Ti bambulové si mysleli, že jsou elita národa. A teď se diví, směje se Ringo Čech

28.07.2013 8:08

ROZHOVOR Obklopit se kamarády. Nyní to vyčítají kvůli nové vládě prezidentovi Miloši Zemanovi, ale tohle dělají všichni. Například Jan Ruml kdysi na Ministerstvu vnitra. František Ringo Čech má jasno. Trafiky pro zrádce navíc nejsou trestný čin, ale jen hanba a na tu jsou ve vysoké politice stejně už všichni zvyklí.

Ti bambulové si mysleli, že jsou elita národa. A teď se diví, směje se Ringo Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Viděl jste se s Milošem Zemanem za tu dobu, co začal vládnout na Hradě?

Já ho viděl, ale jestli viděl on mě, nevím. Pozval mě do Vladislavského sálu. Myslel jsem, že tam budeme ve čtyřech. Já, Miloš, manželka Ivana a dcera Kateřina. Nicméně bylo nás tam několik stovek, takže nebyl moc velký prostor pro povídání. Pozdravil jsem Ivanku, ale to bylo vše. Nešlo o intimní setkání, ale o poděkování příznivcům za podporu. Ale tentokrát je to trochu bulvár, o čem hovoříme, a žádná řádná politická rozprava.

K té už směřuji. Všichni odpůrci dnes prezidenta Zemana grilují za to, že Ústavu natahuje jako leteckou gumu na prak a do vlády dosadil kamarády. Ubráníte ho?

Jasně. On přeci nic neporušil. Jen tam dal své kamarády. Obklopuji se lidmi, kterým věřím. Tohle už přeci říkal Jan Ruml, když mu vyčítali, že si vzal na vnitro kamarády. Často si na to vzpomenu. No a Miloš chce mít asi takové ve vládě. Je to jeho svaté právo. No, a protože tito bambulové nebyli zvyklí poslouchat a podřizovat se, tak jsou nyní pohoršeni. Podívejte se, jak nadávají prokurátorovi Ivo Ištvanovi, co si to dovoluje k elitě národa. Oni se považují za elitu národa a myslí si, že jsou beztrestní.

Na druhou stranu z vazby byli propuštěni trafikanti a pak i ostatní zadržení v raziích kolem Nagyové. Není to první krok k tomu, aby se vše smetlo ze stolu?

Už kdysi jsem říkal, že když dal Vít Bárta peníze tehdy jeho poslancům, nebo když jde o rozdělování postů, nejde o trestný čin. Je to samozřejmě vrcholná hanebnost, morální hnus, ale ne trestný čin. Když jsou ti lidé prodejní a zrádci, tak za to byli jen odměněni. Už když přišli do Poslanecké sněmovny, tak neměli skoro žádnou čest a nyní ten zbytek ještě prodali. Trafiky pro lotry. Vždy jsem to věděl, že to neprojde. Divím se naopak, že usnula kauza Pavla Béma.

Nicméně i vždy celkem slušný Petr Nečas se do státních zástupců opřel velmi nekompromisně, když o nich prohlásil, že jsou lidský dobytek a svině. Co si o tom myslíte?

To je láska. Když si otevřete jakoukoliv slušnou knihu o lásce, tak se to v ní dočtete. Vždyť se z lásky zabíjí. On je omámen láskou a nemluví z něj ten Nečas, ten kvalitní a slušný člověk. On se pomátl na rozumu. Láska lidem přeci zatemňuje mozek. Chraň nás Pán Bůh, aby nás to, pane redaktore, ještě potkalo, nás dva. Za padesát let se budou podle mě zamilovaní lidé zavírat do blázince. S miláčkem, samozřejmě, aby byli šťastní, ale nevylezou, dokud láska nepomine. Tam se divím jiné věci. Kdyby to byla šestnáctka, tak jde o klasický druh šílenství, ale on vyměnil padesátku za padesátku. A ještě si rozbil rodinu. Nicméně oni mu to děti, až vyrostou, odpustí. Budou vědět, že táta tehdy nebyl při smyslech. Pro Nečase mám slabost. Také se sice dopouštěl blbostí, jde o různé ty kamarádské úsluhy a tak, ale zdaleka ještě nepřestoupil hranici trestné činnosti. Jde jen o hanbu, ale na tu jsou lidi ve vysoké politice zvyklí.

Vraťme se ještě k vládě Jiřího Rusnoka. Jak nahlížíte na vření v ČSSD ohledně její podpory?

Čekají na nabídky z přátelského i nepřátelského tábora. Podle mě Miloš něco nabídne. To je politika a nejde o nic negativního. Politika prostě taková je a všichni vidí, jak se v ní Miloš mistrovsky pohybuje. Vždyť jak s nimi cvičí, to je nevídané. Jsou vyvedeni z míry, protože na něco takového nebyli zvyklí.

Přestože to mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem vždy skřípalo, myslel jsem si, že budou sociální demokraté odolnější a svornější…

Češi nebudou svorní nikdy. Nesvornost je slovanská vlastnost a Češi jsou v ní nejlepší. My se umíme semknout, jako 21. srpna 1968, když sem přijeli Rusové nebo když byla takzvaná něžná revoluce, ale trvalo to vždy tak tři neděle, ne déle. Proto jsem měl Václavu Havlovi vždy za zlé, že neudělal ty podstatné věci první dva měsíce po sametu. Oni by mu odsouhlasili všechno a mohl změnit od základu vše k lepšímu. Neudělal to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…