíjet. Chceme doplňovat další odstavné plochy a parkoviště.

Než jste se stal starostou, působil jste jako novinář a publicista. Co Vás vedlo do funkce starosty, a co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch?

Do komunální politiky mě přivedla osobní negativní zkušenost s lidmi, kteří se starali o věci veřejné. Byla to vlastně občanská nespokojenost patriota se stavem řízení Poděbrad osobami, které rozhodovaly o městě, ve kterém žiju, aniž by se aktivně a hlavně smysluplně účastnily jeho běžného života. Za svůj největší úspěch považuji, že se nám podařilo zřetelně zklidnit vyhrocené mezilidské vztahy v komunální politice, že jsme otevřeli novou poštu, zpřístupnili 40 let uzavřený ostrov, že opravujeme chodníky, čistíme město a hlavně, že nemusím vyjít na ulici s obavami, že mi někdo bude nadávat za nesplněné sliby a že jsem snad ještě zcela nezblbnul, což dokazuje, že si najdu čas i na koníčky. Upřímně řečeno, bojím se politiků, kteří mají jediný koníček a tím je mít moc a vliv.    

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Myslím, že v krajských volbách výrazně zvítězí levice reprezentovaná ČSSD. Otázkou však je, jaký bude mít v jednotlivých krajích koaliční potenciál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…