Starostka České Lípy z ODS: Janoušek i Bém nás velice poškozují

14.04.2012 22:19

ROZHOVOR O politice se říká, že je to umění kompromisu, bohužel v současné době už nejde o kompromisy ale o vydírání, které opakovaně sledujeme v přímém přenosu z naší politické scény, uvedla pro ParlamentníListy.cz starostka Hana Moudrá vzhledem k nedávné diskusi o předčasných volbách.

Starostka České Lípy z ODS: Janoušek i Bém nás velice poškozují
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Hana Moudrá

Paní starostko, jak byste hodnotila naši současnou politickou scénu? Domníváte se, že by mělo dojít k předčasným volbám?

O politice se říká, že je to umění kompromisu, bohužel v současné době už nejde o kompromisy ale o vydírání, které opakovaně sledujeme v přímém přenosu z naší politické scény. Nevím, jestli volby tuhle situaci zastaví, protože jako politik i jako občan se obávám, že se z politiky stává politikaření, které v historii nepřineslo nikdy nic dobrého.   

Nejvíce citovaná je asi v poslední době nejmenší vládní strana Věci  Veřejné. Jak byste hodnotila její působení ve vládě?

Myslím, že své hodnocení si tato strana v očích veřejnosti vystavila sama a není třeba ho nijak komentovat.

Jako členka ODS, domníváte se, že by Vaši stranu mohla nějak v krajských volbách poškodit současná kauza Bém-Janoušek?

Samozřejmě, že tato záležitost naši stranu poškodila, což vám potvrdí každý její člen. Pozadí celého případu je však natolik závažné, že by se k němu měli vyjádřit především orgány činné v trestním řízení, nikoliv politikové.

Do jaké míry trápí město problémy s nepřizpůsobivými a jak tyto problémy řešíte?

Tuto problematiku řeší v první řadě náš odbor sociálních věcí a zdravotnictví a to jak z pozice státní správy tak samosprávy. Z pohledu samosprávy bych dodala, že město podporuje a spolupracuje i na projektech dalších organizací a institucí, které se snaží nepřizpůsobivým občanům nabídnout účinnou a smysluplnou pomoc. Počínaje aktivitami českolipské farní charity, Akademie Jana Ámose Komenského a konče Úřadem práce, se kterým například spolupracujeme na jeho projektu Most. 

Jak uvedl naší redakci hejtman Stanislav Eichler, podle lednové zprávy Úřadu práce se v Libereckém kraji zvýšil počet uchazečů o zaměstnání během ledna z 23286 na 24083, tedy o 797 osob.  Do jaké míry trápí obyvatele České Lípy nezaměstnanost? A jaké jsou zde pro ně pracovní příležitosti?

Když jedna z největších českolipských firem oznámila, že v našem městě končí, měli jsme velké obavy ze stoupající nezaměstnanosti. Ty nejčernější představy se však naštěstí nenaplnily, protože jedna z firem rozšířila v naší průmyslové zóně svoji výrobu a v tuto chvíli máme informace, že o rozšíření výroby uvažuje i další společnost. Obecně platí, že město se snaží podpořit každého investora, který projeví zájem o nákup obecního pozemku v naší průmyslové zóně. Ostatně patříme k městům, která byla mezi prvními, jež investorům mohla nabídnout zainvestované pozemky ve své průmyslové zóně. Netvrdím, že se Česká Lípa v současné době s vyšší nezaměstnaností nepotýká, ale naštěstí tu vznikají i nové pracovní příležitosti, což je dobře.

Jaká je v současné době míra zadluženosti města a do čeho budete letos naopak investovat?

V minulých letech si naše město půjčilo pouze na dvě své investice a to na výstavbu nových bytových domů a na rekonstrukci a modernizaci svého největšího sportovního zařízení a oba úvěry bez problémů splácí.  Znamená to, že tyto úvěry mu nebrání v tom, aby každoročně mohlo investovat i do svého dalšího rozvoje. Na plánované investice máme v letošním rozpočtu vyčleněno více než 100 milionů korun a dalších 100 nám zbývá na kontě našeho investičního fondu, kam neproinvestované prostředky opět vracíme.

Tento fond nám slouží i jako rezerva pro předfinancování staveb, kde máme příslib dotace, kterou po jejím vyplacení rovněž vracíme do fondu. Investiční fond nám tak například pro letošní rok umožnil, že jsme do letošního rozpočtu mohli zahrnout i stavbu třetí etapy Cyklostezky Varhany. Ta představuje 36 milionovou investici, jejíž realizace bude podpořena z evropských fondů. Letos budeme například pokračovat i na přípravě rekonstrukce budovy Jiráskova divadla, což je jedna z nejnáročnějších a největších investic, která v následujících letech naše město čeká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…