Táňa Fischerová si poskládala detaily ze silvestrovských útoků na ženy. A zjistila následující

13.01.2016 4:40

ROZHOVOR Politička, občanská aktivistka a herečka Táňa Fischerová se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz snažila odhalit příčinu sexuálních útoků na ženy, k nimž došlo v Německu, v Rakousku a také v dalších zemích. Odmítla přitom, že by za vším stály odlišné přístupy migrantů k sexualitě a k ženě, které znají ze svých domovských zemí. Ani totální podřízenost muslimských žen vůči mužům prý nutně nemusí být civilizační zaostalostí. „Spíše tady jde o moc. Kupříkladu v Saúdské Arábii totiž pak mají muži a zejména vládci úžasný a snadný život,“ vysvětlila.

Táňa Fischerová si poskládala detaily ze silvestrovských útoků na ženy. A zjistila následující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Co říkáte na útoky, které se v minulých dnech odehrály v některých městech v Německu, v Rakousku i v dalších zemích? Píše se o tom, že mezi agresory byli hlavně „čerství“ migranti.

Tak o těch napadeních jsem samozřejmě přemýšlela jako každý jiný člověk, protože vás to zarazí a zasáhne a pokoušíte se k tomu, co se stalo, postavit nějak rozumně. Zdá se mi ale, že ten Kolín nad Rýnem byl přece jen mezi tím vším specifický, co do počtu napadení. Také tam prý šlo o jistou organizaci těch mužů, kteří se měli do míst svolávat mobily. Je třeba však zdůraznit, že jde zejména o kriminální party, které tam již působí dlouhodobě. Podle mne je ale tady tomuto třeba rozumět v detailech, jinak nezvládneme tomu porozumět vůbec. Navíc já jsem si říkala už před tím silvestrem, že může být ten večer velmi kritický, neboť se na všechna náměstí světa shromáždí velký počet lidí, kteří budou pít a vyhazovat do vzduchu světlice a bouchat petardy. Proto jsem byla zvědavá, jak se bezpečnost v těch městech vlastně zvládne, a to v době, kdy se u nás báli slavnostně rozsvítit byť jen stromek na Staroměstském náměstí. Je také otázkou, jak to bývalo v minulosti a zda k podobným útokům vůči ženám také třeba nedocházelo a jen se to nenahlásilo, neboť to spadalo zrovna do toho slavení. To jsou všechno otázky, na něž jsem odpovědi dosud nedostávala. A pokud jde o ten Kolín, tak tam dávno měla policie vniknout mezi ty bandy a zlikvidovat je, protože neřešený problém narůstá. My v těchto kritických dnech totiž zcela závisíme na tom, jestli naše policie funguje dobře.

Po útocích v Německu později i další státy přiznaly, že měly stejný problém – Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko. Podle Petra Robejška jsme viděli chování nájezdníků v praxi. Jiní zase říkají, že to zbytečně nafukujeme. Jak to vnímáte vy?

Pan Robejšek má vyhraněné názory, ale on se takto na hraně vyjadřuje již dlouhodobě. Mně se sice fakt, že k tomu napadení žen došlo, vůbec nelíbí, vyděsilo mě to, ale musíme pochopit, že tady prostě jsou kriminální živly, které se podobně budou chovat vždycky. Je ale zvláštní, že se podobné chování odehrávalo prý i v Egyptě v době tamějších nepokojů. Takže je to zřejmě model, který si horší část společnosti nebo spodina, která krade a která se chová asociálně, osvojila. Vždycky se sice říkalo, že mezi těmi stovkami tisíc migrantů, kteří přišli do Německa, budou i tací, kteří budou zneužívat sociální systémy, ale není přece možné i přesto na všechny vrhnout princip kolektivní viny a prostě říci, že za to můžou všichni imigranti.

Sexuolog Radim Uzel a také psychiatr Jan Cimický mi v rozhovoru řekli, že zásadním důvodem, proč muslimové napadli ženy, je v tom, že prostě nejsou zvyklí na odhalenou a prostovlasou ženu a když se taková pak před ně postaví, tak to prý v nich vybudí sexuální agresi. Navíc údajně ženu, která není zahalená, považují za poněkud lehčích mravů. Může v tomto být pravda?

Určitě to jejich chování je něčím podložené. Je fakt, že jejich přístup k sexualitě a k ženě tam u nich doma je jiný, ale zase k tomu musím říci, že když já pojedu do Saúdské Arábie, tak si tam také budu muset vzít šátek na hlavu, jinak bych špatně skončila. Podle mého soudu ti lidé, kteří v Evropě žádají o azyl, dobře vědí, že jdou do jiných podmínek, než na jaké byli dosud zvyklí. Když v jiné zemi, kde platí jiné kulturní zvyklosti, požádám o pomoc, tak prostě musím respektovat i jejich zákony. Jenže tady z toho, co vyplouvá na povrch, že se tam svolávaly jejich kriminální bandy mobily, vyplývá, že už ti lidé tady žili déle a že to tedy znamená, že velmi dobře naše zvyklosti znají. Proto se mně to, co říkali Uzel s Cimickým jako argument, příliš nepozdává. Podle mě se takto chová jen pár procent zdejších migrantů.

Myslíte si, že mohla něco z toho, o čem se tady bavíme, německá kancléřka Angela Merkelová způsobit svou otevřenou politikou tzv. willkommenskultur? Dnes sice už víme, že se její důvěra hroutí právě kvůli tomuto jejímu postoji, ale faktem je, že naštvanost vůči ní stále roste, a to hlavně s poukazem na nedávné incidenty.

To je sugestivní otázka a já bych k ní ráda připomněla, na co již zapomínáme. Angela Merkelová totiž neřekla, že sem vezmeme Syřany v době, kdy byl klid a mír, ale řekla to v čase, kdy Maďarsko nevědělo, co s těmi nápory uprchlíků má vůbec dělat, neboť situace tehdy vypadala naprosto tragicky a navíc nikdo v Evropě nevěděl, jak ji řešit. A právě v ten moment Merkelová řekla, že ty Syřany vezme do Německa, což je ale něco jiného, nežli kdyby v míru vyhlásila: pojďte teď všichni k nám! Lze jenom souhlasit s tím, že pokud se někdo chová v zemi, která jej přijala, jako barbar, tak si samozřejmě nezaslouží být přijat. Že se pak pro tyto lidi zákony zpřísní, je asi také v pořádku, protože pokud někdo nedodržuje zákony hostitelské země, tak holt porušil ono přátelské přijetí v nouzi. Že se ale zákony nyní kvůli migrantům zpřísňují, to se přece dalo čekat!

Na kolik by se EU nebo jednotlivé státy měly zabývat relevantními bezpečnostními analýzami z hlediska možného dalšího organizovaného násilí třeba právě vůči ženám? Jak v tomto smyslu lze vnímat návrh Belgie, která chce zavést pro azylanty kurzy chování k ženám?

Tady si musíme uvědomit, že to je v každé muslimské zemi okolo zahalování žen trošku jiné – někde chodí zahaleny jen napůl a leckde se to již modernizuje. Takže to není jen nějaký jeden úzus a jedna země... Podle mého soudu by zejména bylo záhodno se seznamovat se zákony jednotlivých zemí tak, aby se vědělo, v nichž se zákony převážně překračují a kde by tak bylo vhodné připomenout, jaký je u nás v Evropě k tomu úzus. Jak už jsem ale uvedla, podle mě migranti musejí moc dobře vědět, že jsou v Evropě a že nejsou ve své zemi a že když osahávají cizí ženy, že tím překračují také nějaký zákon. To podle mě totiž nelze nevědět – to už by opravdu museli žít na jiné planetě a žít v plném nevědomí! Vždyť dnes je svět globalizovaný a všichni mají televize, proto přece vědí, co se v těch zemích děje.

V Německu ovšem nedošlo jen k napadání ze strany přistěhovalců, ale staly se již opačné věci, kdy došlo k napadení Syřana a Pákistánce, a dokonce na území bývalé NDR došlo i k útokům na ubytovny, v nichž migranti přebývají. Bude podle vás hrozba „odplaty“ narůstat?

Obávám se, že ano. To se ale přeci dělo už předtím, jsou tady totiž extremistické a krajně pravicové kruhy, které u nás napadaly zvláště Romy a teď se zaměřují na muslimy. Zrovna nedávno jsem potkala jednu mou známou, která si vzala za manžela Egypťana a mají spolu tři holčičky... a někdo na ulici prý nedávno jedné té holčičce sprostě nadával. Ona tím byla úplně otřesená! Pak si nelze nepoložit otázku, jak se asi tady těm lidem musí žít? Vždyť to jsou Češi, kteří se tady narodili! Mě ale z toho bolí srdce, když vidím, že princip kolektivní viny tady „dobře“ funguje a pravicové síly s tím pak „pracují“  podle svého ještě dál. Takže je to opravdu nedobrá situace.

Jak je patrné, EU se nedávno dohodla, že asi do šesti měsíců by mohlo dojít ke kontrolované systematické ochraně hranic schengenského prostoru. Zvládne se to? A dojde k tomu vůbec fakticky s ohledem na to, jaká byla dosud v tomto tristní situace?

Nesleduji v tomto ohledu všechno, takže nevím, zda beze zbytku půjde schengenský prostor uzavřít. Jak to chcete udělat v případě moře? Tam nemůžete přece mít namísto drátů lodě, takže to asi půjde hodně těžko uzavřít. Ale to, o co jde, je mít přísné vstupní kontroly a mít o každém přehled, aby sem uprchlíci nechodili ilegálně. Někteří ale mají podle mezinárodních zákonů právo na azyl, protože když je u nich válka a jsou ohroženi na životě, tak je vlastně přijímat musíme, protože tak jsou prostě nastavené mezinárodní zákony. Takže ono to není tak snadné. I když se však Schengen zavře, tak vám sem stejně ti ilegálové půjdou, takže fakt nevím, zda bude reálné to nějak prakticky ošetřit.

A do jaké míry se konzervativního islámu a jeho zvyků máme v Evropě bát, pokud sem budou v příštích letech proudit další miliony lidí? Může Evropa něco udělat v tom, aby byli oni sami ochotni přijmout náš způsob života?

Ale vždyť již v Evropě jsou stovky tisíc muslimů, kteří se chovají naprosto normálně a dělat ze všech nepřizpůsobivé jedince, kteří nevědí, jak se chovat k ženě, mi připadá absurdní. A ti, co se tak chovají, tak ať jdou ze země a ztratí právo pobytu! Ale jak je chcete „převychovávat“? Vždyť leckde v arabském světě dokonce chovají k ženám velkou úctu, takže z nich nemůžeme dělat apriori jen jednu hmotu, která se chová vždy jen podle stejného mustru.

Mám na mysli, zda by naše západní kultura nemohla v jejich domovských zemích udělat něco s tím, aby jejich styl života – měřeno naší optikou – nebyl tak zaostalý kupříkladu v případě práv žen. Vždyť třeba v Saúdské Arábii vládnou silně konzervativní síly a ženy tam nemohou řídit auta a jsou jim odepřeny další věci, které muži smějí, jako třeba podílet se na veřejném životě. A to nemluvím o veřejných popravách za někdy triviální věci...

Máte asi na mysli, zda bychom jim neměli pomáhat s lidskými právy už v jejich vlastních zemích. Ale tam vždycky narazíte! Podívejte se třeba na Afghánistán, kde neuspěli ani Rusové a ani Američané a naopak se tam vzbouřily ty nejkonzervativnější síly a ještě se tam jejich režim nakonec zhoršil. Nejlepší by bylo jít pro ně dobrým příkladem. Když vidíte, že to někde funguje jinak, tak pak chce možná většina lidí takto žít. Přesto je vždy na stole otázka, jak jim prakticky tento náš styl života implantovat. Jak je chcete přesvědčit? Kdyby na to někdo měl recept, tak by to asi již udělal. Jiná věc je, že se Saúdy farizejsky obchodujeme; mnohé státy s nimi kamarádí a přitom víme, kolik je tam poprav a strašlivých nespravedlností. V tom případě se musíme rozmyslet, zda chceme obchodovat – a obchod je tam vždy na prvním místě – anebo zda chceme, aby tolik ponižovaná a vysmívaná lidská práva platila všude, tedy i v zemi, kde se tyto věci dějí. Nejde s takovou zemí obchodovat, ale zároveň přitom dělat, že se nic neděje a že je to pro nás marginální věc.

Troufla byste si odvětit na přímý dotaz, zda jsou muslimové v Saúdské Arábii zaostalí v chápání světa a v chápání pojetí společnosti?

Tady si musíme uvědomit, že vždycky jde o moc. A kdo se chová k ženám takto, jako se to děje ve státech, o nichž se bavíme, tak je vždycky hodně slabý, neboť si vše vyžaduje silou. Protože v okamžiku, kdy se o tu ženu musíte ucházet jinak a starat se o ni jinak a působit na ni svými lidskými vlastnostmi, tak to máte těžší. Takže proto je pro někoho mnohem snazší z těch žen udělat podřadné subjekty a chovat se k nim nerovnocenně, protože pak máte vlastně velmi snadný život. Ten nehlavnější problém se tak podle mne ukrývá v moci, nikoliv v zaostalosti. Prostě je to záměr, protože pak samozřejmě ti muži a ti vládci mají úžasný život. Jestli je to ale dělá šťastnými, tak to je otázkou. Ovšem myslím si, že i mezi nimi se vyskytují jedinci, kteří možná skrývají, že vztah mají doma jiný, ale navenek jej nemohou praktikovat.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…