Ti Češi jsou fakt kreténi, musí si o nás teď říkat. Tolik hloupých lidí ve Sněmovně ještě nesedělo. Jsem vychován k nenávisti vůči komunistům, říká pravičák Baránek

17.02.2016 9:26

ROZHOVOR Parlamentní volby v roce 2017 budou podle prvního místopředsedy Strany soukromníků ČR Rudolfa Baránka politický masakr. „Netvrdím, že by pravice mohla vyhrát nějakým dramatickým způsobem, ale musíme je oslabit,“ říká znalec politického prostředí, že generálka jejich porážky musí proběhnout v krajských volbách a volbách do Senátu na podzim letošního roku. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Baránek prohlásil, že tolik hloupých lidí, kteří byli zvoleni poslanci, v Poslanecké sněmovně od listopadu 89 ještě nikdy nebylo.

Ti Češi jsou fakt kreténi, musí si o nás teď říkat. Tolik hloupých lidí ve Sněmovně ještě nesedělo. Jsem vychován k nenávisti vůči komunistům, říká pravičák Baránek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

Co jste říkal tomu, jakým způsobem byla elektronická evidence tržeb schválena? Vládní koalice ukončila diskusi, i když všichni poslanci, kteří byli přihlášeni, v ní nevystoupili, a prosadila hlasování. Opozice pak nemohla splnit slib, který dala živnostníkům, že schválení EET zabrání.

My jsme velmi pozorně sledovali celý vývoj kolem zákona, čekali jsme, co koalice vymyslí. Rozhodně znovu musím pochválit ODS a TOP 09, že dodržely sliby, které nám někdy v září daly. Komu čest, tomu sláva, nemáme jim co vyčítat. A navíc, mají co napravovat s jejich vládní minulostí. Šlapali po soukromnících někdy také hodně tvrdě. Ale vládní koalice mne nepřekvapuje, stejně jako mne nepřekvapuje prezident Miloš Zeman, ať řekne cokoli, nemůže mne tím nijak překvapit. Mnoho z těch lidí znám od roku 1989, vím, co je od nich možné čekat, a umím odhadnout, jak jejich ego a jejich vlastnosti umocní jejich funkce. Žiju v tom šestadvacet let. Od levicové koalice nelze čekat nic dobrého. Říkám lidem na mítincích, kterých neustále přibývá: nebuďte překvapeni, očekávejte od nich jen to nejhorší. Je to velmi zvláštní levicová koalice, která je sociálně demokratická, ale teď se podílela na naprosto nedemokratické věci. Co od nich tedy dál můžeme čekat? Že už budou jen Česká strana sociální, když se zpronevěřili tomu, že mají v názvu demokratická. Ani lidovci se nemohou vyvlíknout z odpovědnosti, když pro EET zvedli ruce. To, že vykládají bokem různé nesmysly, jak si myslí, že by to mohlo být lepší, je jen kouřová clona. Kdybych byl škodolibý, řekl bych, že schválení EET velmi přispěje k oslabení ANO, ale i celé vlády. Budou mít obrovské problémy systém spustit. Čekáme netrpělivě na Ústavní soud, jak se postaví ke kontrolnímu hlášení DPH. Ale i v zákoně o EET je obrovská spousta chyb. Myslím, že ten projekt se ještě může zhroutit na nepřipravenosti nebo také na ústavní stížnosti.

A jak hodnotíte úlohu hnutí ANO a Andreje Babiše? Zákon o EET vyšel přece z jeho dílny, z Ministerstva financí.

To je iniciátor všeho. Ale neobviňuji jen ANO, kdyby nebylo ČSSD a lidovců, nemohlo by to projít. Bylo by tedy nespravedlivé říkat, že za všechno může jen hnutí ANO. Ale pravda je, že ANO je hlavní viník. Holt Andrej Babiš to zatím válcuje. Jaký nám tím dala vládní koalice vzkaz? Pozorně jsem sledoval diskusi v Poslanecké sněmovně a dospěl jsem k závěru, že někteří lidé z hnutí ANO jsou nebezpeční. Ať má proti mně kdokoli cokoli, jedno mi nemůže upřít: že jsem tvrdý pravičák, že od listopadu 89 neměním ani nehodlám měnit názory a do jisté míry se považuji za znalce politického prostředí a parlamentu. Mne to baví, mnoho lidí znám osobně. Ale tolik hloupých lidí, kteří byli zvoleni poslanci České republiky, v Poslanecké sněmovně od listopadu 89 ještě nikdy nebylo. Někteří jsou nesmírně hloupí, vyvezl je tam něčí výtah, jinak by tam nebyli. Já se úplně děsím toho, když vidím, že hloupí lidé třeba vedou komise obrany. To je přece strašné, to je nesmírně vážná situace. Američané posilují na hranicích s Polskem, Lotyšskem, Estonskem, a nedělají to proto, že nemají co dělat, Polsko a pobaltské státy je o to velmi úpěnlivě žádají, protože vědí, co jsou to hordy z Východu. U nás je ta levicovost tak obrovská, že si toto nebezpečí zatím nepřiznáme. A z druhé strany se na nás valí hordy lidí, a nejsou to jen ti, kteří utíkají před válkou. Žen a dětí je mi líto, ale mezi migranty je hodně gangsterů, kteří se chystají v Evropě k nějakému kroku. A já tady poslouchám člověka, který vede komisi  obrany v Poslanecké sněmovně, a je to evidentní hlupák. To aby se člověk bál.

Zdá se, že o naší bezpečnosti rozhoduje víc lidí, kteří se nedají označit za odborníky. Nevypovídá o tom třeba kauza s pěti unesenými českými občany, kteří byli vyměněni za Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání žádali Českou republiku Američané?

Takhle by se nechovala ani vláda z Kocourkova. Co vysoký funkcionář, to hloupé vyjádření. Oni na sebe všechno práskli. Ani zpravodajské služby Kocourkova by tohle nikdy neudělaly. Profíci jiných států, kteří jsou v tajných službách a diplomacii, si o nás musí říkat: ti Češi jsou opravdu kreténi, když mohou nechat v naprosto zásadních funkcích takové lidi. Po revoluci ve vládě národního usmíření a dalších vládách bylo hodně bývalých komunistů, kteří se buď stali disidenty, aby si na stáří vyčistili svědomí, nebo někteří skutečně prokoukli, ale všechno to byli chytří chlapi. Tohle jsou podivné existence a ještě jsou hloupí. To nejvíc ohrožuje naši republiku a z toho jsou všechny ty hádky, protože se hádají strašně hloupí mezi sebou. Ale protože jsou ve funkcích, vytváří to takovou společenskou atmosféru, jaká tady panuje. Úroveň naší politické scény je naprosto děsivá. Jsou to hlupáci, což je strašně nebezpečné. Mohu zodpovědně prohlásit, jak to znám, že za šestadvacet let takoví hlupáci ještě ve funkcích neseděli. V tom vidím naprosto zásadní problém, proto je to všechno tak rozdělené, proto začíná uvědoměle vyvolávaný třídní boj. Ten tlak na živnostníky je totiž tak obrovský, že se to nedá jinak pojmenovat. Do toho jsou ve Sněmovně nesmírně nebezpeční lidé jako Lorencová a spol.

V čem je bývalá novinářka a dnes poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová a spol. podle vás nebezpečná?

V tom, co říkají, za co si nechají zatleskat. Lorencová řekne, že je jí jedno, kolik zkrachuje živnostníků. A takových je tam víc. Já říkám, že komunistka Semelová už není nejnebezpečnější. Ta se motá stále kolem hrobu Klementa Gottwalda, ta už je pro mne jen takové „kulturní“ vystoupení.

Může Strana soukromníků proti této situaci, která se na vás valí nejen v podobě elektronické evidence tržeb, ale i kontrolního hlášení DPH a dalších opatření, vůbec něco dělat?

Není možné dělat nic jiného, než je porazit ve volbách. Jsem tvrdý, nezměnitelný pravičák, nenávidím komunisty a jejich následovníky, k tomu jsem byl vychováván, ale odmítám přemýšlet nad tím, k čemu vyzývají i někteří naši sympatizanti, abychom vzali do ruky klacky. Bojovali jsme za to, aby tady byla demokracie, ne anarchie, tak situaci, která se nám nelíbí, musíme změnit demokraticky. Není jiný lék a říkám to všem z různých svazů a cechů, kteří za námi chodí a nabízejí nám lidi na kandidátky, že není jiná možnost, než je porazit ve volbách. Generálka jejich porážky musí proběhnout v krajských volbách a volbách do Senátu na podzim letošního roku.

Myslíte si, že Strana soukromníků ve spojení se Stranou svobodných občanů výrazně uspěje?

My je musíme oslabit. Parlamentní volby v roce 2017 budou politický masakr. Netvrdím, že by pravice mohla vyhrát nějakým dramatickým způsobem, ale musíme je oslabit, aby mírná levice neměla důvod se dívat ještě víc doleva. My se na volby připravujeme velmi usilovně, na krajské i senátní. Držíme se v politice té výjimečnosti, jako je stavovská politika. Nejsme občanskou stranou, která tvrdí, že zastupuje všechny a všem slibuje. Pro nás je soukromník číslo jedna, i jeho rodina a zaměstnanci ve firmě. Uvidíme, jak budeme úspěšní. Mám dojem, že malí soukromníci v nebývalé míře vnímají, že je to potřebné, aby měli své zastoupení, protože se cítí Andrejem Babišem podvedeni. Je to jiný druh podvodu, než když volili Klause nebo Bártu a oni na ně kašlali, ale tlak jejich vlád nebyl likvidační jako dnes. Situace soukromníků je od Listopadu 89 nejnebezpečnější. Především pro malé a střední. Velcí podnikatelé to zatím nepřiznávají, někteří s námi spolupracují, ale nechtějí, aby o nich bylo slyšet, aby nepřišli o zakázky, protože jejich zákazníci jsou voliči různých stran, nebo aby na ně nepřišla daňová kontrola. Tato vláda dělí společnost. Staví lidi proti lidem, říkám tomu třídní boj. A s ním máme historické zkušenosti, kdy nám zabavovali majetky, popravovali nás nebo zavírali. Nemůžeme být takoví debilové, abychom na to zapomněli. Putin platí stovky lidí, aby to tu rozvraceli, komunisté si leští staré odznaky a vyznamenání a z druhé strany se nám sem valí nepřehledné množství lidí, o nichž nevíme, co jsou zač. A ještě do toho vedení Evropské unie, které je ještě na horší úrovni než naše vedení, a to je co říci. To je neuvěřitelná situace a my se budeme snažit, abychom byli ostrůvkem, který na to bude připraven.

Ale někteří zástupci podnikatelů, Hospodářská komora i některé svazy a asociace, schválení elektronické evidence tržeb přivítali jako opatření, které narovná trh. Jak si jejich postoj vysvětlujete?

Někteří stále slouží ministrům této vlády. To, co předvedli po schválení EET pánové Hanák, Havlíček a Stárek (šéfové Svazu průmyslu a dopravy, Asociace malých a středních podnikatelů a Asociace hotelů a restaurací, pozn. red.), bylo hanebné. Já pocházím z prostředí sdružení, zakládal jsem mnoho cechů, vedl jsem Sdružení československých podnikatelů a potom České republiky, v dobách největší slávy mělo sdružení dvě stě tisíc členů. Dnes podnikatelská a živnostenská veřejnost nemá v orgánech svoji reprezentaci. Nebudu se chlubit, ale od roku 1991 do1996, kdy jsem byl v tripartitě i jako místopředseda, by se nemohlo stát, aby za malé a střední podnikatele mluvil prezident Svazu průmyslu a dopravy, jak to dnes běžně dělá Jaroslav Hanák. Dokonce vítá elektronickou evidenci tržeb a sám říká, kolik to přinese miliard do státního rozpočtu. Tento zástupce Vítkovic a Třineckých železáren a nevím čeho všeho, mluví za živnostníky a podkuřuje ministru financí. Proč to dělá? Aby se zavděčil. To by se za mne nestalo.

Jak je to možné, že představitel těch největších firem obhajuje kroky proti malým živnostníkům a nikdo se proti tomu neohradí?

Je to tím, že ostatní organizace, které tam jsou, jsou svým způsobem o ničem. Když jsme seděli v tripartitě, s tehdejším prezidentem Svazu průmyslu Štěpánem Popovičem, který byl džentlmen a velmi schopný chlap, jsme se vždycky dohodli. Teď si Hanák říká, co sám chce. I když se mi tehdy něco na svazech nelíbilo, nikdy jsem to nekritizoval. Dnes je to jasné, je několik asociací, které jsou lokaji vlády, například asociace Karla Havlíčka, Asociace hotelů a restaurací. Problém je, že oni mluví jakoby za všechny, ale přitom nezastupují ani jednu desetinu procenta firem. To jsou asociace se stovkou, dvěma sty, pěti sty členy. Ale protože slouží této vládě, dostávají prostor v televizi. Proč je tam zvou? Aby hlásaly hru vlády. Oni slouží ministrovi financí, ministrovi průmyslu, premiérovi, této levicové vládě. Nejhorší je, že když přijde jiná vláda, budou se tito představitelé chovat stejně, zase budou u těch ministerských dveří ležet a škrábat na ně. Oni asi vědí, proč to dělají, ale dělají to proti soukromníkům. A to už nemohu mlčet. My jsme to nikdy nedělali, když jsme byli v tripartitě. Tehdy jsme byli hrdá tripartita, Popovič, Fencl, Karen, Baránek, to byli hrdí zástupci jednotlivých stavů. Nikdy jsme za vládou nedolézali, a to v ní byly jiné osobnosti – Čalfa, Klaus, Komárek, Pithart, Ježek, Stráský, Kočárník a další, to nebyla druhá liga jako dneska. Naše Strana soukromníků neříká, že zastupuje všechny, myšlenkově rozhodně, ale my politicky říkáme, co chceme dělat a proč to děláme. Lidem, kteří vstupují do naší strany a zakládají různé kluby, místní organizace, už někde začali vyhrožovat, hlavně sedlákům. Aktivisté z jednoho hnutí – například v Zábřehu na Moravě, Mohelnici a na Hané – už jim začali vyhrožovat: jestli toho nenecháte, tak si neškrtnete. To znamená, že nás začali už brát vážně i na místní úrovni.

Chápu to dobře, že jde o hnutí ANO, kdo vyhrožuje sedlákům?

Nechci být konkrétní.

Pravicová opozice chce podat stížnost k Ústavnímu soudu proti tomu, že při schválení elektronické evidence tržeb vládní koalice porušila zákon – jednací řád Poslanecké sněmovny. Chystáte se také dát vládě najevo, že svými kroky likviduje malé a střední podnikatele?

Říká se, že život tropí hlouposti. 25. únor 1948 je datum, které je neuvěřitelně významné z pohledu změn na území království českého, moravského a slezského. Takových dat je málo – bitva na Moravském poli, Bílá hora, světové války, 21. srpen 1968 a 25. únor 1948. Únor 48 patří do takové desítky závažných dat od 10. století na našem dnešním území. Tím, že bývalí komunisté jsou pořád ještě v různých funkcích, nemají cit pro historii, takže první historické kontrolní hlášení je 25. února. To by nevymyslel ani autor vojáka Švejka. Když to datum chtějí, my jim předáme petici, vytvoříme mírnou manifestaci připomínající Únor 48, ale neponeseme portréty Gottwalda, Stalina a Husáka, poneseme jiné, pokračovatele některých těchto móresů. Já vím, že je žádná jiná pravda než jejich nezajímá. Ale připomeneme jim, že nejsme hlupáci, že vnímáme historické souvislosti, že si umíme vyvodit posloupnost historických událostí, že v žádném případě nejsme tak naivní jako někteří naši spoluobčané, kteří si myslí, že se tady už nemůže nic změnit. Může, všechno! Odmítáme takovou naivitu. Doba je vážná. Podnikatelská veřejnost je rozdělena, někteří si kroky vlády chválí, otázka je proč, malí podnikatelé mají obavy, že už to neutáhnou, že tato opatření je už dorazí. A týká se to desítek tisíc lidí. To je chvíle, kdy se musí něco stát. Budeme se snažit, aby hlas malého a středního živnostníka byl zastoupen v krajských zastupitelstvech, v Senátu, v Poslanecké sněmovně i ve vládě a abychom negativní prostředí pro podnikatele svou prací v zastupitelstvech a v parlamentu změnili. Už jsem řekl, že odmítám debaty o klackách do ruky, odmítáme násilné akce. S jedinou výjimkou: kdyby už šlo do tuhého, jsem přesvědčen, že bychom se nenechali zlikvidovat jako naši předkové, z nichž někteří dokonce volili v roce 1946 komunisty, protože věřili slibu, že Gottwald živnostníky nezruší. Plané sliby na nás dnes už neplatí. Tak naivní nebudeme.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…