Strážník a kandidát z pražského obvodu Růžička: Korupce a kmotrovství je v politice prudce infekční. To musíme zastavit

10.09.2022 19:45 | Rozhovor

Městský strážník Petr Růžička slouží v bezpečnostních složkách přes 25 let a je kandidátem uskupení PATRIOTI PRO PRAHU 6 do zastupitelstva městské části. Praha 6 podle něj ztrácí své kouzlo a svůj charakter. Klesá bezpečnost, kriminalita se netrestá, korupce bují.

Strážník a kandidát z pražského obvodu Růžička: Korupce a kmotrovství je v politice prudce infekční. To musíme zastavit
Foto: Archiv Petra Růžičky
Popisek: Petr Růžička, policista a kandidát na Praze 6

Patrioti jsou na Praze 6 nový subjekt. Čím se chcete lišit od ostatních?

Především jsme opravdu tým domácích, kteří mají se Šestkou spjaté domovy, životy, historii a osudy. Jsme sice noví, ale někteří z nás už zkušenosti s politikou mají, například Honza Dočekal je zvolený zastupitel a náš kandidát na starostu, Jaroslav Ďuriš je zkušený manažer. Jsme si vědomi toho, že žijeme na jedinečném krásném místě, ale stále je tu co zlepšovat. Odbornost nemůže fungovat, když postrádá schopnost vést. Řada zavedených politických tváří vždy před volbami mluví o tom, co je špatně, ale skutečnost není přechodná jako rétorika. Je tu s námi neustále. I po volbách.

Proto Patrioti nehodlají nikomu nic nalhávat. Když řekneme, že něco zlepšíme, provedeme, napravíme, tak to také všemi silami budeme chtít pro lidi uskutečnit. Neudržovaná zeleň, přeplněné školy, zpackaná doprava, klientelismus na radnici, zhoršující se bezpečnost, nedostupné bydlení nebo ekonomický propad životní úrovně obyvatel. To vše a plno dalšího vyžaduje nápravu, zodpovědný přístup a řešení.

Co vás jako městského strážníka přimělo angažovat se v politice?

Před několika lety mne oslovil předseda Patriotů a dnešní místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek, kterého jsem poznal jako skvělého člověka. Dále mám zkušenost z několika komisí na Praze 6 a pravdou je, že jsem si tam trochu přišel jako „černá ovce“, nicméně jsem patriot tělem i duší a stále věřím, že člověk by se měl snažit svoje okolí zlepšovat, i když to není snadné. Kdo jiný, když ne my, a kdy jindy, když ne teď?

U bezpečnostních složek jste přes 25 let. Jak se za ty roky proměnila služba strážníků? 

Proměnila se velmi. Všudypřítomné mobilní telefony s kvalitními kamerami umožnily jednak „šikovně“ sestřihávat různé konfrontační situace a interpretovat je po svém, samozřejmě i technická náročnost kriminality páchané jednotlivci nebo organizovanými skupinami pokročila, a to klade na bezpečnostní složky požadavky na neustálou potřebu modernizace. Další silnou proměnou je velmi výrazné rozšíření pravomocí městských strážníků.

Zlepšení bezpečnostní situace na Praze 6 je samostatným bodem vašeho programu. Jak byste popsal dnešní situaci v tomto ohledu?

Šestka je jako okrajová část Prahy snadno dostupná pro pachatele i z mimopražských lokalit. Je to obytná zóna s velkým množstvím vozidel, ponechávání cenných věcí v nich láká lupiče a přetížená doprava ústí ve zvýšenou míru nehod.

Rizikové skupiny obětí násilí jsou pak senioři, ženy, mladiství, zkrátka ti, co potenciálně kladou nejmenší odpor. Pochopitelně dochází také k majetkové kriminalitě, dnes i skrze IT technologie, například vylákávání údajů k platební kartě z důvěřivých lidí, k domácímu násilí, podvodům, a vykrádání bytů. Skrze letiště sem navíc proudí narkotika a jiné pašované zboží.

Nejčastějším jevem, na který v Praze 6 běžný občan prakticky denně naráží, jsou ale narkomani a jiné nepřizpůsobivé osoby. Dejvice nebo Bubeneč jsou označovány za výstavné pražské čtvrti, jsou zde jedny z nejvyšších nájmů v Praze, městská část má heslo „Šestka pro život“, ale přitom narkomani na zastávkách MHD denně obtěžují kolemjdoucí. Je potřeba s tím něco dělat, než problém ještě více naroste.

Dobrá, jaké konkrétní kroky byste prosazovali, aby občané byli ve větším bezpečí?

Jako Praha 6 potřebujeme z radnice vyvíjet náležitý nátlak na magistrát a rozvíjet spolupráci tak, abychom nastavili hlavně zlepšení podmínek pro nábor schopných strážníků. Je potřeba také nastavit lepší motivační systém nejen pro začínající, ale i pro ty, kteří slouží dlouho. Bohužel se dnes stává, že demotivovaný strážník zažívá syndrom vyhoření, fyzické i emocionální vyčerpání. Strážník by přitom měl být pobízen k neustálému rozvíjení a sebezlepšování, a to je třeba řešit i přes lepší nastavení platových tabulek.

Je také potřeba dosazovat do vedoucích pozic kvalitní lidi, ne politické kamarádíčky. Potom půjde snadněji zajistit větší přítomnost strážníků na problematických místech. Proto je třeba, aby právo řídit místní strážníky dostaly radnice městských částí, které mají lepší přehled a vědí, kam je třeba je nasadit. Zároveň by se občan mohl cítit bezpečněji, měl by na strážníky lepší dosah.

A co vám nejvíce vadí na současných politických poměrech?

Obecně – že až příliš často nastávají momenty, kdy spravedlnost neplatí pro všechny stejně. Že když jste „někdo“, tak se můžete vykoupit, vykroutit a ohýbat zákony, jak se vám to zrovna hodí. Že v praxi zůstává jen u slibů. Že se na důležitých postech objevují lidé, kteří nemají odpracováno své a nedokážou pak plnit zodpovědně svoji funkci. To se musí změnit. Víte, jak nakažlivé je zívání nebo také smích nebo pláč. Přijde mi, že v politice jsou korupce a kmotrovství přímo prudce infekční. Musíme to zastavit.

Jakou Prahu 6 byste si přál?

Bezpečnou, uklizenou, vedenou charakterními politiky, plnou šťastných lidí, kteří si dokážou poradit i pomoci v časech nouze a přejí jeden druhému jen to dobré. Takovou bych si přál i celou naši zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…