Starosta Rakovníka Nejdl: Část opozice z ČSSD tady není konstruktivní

29.08.2011 20:21

ROZHOVOR Občanský demokrat Zdeněk Nejdl hodnotí život v Rakovníku na výbornou. Důležitou součástí je pro něho zdravé financování. Co se mu ovšem nelíbí, to je jednání některých opozičních zastupitelů.

Starosta Rakovníka Nejdl: Část opozice z ČSSD tady není konstruktivní
Foto: redakce
Popisek: Zdeněk Nejdl

Splnila se očekávání, s nimiž jste po volbách v roce 2010 vstupoval na radnici?

Na ustavujícím zastupitelstvu jsem byl potřetí zvolen starostou, proto jsem věděl, do čeho jdu. Splnilo se to, že být v čele města není vůbec jednoduché, ne vše lze jednoduše prosadit. Je to i o kompromisech, ale stojí zato se snažit, aby vše dobře fungovalo, a docházelo k plnění předsevzatých úkolů.

Co jste za své dosavadní volební období dokázal prosadit vzhledem k obyvatelům města?

V každém městě, i v Rakovníku, se děje mnoho důležitých věcí, které obyvatelé různě vnímají. Není nic zásadního, co by město Rakovník významně trápilo. Město se uklízí, staráme se o zeleň, komunikace se opravují, odpady se svážejí, školy a školky fungují. Dále zajišťujeme chod a finance pro jesle, kulturní centrum, knihovnu a staráme se mimo jiné o sportoviště v majetku města. V minulém volebním období se nám podařilo zrealizovat výstavbu nové školní jídelny za cca 60 milionů, s kapacitou až tisíc strávníků. Zde se stravují žáci dvou základních škol a gymnázia. O letošních prázdninách se upravil povrch plochy u Sokolovny do živice. Parkuje zde mnoho aut, jejichž řidiči nechtějí zajíždět do placené zóny na náměstí. Nové chodníky jsou např. v ulici Průběžná a ke zdárnému konci se blíží i první část regenerace památkové zóny.,


PSALI JSME O RAKOVNÍKU:


Jaké priority pro občany Rakovníka plánujete od září letošního roku a jaké v následujících dvou až třech letech?

V průběhu července již byla zahájena II. etapa „Regenerace památkové zóny" v centru města, rekonstrukce chodníku a výstavba parkovacích míst v ulici Františka Diepolta, dále byla zahájena stavba cyklostezky Rakovník - Olešná. Od září bude pokračovat rekonstrukce Domu Osvěty. Největší investicí města v následujících letech bude rekonstrukce tří budov, kde byla dříve jídelna, na víceúčelové studijní a společenské centrum, jehož funkci dnes do jisté míry naplňuje Městská knihovna. Je to investice, která by měla stát kolem šedesáti milionů.

Jaké jsou vaše politické priority?

Moje priority jsou obsaženy ve volebním programu „Odpovědně pro náš Rakovník", který je realistický a splnitelný. Vše něco stojí, nic není zadarmo. Městu se daří dobře hospodařit a držet i nízkou míru dluhu. Zdravé finance jsou i předpokladem pro možnost čerpat dotační prostředky z různých fondů. Doufám, že za pomoci dotačních prostředků se podaří provést i zateplení 3. základní školy Rakovník. Ze staveb je prioritou výše zmíněná rekonstrukce budov bývalé školní jídelny pro městskou knihovnu. Pro zachování a rozvoj spolkové činnosti ve městě, je mojí prioritou zachovat výši poskytovaných finančních prostředků a grantů, zejména na aktivity dětí a mládeže v oblasti sportu a kultury, dále na významné kulturní akce a na provoz městských zařízení.

Jestli máte na mysli vyšší politické cíle, tak jako předseda MS ODS Rakovník bych byl rád, kdyby někdo z našich členů uspěl v budoucích krajských volbách. Pokud bude zájem za strany ODS, jsem připraven pomoci i v parlamentních volbách.

Jak pravidelně se setkáváte s občany a při jakých příležitostech to je?

Dveře mé pracovny na radnici jsou stále otevřené a přijít za mnou může kdokoliv a kdykoliv, pokud nemám důležité jednání. Případně si lze domluvit schůzku telefonicky, rád si vyslechnu názory nebo připomínky každého občana. Jinak s veřejností se potkávám ve městě na ulici, na obědě, a při různých příležitostech. Můj mobil je uveden na webových stránkách města. Někteří občané raději volí veřejnou diskuzi na jednání zastupitelstva, jiní využívají odkazu na webu města „dotazy od občanů", který dle mého názoru funguje dobře.

A jakou poslední akci byste v této souvislosti vyzdvihnul?

V létě se v Rakovníku konalo několik různě zaměřených akcí, které jsem zahajoval, kde jsem byl a každý se mohl na mne obrátit. Nejvýznamnější bylo Rakovnické cyklování, které je stále oblíbenější a počet aktivních účastníků rok od roku roste. Často mne mohou občané zastihnout na Městském stadionu při různých fotbalových zápasech.

Jak hodnotíte práci politické opozice na vaší radnici?

Opozice se vymezila hned druhý den po volbách, kdy nám vlastně přes média vzkázala, že spolupráce se mnou a místostarostou Bc. Janem Šváchou je pro ně nepřijatelná. Tvrdila, že jde do opozice a bude tvrdá a konstruktivní. Bohužel, zůstalo jen u té tvrdosti.

Konstruktivnost na počátku nebyla žádná. Na prvním jednání zastupitelstva odmítli i takovou věc, jako je práce v návrhovém výboru. Dnes již je situace trochu jiná, opozice má předsedy a členy ve výborech zastupitelstva. Postupně se někteří členové opozice podílí i na řešení problémů. Mezi deseti opozičními zastupiteli jsou samozřejmě také různé názory, opozici tvoří tři politické subjekty. Byl bych rád, kdyby se do práce na radnici zapojila opozice více. Pokud mám na něco jiný názor, je vhodnější jej vyjádřit v době, kdy problém najdu, ne až na veřejném jednání zastupitelstva. Hodnotím proto některé zastupitele zvolené za ČSSD jako málo konstruktivní, kteří často a nespravedlivě kritizují koalici a vedení města. Jinak zastávám názor, že politická opozice je pro život ve městě zdravá a potřebná věc.

Aktuálně:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…