Tak, jak dopadly krajské volby, dopadnou i ty parlamentní. Profesor Zdeněk Jičínský nemá dobré zprávy pro ČSSD

12.10.2016 20:49

ROZHOVOR Babišovu hnutí se podle bývalého dlouholetého poslance profesora Zdeňka Jičínského podařilo získat hlasy značného počtu voličů kritikou dosavadního působení tradičních politických stran jako systému založeného na korupci, klientelismu, přítelíčkování a v tomto směru dosavadní parlamentní strany ve své historii mají prý dost příkladů, které tento Babišův názor potvrzují. „Takže si myslím, že volební výsledek odpovídá tomu, co můžeme s větší či menší mírou pravděpodobnosti očekávat ve sněmovních volbách v příštím roce,“ říká Zdeněk Jičínský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a předpovídá pokračování vládní koalice ČSSD a ANO, ať už s lidovci nebo bez nich, ale v čele kabinetu vidí už Andreje Babiše.

Tak, jak dopadly krajské volby, dopadnou i ty parlamentní. Profesor Zdeněk Jičínský nemá dobré zprávy pro ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přijímá gratulace k vítězství ve volbách

Jak jste vnímal debakl sociální demokracie v krajských volbách? Očekával jste, že přijde ve většině případů o vedení krajů, byť někde si hejtmany udrží díky tomu, že se s ní spojily další strany proti vítěznému hnutí ANO?

Chápu, že jestliže sociální demokracie měla vedení a hejtmany ve většině krajů, současný volební výsledek vypadá jako velká porážka a velký neúspěch. Ale tento pohled nestačí k tomu, aby se výsledek posoudil správně. Krajské volby jsou svou povahou více podobné volbám parlamentním a jednotlivé osoby tam mají menší význam než ve volbách obecních. Samozřejmě jako ve všech případech tohoto druhu toto tvrzení neplatí absolutně nebo relativně. Ale na tom, že krajské volby jsou podobné parlamentním, trvám a výsledek tento názor potvrzuje. Musíme vzít v úvahu, že v posledních parlamentních volbách sice vyhrála sociální demokracie, ale záhy ukazovaly volební průzkumy, že na prvním místě voličských preferencí je hnutí ANO a že to je trvalý trend. Pak se ukáže, když srovnáme procentní rozdíl hlasů – asi o 5,5 procenta pro ČSSD méně než pro ANO, že to odpovídá těmto trendům preferencí do Poslanecké sněmovny, kdy také ANO vede před ČSSD.  

Takže tento výsledek krajských voleb odpovídá dosavadnímu rozložení politických sil, jak se vyvíjel od voleb v roce 2013. Jiná věc je, že po krajských volbách v roce 2008, které byly bojem proti zdravotnickým poplatkům, sociální demokracie je chtěla zrušit a ve volbách jí to skutečně přineslo veliké vítězství, se její úspěch ještě zopakoval v roce 2012. Ale očekávat, že by se to mohlo opakovat potřetí, by bylo po mém soudu nerealistické a ničemu by se to nepodobalo.

A také se tady potvrzuje obecný fakt, že Babišovu hnutí ANO se podařilo získat hlasy značného počtu voličů kritikou dosavadního působení tradičních politických stran jako systému založeného na korupci, klientelismu, přítelíčkování a v tomto směru dosavadní parlamentní strany ve své historii mají dost příkladů, které tento Babišův názor potvrzují. Takže si myslím, že volební výsledek odpovídá tomu, co můžeme s větší či menší mírou pravděpodobnosti očekávat ve sněmovních volbách v příštím roce.

Myslíte si, že ten trend se dá nějak zvrátit, když už dnes Andrej Babiš potvrzuje, že se začal připravovat na sněmovní volby a připravuje i jakousi modernější obdobu Zemáku? Mluví se o tom, že by ČSSD měla minimálně zlepšit komunikaci, protože z úspěchů vlády profituje především Andrej Babiš. Jako třeba v případě zvýšení penzí, nejdřív byl šéf hnutí ANO proti jejich zvýšení, které prosazovala ČSSD, aby pak dramaticky vyhlásil, že se zvýší v průměru o 300 korun, protože našel miliardy v rozpočtu.

V politice je těžké mluvit o vděčnosti, to není kategorie, se kterou se dá v politice pracovat. Osobně si myslím, že tato vláda, kterou vede Bohuslav Sobotka, je dobrou vládou a že má celkově poměrně dost slušnou důvěryhodnost ve veřejnosti. Stejně tak i premiér Sobotka. Když vezmeme v úvahu, že až do té policejní aféry s touto vládou nebyly spojeny žádné větší konflikty, takové normální spory se většinou odehrávají uvnitř vlády a vládní koalice, média je ani neposuzovala, protože to byly většinou bagatelní hlediska.

Ale bohužel pro sociální demokracii sice Babišovo hnutí nemá za sebou většinu české společnosti, ale má z politických stran největší podporu, což samozřejmě v systému parlamentní demokracie založenému na poměrném zastoupení stačí, aby takováto strana byla hlavní a aby si vznesla právo na vytvoření vlády. Takže já osobně si dovedu představit, pokud se nestane nic nepředvídatelného, a doufám, že se nic takového nestane, pokračování této vládní koalice. Není nejpodstatnější, budou-li tam lidovci, protože ve vládní koalici jsou dvě hlavní strany, takže by se o této vládní koalici mohlo mluvit jako o velké koalici s tím rozdílem, že funkce předsedy vlády by zřejmě patřila hnutí ANO.

Myslíte si, že spojení s kontroverzním hnutím ANO sociální demokracii v dlouhodobém horizontu nepoškodí? Zvlášť když, jak ukázaly i krajské volby, hnutí ANO luxuje hlasy sociálních demokratů a komunistů, to znamená, že bojují o stejné voliče?

V politice nemáte tolik možností, abyste si řekla, že to uděláte takhle, protože se vám to nejvíc líbí. Tam je rozhodující určitý poměr sil. V minulých volbách byla sociální demokracie první, ne sice s velkým předstihem, takže prezident právem pověřil Sobotku sestavením vlády. ČSSD se stala hlavní vládní stranou a vládne s ANO a KDU-ČSL. A jak jsem řekl, myslím, že je to vláda docela dobrá, a když se jí, jak věřím, podaří dovládnout do sněmovních voleb, bude jednou ze tří vlád v historii České republiky, kdy předseda vlády vydrží celé volební období. Zatím se to podařilo jen Klausovi v letech 1993 až 1996 a potom Zemanovi v letech 1998 až 2002. Všechny ostatní vlády a jejich předsedové už celé volební období nevydrželi. Patří do toho samozřejmě i úřednické vlády, jako byla Tošovského a Fišerova.

Sociální demokracie moc velký výběr nemá a bylo by nesmyslné, aby řekla, příští volby buď vyhrajeme, nebo – když je nevyhrajeme – půjdeme do opozice. V parlamentní demokracii se ví, že je výhodnější být ve vládě než v opozici, to platí obecně, i když ne bez výjimky. Z řady důvodů. Když máte program, který chcete uskutečňovat, můžete své programové priority do vládního programu prosadit a během volebního období je můžete tak nebo onak uskutečnit. Z opozice se můžete domáhat toho, že by bylo lepší, kdyby se realizovaly věci, které máte ve volebním programu, ale to jsou jen požadavky bez reálného významu. Z tohoto hlediska si myslím, že sociální demokracie se pohybuje v prostoru, který se jí zúžil, mnohdy i její vlastní vinou, protože některé procesy, které probíhaly v sociální demokracii, jí neprospěly. Mám na mysli lánskou schůzku části vedení strany proti Sobotkovi, ale to se prostě občas stává.

Jsem přesvědčen, že Sobotkovi se podařilo stranu konsolidovat a že je jeho postavení nesporné, což neznamená, že souhlasím se vším, co dělá. Ale celkově si myslím, že se jako předseda vlády chová dobře. Myslím, že si počíná uvážlivěji než třeba Babiš, který z hlediska vnitropolitického působení neváhá ráno říci něco a večer něco jiného. Ale v rámci zahraničněpolitických vztahů něco takového není dost dobře možné a Sobotka se žádné takové chyby nedopustil. Sobotka neřekl, že kdyby byl občanem Velké Británie, hlasoval by pro Brexit.

Já osobně si myslím, že Czexit, tedy požadavek, aby Česká republika odešla z Evropské unie, by byl pro Českou republiku smrtelně nebezpečný, protože ve složité mezinárodní situaci a ve velmi složité ekonomické provázanosti může Česká republika působit jako stabilní společenství jen v rámci dosavadní Evropské unie. Nemyslím tím, že se Evropská unie nemá měnit. Ta samozřejmě potřebuje velmi hluboké změny, aby se obnovila důvěra občanů v ní, aby ji občané nechápali jako společenství výhodné pro silné skupiny, ale aby ji chápali jako společenství, které národům a jejich příslušníkům v rámci EU zajišťuje klidnou existenci v této rozbouřené mezinárodní době.

Když říkáte, že předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka je uvážlivý premiér, který se na zahraničněpolitické scéně nedopustil žádného excesu, zřejmě nesdílíte některé názory, které se objevily po krajských volbách, že by měl odstoupit, jak kdysi i veřejně prohlásil?

Já myslím, že jsou volby různé. Znám vnitřní fungování sociální demokracie, protože jsem tam dlouho působil, i jako poslanec. Prošla poměrně hlubokou decentralizací, rozhodování třeba o personální politice je v rámci krajů, centrum do toho nemluví. Jen kdyby tam byl někdo, kdo z hlediska obecné politiky může sociální demokracii poškodit, mohlo by jeho kandidatuře vedení zabránit, ale jinak o tom rozhodují kraje. Čili krajská vedení rozhodují o tom, kdo bude hejtmanem, a děje se to i dnes. Kdyby se tedy řeklo, že vedení nese odpovědnost za to, že sociální demokracie ztratila devět krajů, bylo by to tvrzení velmi zjednodušující a neodpovídalo by situaci. Dnes jsou v proudu koaliční jednání a v této souvislosti musím říci, že se mi některé věci nelíbí. Jsem pro to, aby v politice nebyly zcela ignorovány elementární zásady jednání fair play.

Osobně si myslím, že v jednání o koalicích by měl mít první slovo ten, kdo v kraji vyhrál, takže některé už ohlášené koalice bez hnutí ANO, například v Hradeckém kraji, se mi moc nelíbí. A vedení sociální demokracie včetně Sobotky určitě neposuzuje detailně situaci v jednotlivých krajích a neříká, koho tam má krajská organizace vyslat, kdo ji má reprezentovat a kdo má být v koaličním týmu. Takže považuji za laciné říkat, že za to může Sobotka. Nemyslím si, že by sociální demokracie od voleb 2013, kdy zvítězila, byť těsně, dělala špatnou politiku.

Ale i když děláte dobrou politiku, neznamená to, že musíte vyhrát. V tomto směru jsou bohužel v politice mnohem složitější vazby, rozhodují často různé emoce, různé předsudky atd. Babiš stále těží z toho, že vystoupil jako nová síla proti dosavadnímu systému tradičních politických stran, který obviňoval, že nese odpovědnost za systém korupčnictví a klientelismu. A značná část lidí má pořád důvěru v to, že on nejen tato kritická slova říká, ale že přinese nápravu. To je prostor, kde se sociální demokracie pohybuje. Nechci posuzovat jednotlivé kroky, ale myslím, že policejní reforma, se kterou přišel ministr vnitra Chovanec, a teď nebudu posuzovat její obsah, ale to, jak byla ohlášena a provedena, sociální demokracii rozhodně neprospěla, protože většina lidí, pokud se o to zajímá, nebyla přesvědčena, že to bylo dobře.

Myslíte si, že by sociální demokracie měla po prohře v krajských volbách změnit nějak svoji politiku nebo svoji prezentaci na veřejnosti? V sociální demokracii se ozývají hlasy, že zaměřovat se na tzv. dienstbierovskou politiku, která může oslovit mladé liberální městské voliče, nemá smysl, protože tito voliči ČSSD stejně nebudou volit. S úsměšky byl přijat i výrok premiéra Sobotky, že by se strana měla zaměřit na témata, jako mají Piráti, tedy na digitalizaci apod.

I když jsem řekl, že obecně považuji politiku sociální demokracie se Sobotkou v čele za pozitivní, neznamená, že k ní nemám žádné kritické výhrady. Já jsem se například vyjadřoval kriticky k tomu, že Sobotka odmítl navrhované církevní zdanění, s nímž v nějaké podobě přišli komunisté ve sněmovně. Myslím si, že jeho odmítnutí bylo zbytečně kategorické, protože zástupci lidovců sami prohlásili, že jejich účast ve vládě není vázána na to, jak bude tento požadavek posuzován. Čili jsou jednotlivosti, které můžete kritizovat, to je přirozené, protože proces vládnutí obsahuje řadu závažných rozhodnutí. Já si nemyslím, že by sociální demokracie podlehla tomu, co jste nazvala dienstbierovská témata.

Jsou určitá témata, která ignorovat nemůžete, nemůžete ignorovat diskriminující podmínky, ve kterých žijí Romové. Tím nechci říci, že to je vždycky vina většinové společnosti, často je to vina Romů samých. Ale je to skutečnost, kterou se musí každá vláda zabývat. A ten stav, kdy nám narůstá počet vyloučených lokalit, je velmi varující hledisko, které nepatří k pozitivům Sobotkovy vlády. Já jsem osobně psal, že s vládou Babiš ~ Sobotka spojuji určité naděje v tom smyslu, že by se toto společenství, které podle mne může přesáhnout jedno volební období, mělo soustředit i na dlouhodobější problémy české společnosti, které volební systém založený na střídání za čtyři roky často zatlačuje do pozadí. Můžeme být teď spokojeni s ekonomickým růstem, ale hlubší analýzy, které provádějí třeba odbory, ukazují, že celkový trend vývoje české ekonomiky není pozitivní, protože se v ní dostatečně neprosazují inovativní tendence, inovativní proudy. Když se mluví o tom, že Česká republika je jakási montovna, je to dobré v tom, že lidé mají práci, ale není to dobré v tom, že ekonomika není dostatečně progresivní a neprosazují se v ní moderní technologie.

A druhá věc je, že sociální demokracie by opravdu měla společnosti předložit jistou vizi vývoje české společnosti, aby tu nebyla značná část lidí žijících v chudobě, mám na mysli starší lidi a matky samoživitelky. A v posledních měsících se hodně hovořilo i o tom, že náš vzdělávací systém také není dobrý, že neumožňuje, aby se inovativní trend v ekonomice dostatečně prosazoval, protože nejsou lidé, kteří k tomu mají potřebné vzdělání. Takže tady je celá řada velmi závažných problémů, které jsou mimo běžný politický provoz, nejsou tak zajímavé, ale jsou to závažné problémy, které rozhodnou o tom, jak se Česká republika bude vyvíjet. Sociální demokracie se musí snažit tyto věci změnit, ale netvrdím, že se jí to podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…