Starosta Soběslavi: Jsem zvědav, kdy Piráti namísto kritiky přijdou s něčím konstruktivním

25.09.2019 17:25

Čtvrt století v čele radnice. Co se během té doby změnilo, a jaké plány má do budoucna? Proč je kritický k vedení Národního parku Šumava? I s tím se svěřil starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Soběslavi: Jsem zvědav, kdy Piráti namísto kritiky přijdou s něčím konstruktivním
Foto: Redakce
Popisek: starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ODS

Starostou jste již čtvrt století, což je neuvěřitelné. Čeho byste chtěl dosáhnout? Máte nějaké přání, kterého se vám za tu dobu docílit nepodařilo?  Nebo co vám dodává chuť a odhodlání se i po tolika letech v politice angažovat?

Komunální politika v menším městě, jako je Soběslav, je především o práci a samozřejmě je to práce kolektivní. Konstruktivní většina našich členů zastupitelstva, se kterou se dobře spolupracuje, a důvěra občanů mi dodává chuť i po tolika letech pracovat pro město.  

Neměl jste někdy chuť s politikou praštit? A co byste dělal, pokud byste nebyl starosta?

Člověk má samozřejmě nejen v politice občas chuť se svou prací praštit a věnovat se něčemu jinému. To platí i pro komunální politiku. Pokud bych nebyl starostou, pracoval bych v soukromém sektoru.

V čem se podle vás od devadesátých let proměnila politika k lepšímu či horšímu?

Politiku tvoří lidé a od toho se tedy odvíjí, jestli je lepší či horší. Velkou změnou oproti devadesátým letům je nástup nových moderních technologií – mobilní telefony, internet, sociální sítě... Pokud je člověk dobře využívá, slouží velmi dobře. Zároveň ale přinášejí závislost a dávají obrovskou moc anonymním sdružením i jednotlivcům, kteří vám dokážou hodně znepříjemnit život.

Jak jste se svěřil pro ParlamentníListy.cz, s polistopadovým vývojem jste spokojen. Podle některých je ale Česká republika nyní na rozcestí, hovoří se o ohrožení demokracie. Máte vy sám obavu o naši budoucnost?

Neřekl bych, že je Česká republika nyní na rozcestí, ani nevidím žádné větší ohrožení demokracie. Máme se velmi dobře, možná nejlépe v naší historii, a pokud si to sami nepokazíme, nemám o naši budoucnost obavu.

V čem vidíte největší výzvy pro příští generaci?

Příští generace by se zcela jistě měla zabývat jak domácí, tak evropskou politikou, a pokusit se odstranit své zadlužování a zbytečnou byrokracii, která nás začíná dělat nekonkurenceschopnou.

Problém shledáváte i v obrovské moci některých sdružení, která se nikomu nezodpovídají a jejich činnost vedla ke zpomalení nebo k úplnému zastavení výstavby dálniční sítě v České republice a k totální devastaci naší krásné Šumavy. Správa Národního parku Šumava ale odmítá, že je Šumava v nějakém ohrožení. V tom se zásadně rozchází s krajem, který si nechal dokonce za 2 miliony vypracovat kampaň proti správě parku. Na čí straně je podle vás pravda? Je potřeba NP zachraňovat, nebo bychom měli vše nechat na přírodě?

Kraje a obce nejsou s vedením NP Šumava dlouhodobě ve shodě. Domnívám se, že je to především kvůli nejasným zadáním práce NP Šumava. Z mého pohledu nebyla Šumava v posledních staletích nikdy divočinou a na většině své rozlohy byla hospodářským lesem a krajinou. Vlivem různých „ekologů“ se otevřela obrovská devastace lesů kůrovcem a došlo k miliardovým ztrátám na dřevní hmotě tím, že se netěžilo. Přitom každý lesník ví, že zásadní opatření pro boj s kůrovcem je včasný odvoz napadených stromů. Šumava by měla sloužit občanům a návštěvníkům naší země, a ti se jistě neradi dívají na zničené lesy.

V lednu jste sliboval dopracovat Program rozvoje města a ještě do konce roku jej předložit zastupitelům. Kdy se tak stane?  A můžete již nyní nastínit vaše hlavní vize, kam by se mělo město v příštích letech ubírat? Co je třeba prioritně zlepšit či změnit?

Program rozvoje města se zpracovává, v současné době je připravena analýza a dokončuje se rozvojová část. Rádi bychom v nejbližší době dali Program rozvoje města k připomínkám občanům i zastupitelům města.

Jak se osvědčilo zřízení osadních výborů?

Osadní výbory pracují velmi dobře.

Podle opozice byl návrh na jejich založení zařazen narychlo bez širší diskuse. Co vy na to?

Jejich zřízení předkládal na jednání zastupitelstva města místostarosta Mgr. Pavel Lintner a měl v našich dvou městských částech vše vydiskutováno, o čemž svědčí i průběh zastupitelstva, na kterém jsme osadní výbory zřídili.

Daří se vám s opozicí najít společnou řeč, nebo spíše fungujete jako dva nesmiřitelné tábory?

„Opozici“, tedy členům Pirátské strany, jsme nabídli práci ve výborech zastupitelstva a v komisích rady města. Uvidíme, jestli přinesou do činnosti města něco konstruktivního, nebo zůstane jen u kritiky jako v minulém období.

Po třech letech odkladů byl také schválen nový systém parkování v centru města. Nakolik je podle vás efektivní?

Nový parkovací systém v centru města funguje, vyhodnocujeme jej, a pokud bude potřeba, provedeme v budoucnu drobné korekce.

Vzniknou také nějaká nová parkovací místa? Centrum sice není nafukovací, nešlo by ale vybudovat podzemní parkoviště či parkovací dům?

Počítáme s vybudováním menších parkovacích ploch v docházkové vzdálenosti do centra města. S vybudováním podzemního parkoviště či parkovacího domu nepočítáme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …