Táborský kandidát do senátu Bláha: ODS se odrazila od politického dna

30.07.2016 9:52

Stejně dlouho, jako zastává Pavel Eybert mandát senátora, vede Jindřich Bláha (ODS) radnici v Soběslavi. Již dvacet let. Nyní by rád svého kolegu v horní komoře nahradil a navázal na jeho práci. Za úspěch ODS by považoval získání pěti až sedmi mandátů. Co považuje v programu strany za nejdůležitější? A jaké jsou jeho vlastní plány? I s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Táborský kandidát do senátu Bláha: ODS se odrazila od politického dna
Foto: Redakce
Popisek: starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ODS

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co vás překvapilo, zaujalo? A s jakými cíli tak vy osobně kandidujete?

Zaujalo mě, jak blízký vztah mají zdejší obyvatelé k našemu regionu a jak je zajímá jeho rozvoj. Je to dáno především tím, že zde žijí po mnoho generací. Naopak mě překvapilo, že mají velmi málo informací o fungování Evropské unie, o jejích strukturách a o tom, jak můžou představitelé České republiky ovlivňovat její chod. Samozřejmě je zajímají aktuální otázky z „velké politiky“, ale také z běžného života, jakými jsou například dobré fungování školství, zdravotnictví, sociálních věcí apod. Byl bych rád, aby zde lidé byli spokojeni, cítili se bezpečně, měli dostatek pracovních příležitostí, kvalitní síť služeb a více možností k trávení volného času.

S ohledem na vaše slova, která jste pro ParlamentníListy.cz pronesl loni na jaře, nemá ODS za současné situace příliš mnoho šancí dostat se zpět na výsluní, tak aby mohla být lídrem na politické scéně v České republice. Jak tedy nyní vidíte své šance? Změnilo se od té doby něco zásadně?

Řekl bych, že ODS se již odrazila od politického dna a její preference mírně vzrostly. Je to především tím, že do vedení přišli noví lidé, kteří se snaží dělat reálnou politiku. To je z mého pohledu zásadní změna, ke které v ODS došlo. Opětovné získání důvěry je ale běh na dlouhou trať. Důvěra se lehko a rychle ztrácí, ale dlouho a obtížně se získává zpět. Věřím tomu, že ODS je na dobré cestě k tomu, aby byla důležitým subjektem na české politické scéně.

Troufnete si odhadnout, kolik mandátů ODS získá?

To si opravdu netroufnu. ODS má ale dostatek výrazných osobností, které by mohly ve svých regionech obstát. Podle mého názoru by bylo v letošních senátních volbách úspěchem získání pěti až sedmi mandátů.

Jaký první krok, pokud pomineme počáteční formality, byste učinil, kdybyste se stal senátorem?

V první řadě bych poděkoval za důvěru všem, kteří mě volili, a rovněž členům svého týmu za pomoc, ale to udělám i v případě svého nezvolení. Následně bych si vzal pár dnů dovolené, abych načerpal sil, a poté bych se s chutí věnoval nové práci.

Co považujete v programu ODS za nejdůležitější?

ODS má kvalitní program ze všech oblastí života a pro všechny generace našich občanů. Za nejdůležitější z programu ODS považuji snahu o zjednodušení daňového systému, redukci rozbujelé byrokracie, podporu podnikání, stabilní školství, zdravotnictví a sociální systém a samozřejmě také účelné vynakládání státních prostředků.

Pavel Eybert, který se nyní rozhodl již nekandidovat, patřil mezi nejdéle působící senátory. V čem na něho budete chtít navázat?

Pavel Eybert je v senátu od jeho počátků, tedy 20 let, a po celou dobu byl velmi dobrým senátorem. Známý je jako dlouholetý předseda Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní komunikace R4 a je jeho velkou zásluhou, že dopravní infrastruktura v jižních Čechách zaznamenala výrazný pokrok. V této záležitosti bych chtěl na jeho práci navázat.

Kandidujete v obvodě Tábor. Čím je váš obvod specifický? Co nejvíce potřebuje?

V táborské aglomeraci a ve velkých městech volebního obvodu jsou průmyslové zóny, které potřebují dobrou dopravní infrastrukturu a dostatek kvalitních zaměstnanců. Je důležité, aby zde zůstávali mladí lidé, měli kde bydlet a neodcházeli za prací do jiných míst. Velká část regionu má i zemědělský charakter, a proto je také potřeba podpořit rozvoj obcí. Stejně jako v celé České republice obyvatelstvo stárne a potřebuje síť sociálních zařízení a služeb a kvalitní zdravotnictví. Domnívám se, že v našem regionu je také velkým tématem rozvoj celoročního turistického ruchu.

Jak byste z pozice senátora chtěl Táborsku pomoci?

Volební obvod není jen Táborsko, ale zahrnuje celý okres Tábor, východní část okresu Písek a jižní část okresu Benešov. V každém případě bych se rád zodpovědně věnoval rozvoji dopravní infrastruktury, zvláště dokončení dálnice D3 a rychlostní komunikace R4 a jejich návaznosti na státní a evropskou dopravní síť. Senátor nemá výkonnou pravomoc, ale může zprostředkovat jednání s důležitými osobami, případně koordinovat nejrůznější jednání a o to bych se rád snažil.

V politice nejste nováčkem a více než 20 let působíte jako starosta Soběslavi. Jak se budete snažit zúročit své zkušenosti v senátu? A ponechal byste si jako senátor oba mandáty?

V našem obvodu působím dlouhodobě, znám jeho specifika, přání a potřeby jeho obyvatel, obcí, spolků a podnikatelů. Ze zkušenosti vím, že ne vše jde hned a je třeba vynaložit velké úsilí, aby důležité věci byly dovedeny k cíli. Pokusil bych se skloubit práci senátora a starosty, tak jako to dělají někteří mí kolegové, například Jaroslav Kubera (Teplice), Pavel Eybert (Chýnov) nebo Tomáš Jirsa (Hluboká nad Vltavou).

Neměl jste za tu dobu někdy chuť spíše s politikou praštit? Co vás utvrdilo v tom pokračovat a dokonce i kandidovat i do vyšší politiky?

Práce starosty v sedmitisícovém městě není jen o politice, ale především o práci. Samozřejmě že jsem měl mnohokrát chuť s „politikou“ praštit, ale takové pocity mívá každý, a to nejen v politice, ale i v jiných profesích. Rád jednám s lidmi a mám vždy radost, když je za mnou vidět dobrá práce.

Jaké je podle vás hlavní téma podzimních senátních voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

Hlavními tématy budou zcela jistě fungování EU, bezpečnost, školství, zdravotnictví, sociální služby, podnikání a další důležité oblasti našeho života. Samozřejmě také problémy jednotlivých regionů.

Senátní volby mají tradičně nízkou volební účast. Přesto je senát z mého pohledu důležitý, plní významné úkoly a má možnost připomínkovat předkládané zákony. Lidé by měli k volbám určitě přijít a zvolit si někoho, koho znají, kdo má jejich důvěru a za kým je vidět dobrá práce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…