Sympatizant ANO: Babiš chce místo žvanění narovnat pravidla. Možná za to chce sochu, protože ostatní má. Rád mu ji dopřeji

21.05.2017 10:03

ROZHOVOR Zástupci tradičních stran jsou u vidiny ztráty „korýtek“ ochotni tvrdit cokoli. Ministra pro lidská práva ani ministra zahraničí nevyjímaje. Čínská anabáze je komická, každý přece upřednostňuje konzistentní postoje. Podnikatelé zaplatili tučné poplatky za svá místa v obří delegaci, která se najednou smrskla o několik ministrů. Rebelové z ANO narušují tupou poslušnost k EU, viditelnou zvláště u poslanců, kteří ztratili kontakt s realitou. Miloslav Zeman, předseda představenstva Asociace hospodářských komor Jihozápad, nečlen, leč sympatizant hnutí ANO, který je rovněž krajským zastupitelem, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ventiluje své nejčernější představy o dnešní politické kultuře.

Sympatizant ANO: Babiš chce místo žvanění narovnat pravidla. Možná za to chce sochu, protože ostatní má. Rád mu ji dopřeji
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Jste v krajském zastupitelstvu, ale nejste člen ANO. Jak vidíte současnou situaci „honu na Babiše“?

Poslední týden překonal všechny mé černé představy. Můžete ministra Babiše opěvovat, nebo kritizovat, to je právo demokracie. Očekával jsem, že se rozběhne tvrdá předvolební kampaň. To, čeho je celý národ svědkem, ta hysterie nepodložených obvinění, domněnek nebo polopravd, to je neskutečné. Tak nějak si představuji hon v dobách stalinismu, který byl také pod pláštíkem vznešených cílů.
Je zábavné, ale i smutné vidět srovnané do jedné řady zástupce tradičních stran, kteří při vidině ztráty „korýtek“ jsou ochotni tvrdit cokoli. Pokud vidíte ministra pro lidská práva, jak je mu jedno, že jsou porušena lidská práva, a je celý netrpělivý, aby si mohl hodit kamenem, vnímáte, jaký má strach o svoji pohodlnou budoucnost. Víte, ne vždy jsem schvaloval vyjádření ministra Babiše, ale nyní může s mým hlasem a mou energií plně počítat. Možná není nejlepší řečník, možná není nejlepší demokrat, ale vidím, že je ten správný muž, který místo nekonečného žvanění chce narovnat pravidla, nechce lacino zadlužovat naše děti. Možná za to chce sochu, protože ostatní má. A tu mu rád dopřeji, pokud státu pomůže. 

A co říkáte tajně pořízeným nahrávkám Andreje Babiše a bývalého redaktora MF Dnes?

Bohužel, žijeme ve velmi rychlé době. Pravda se vždy ukáže, ale občas potřebuje čas, až si zvířený prach sedne. K nahrávkám bylo řečeno už vše. Jsou neprůkazné, sestříhané, o ničem. Pro podání trestní žaloby není jediný důkaz. Pokud by byl, mnozí by ji dávno podali. Termín, kdy se vše seběhlo, se mi zdá podivný. Časem se ukáže, zda to mělo přehlušit fotbalové kauzy, nebo Babiš vědomě či nevědomě někomu kazí kšefty. S klesajícími preferencemi roste hysterie. V jiných případech vidíme akční postup policie, ale u pomluv čekáme na další krok, jako by vše bylo v pořádku. 

Jak vidíte práci dalších ministrů za ANO?

Hodnocení ministrů mi nenáleží. Aby to nebyl výkřik, což je dnes hodně moderní,  musel bych mít víc informací, znát podmínky a cíle. Během svého působení jsem se potkal s celou řadou ministrů, pasivně i aktivně. Pokud mám popsat ministry za ANO jednoduše, nejsou to kompromisy stranických sekretariátů, jsou plně samostatní. Občas to vypadá cize, že každý má svůj názor, ale to jsme jen odvykli. 

Já mám nyní možnost pozorovat ministryni Šlechtovou a má moji poklonu. Jistě není královna diplomacie a kompromisů, i když by to pro ni bylo snazší. Je to ale dříč, velmi rychle se orientuje a určitě nemusí mít strach, že by se v životě neuživila. Kdyby bylo možné to samé říci i o ministrech z jiných stran, asi by žádná krize nebyla.

Nejhorší je, že nám to nedělá dobrou reklamu v zahraničí. I prý v Číně, kam jezdíte několikrát do roka a kam pojedete zanedlouho...

O Číně jsme již spolu hovořili mnohokrát. Normální člověk ví, že jen hlupák dělá stejnou chybu dvakrát, ale my jsme asi nepoučitelní. Všichni touží po zdrojích z Evropské unie, ale my vyšleme signál nejistoty, že partner pro jednání není stabilní. Výsledek – cestu zruší. Anabáze s Čínou je komedie. Nejprve vyzdvihujeme Tibet, kde je podezřele mnoho uranu, který každý chce. Pak se začneme kamarádit, když všichni již rozebrali trh. Pak vedeme bezbřehou diskuzi, jak se chovat k delegaci, ale vše doplníme dopisem tří „králů“. Před měsícem dá ministr Zaorálek pokyn podepsat kritický dopis za věznění bojovníků, který čínská strana považuje za porušení čínského práva na nezávislost soudů. Přitom připravíme obří delegaci, kde stovka podnikatelů zaplatí drahé poplatky, protože ví, že s vládní podporou mají na čínském trhu podstatně větší šance. A naši ministři pár dní před odletem se rozhodnou neletět, protože bojují o koryta. Odpovědnost k podnikatelům, jejich investicím, to viditelně necítí. Nebo že by tak ministr Zaorálek mohl zůstat kamarád a kritik v jedné osobě? Opravdu jsme tak hloupí, že si neuvědomujeme, že každý kvalitní partner na světě, Číňany nevyjímaje, si váží dlouhodobého postoje? To je pro naše ministerstvo zahraničí postoj vzdálený. V takovém případě bych navrhnul přemístit Černínský palác do ulice Ve Smečkách.

Premiéra Sobotku chválí za postup ve vládní krizi i šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek...

Na to by se dalo použít více přísloví. Pana premiéra jsem považoval za nevýrazného introverta, ale za rozvážného člověka. To, co v poslední době předvedl, neumím pochopit. Buď to nejsou jeho kroky, nebo celou dobu „klamal tělem“. Myslím, že to nemá zapotřebí, protože jeho strana ho již stejně obětovala. A spojení tradičních stran? Vy nevnímáte ten strach? V takovém okamžiku se ukazuje, jak cíle a hesla berou za své.

V Plzni se vítěz komunálních voleb za ANO nestal primátorem a hnutí je v opozici. Na kraji byly velké ambice, ale strany ČSSD a ODS domluvily. Slovy Bolka Polívky – je toto normální?

Snaha nepustit ANO k informacím a udržet si posty se ukázala po celé republice. Rozdíly se tak stírají, že často nepoznáte, kdo je oranžový, kdo modrý. Výsledkem jsou ale preference dalších voleb. Souhlasím, že zaniká rozdělení na pravici a levici a vzniká rozdělení na nacionální a populistické – proevropské. Volič to podvědomě cítí, že ANO hájí jeho zájmy, protože Evropská unie chce vše co nejvíce řídit, ale s dluhy a svojí budoucností si bojuje každý národ sám. Komunální i krajská scéna je pak věrným obrazem. Kde jsou tradiční strany asi poznáte sami. Jsou ale hysterické, že je tu rebel ANO, který narušuje tupou poslušnost k EU, která umožňuje sladké výmluvy poslanců, kteří již ztratili kontakt s realitou, a ukazuje jiné možnosti. Buďme partnery s vizí, ne tupé ovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…