To Fiala dřív neříkal! Přesun peněz. Okamura k uprchlíkům z Ukrajiny

20.03.2022 18:21 | Rozhovor

„A já se ptám, jak vláda pomůže našim občanům,“ praštil do stolu Tomio Okamura. I když je třeba pomáhat běžencům, nemůže to být zneužíváno jako výmluva, aby kašlala na daňové poplatníky tak zvysoka a suverénně, jako to činí Fialův kabinet.

To Fiala dřív neříkal! Přesun peněz. Okamura k uprchlíkům z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura řeční ve sněmovně

Co vás napadá při pohledu na prudce rostoucí ceny nejen na stojanech benzínových pump, ale i v obchodech?

Vláda Petra Fialy řeší jen ukrajinské uprchlíky a na naše občany se úplně vykašlala. Je již půl roku po volbách a vládní pětikoalice nenavrhla ve Sněmovně ani jeden zákon, který by zlepšil životy našich občanů. Takovou vládu, která nemá čas ani chuť na řešení problémů svých vlastních občanů, jsem ještě nikdy nezažil. Vláda neřeší extrémní zdražování energií, potravin, bydlení a pohonných hmot a nechala české občany na holičkách, zatímco vlády ostatních zemí Evropy lidem pomáhají. A dám nejnovější příklad. Fialova vláda přišla v pátek s návrhem, že chce využít miliardu eur (24,9 miliardy korun) na stavbu bydlení a další náklady s tím spojené pro ukrajinské uprchlíky. Řekl to ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). A já se ptám, jak vláda pomůže našim občanům, kteří nemají na dostupné bydlení? Kde mají vzít na bydlení naši lidé? Na naše občany vláda zvysoka kašle… Na dostupné bydlení pro naše občany Babišova a Fialova vláda nikdy peníze neměla, ale když jde o uprchlíky, tak se miliardy hned našly. S tímto jednáním vlády SPD nesouhlasí. Vůbec se nedivím, že jsou lidé na premiéra Fialu (ODS) a ministra vnitra Rakušana (STAN) tak naštvaní a čím dál více lidí si přeje demisi vlády.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Inflace v únoru byla nejvyšší za posledních 25 let a dosáhla 11,1 %. V poměru k lednovým cenám byl zaznamenán skok o dalších 1,3 %. Předpokládá se, že růst cen bude v nejbližších měsících ještě zrychlovat. Česká národní banka patrně koncem března dále zvýší své úrokové sazby a podle guvernéra ČNB inflace může být až 14 procent! A to se do ní nezapočítávají ceny nemovitostí, které meziročně rostou průměrně kolem 20 procent!

Extrémní zdražování, které vláda neřeší, je znát i na rostoucím počtu nově zahájených exekucí. V lednu vzrostl počet nově zahájených exekucí ve srovnání se situací před půl rokem téměř o 40 procent, řekla Právu socioložka Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Pokud jde o její odhad, je třeba růstem cen energií velmi silně ohroženo asi 20 až 30 procent domácností. Vláda Petra Fialy je hrozbou pro naše občany a je potřeba ji zastavit. Lidé by už neměli mlčet a dát to představitelům vlády jasně najevo, že si takovou vládu nepřejí.   

Také je potřeba připomenout, že příjemci všech typů důchodů si s vládou Petra Fialy letos pohorší. To se dalo od této asociální vlády čekat a je to samozřejmě špatná zpráva.

Jak to, že si pohorší? Ministr Jurečka prezentuje, že se jim přidá...

Na základě zákona, který platí již z minulosti, totiž dostanou důchodci pouze automatickou valorizaci z důvodu inflace, takže dojde od června k navýšení výměry důchodů o 8,2 %. Inflace v únoru ale dosáhla 11,1 %, byla nejvyšší za posledních 25 let a předpokládá se, že růst cen bude v nejbližších měsících ještě zrychlovat. Navíc nedojde k vyplacení takzvaného doplatku k důchodům. Takže když to shrnu, kvůli neschopnosti koaliční vlády ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů postarat se o naše vlastní potřebné občany si důchodci reálně pohorší, protože je automatické navýšení nižší než inflace. S tím SPD zásadně nesouhlasí. Katastrofa to bude z důvodu zdražování především pro příjemce podprůměrných důchodů. Například důchod 10 000 korun bude od června navýšen pouze o 501 korun. Dodávám, že starobní, vdovský, sirotčí nebo invalidní důchod pobírá 3,5 milionu občanů a vláda Petra Fialy se na ně vykašlala. Naopak hnutí SPD stojí na straně našich občanů a chce jim zlepšovat životy.

Můžete být konkrétnější?

Polsko snížilo DPH na pohonné hmoty z 23 na 8 %, DPH na základní potraviny a plyn na 0 % a elektřinu na 5 %. Maďarsko reguluje ceny potravin a zastropovalo cenu pro pohonné hmoty. Francie limituje zvyšování cen elektřiny a vrací 100 eur šesti milionům domácností. Belgie snížila DPH na elektřinu z 21 % na 6 % od 1. března do 1. července letošního roku. Nizozemí snížilo daně za energie pro osm milionů domácností. Španělsko také snižuje daně. Bulharsko zmrazilo ceny elektřiny a dalších položek. Rakousko pozastavuje ekologickou daň a vynakládá 1,7 miliardy eur na zmírnění dopadů stoupajících cen elektřiny.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

Pokud jde o benzín, vláda argumentuje, že ceny už zase klesají.

Nevím, jak vám, ale mě ceny benzínu a nafty kolem 40 až 45 korun za litr pořád nepřipadají v pořádku. Vezměte si třeba někoho, kdo denně dojíždí z vesnice autem za prací…

Dobře, pojďme se raději věnovat tomu, jak Fialův kabinet zvládá uprchlickou krizi. Má v tom vláda vaši podporu?

V České republice je nyní kolem 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a další stále přicházejí. Hnutí SPD prosazuje pomoc uprchlíkům pouze na nezbytně nutnou dobu a říkáme, že po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. V tom se zásadně lišíme nejen s vládou, ale i s hnutím ANO. Vládní představitelé i ukrajinský velvyslanec v ČR původně říkali, že se uprchlíci po skončení konfliktu vrátí zpět na Ukrajinu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tvrdil, že vízum dostanou na rok. Říkal jsem, že to nebude pravda. A teď už moje slova potvrzuje i premiér Petr Fiala, že drtivá většina Ukrajinců u nás chce zůstat natrvalo. To je ale úplně jiná situace, než původně říkala vláda, jelikož dojde a již dochází k zásadnímu zatížení našeho zdravotního, sociálního i školského systému, přičemž státnímu rozpočtu chybějí jak peníze, tak i personální kapacity. Naši občané začínají mít oprávněné obavy o svoji budoucnost.

Zaznamenávám velké množství zpráv od našich občanů, kteří mají v této souvislosti a vzhledem k velmi zadluženému státnímu rozpočtu oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství, bezpečnost a trápí je zdražování. Vláda se ale stará jen o uprchlíky a na naše občany úplně zapomněla. Předseda odborů Středula upozornil, že uprchlíci, kteří jsou v ČR, nebudou pracovní silou. Čili budou dlouhodobými příjemci různých sociálních a jiných podpor ze strany státu. Projeví se to také na zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro naše občany a v dalších oblastech. Již v současné době máme v přepočtu na počet obyvatel dvakrát více uprchlíků, než mělo Německo v době vrcholící imigrační krize.

Ze strany vlády Petra Fialy stále chybějí, přes opakované výzvy, informace o plánu, jakým konkrétním způsobem chce vláda tyto klíčové oblasti řešit, aby nebyl narušen sociální smír v naší republice. Jediné, co od vládních představitelů slyšíme, je, že budou brát neomezené množství uprchlíků. Ukrajina má ale 45 milionů obyvatel a naše republika je hlavní cílovou zemí. Vládou Petra Fialy jsou uprchlíkům přiznávány větší dávky na osobu (5 tisíc korun), než je pro české občany částka životního minima (3 860 korun jednotlivec a 6 250 korun dva dospělí). Vláda nemá ani po několika týdnech připravený žádný plán. Hlasitě upozorňuji, že vláda tímto přístupem způsobí velké sociální pnutí ve společnosti a občané se budou oprávněně bouřit.

Připomínám, že hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich z vládní KDU-ČSL si veřejně pochvaluje, jak na základě vládou vyhlášeného nouzového stavu nyní může majitelům ubytovacích zařízení jednoduše nařídit ubytovat uprchlíky, aniž se s majiteli musí domlouvat. Přitom jeho vládní kolega a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před pár dny veřejně tvrdil, že se vládou vyhlášený nouzový stav nijak nedotkne našich občanů… Vládní koalice chce navrhnout prodloužení nouzového stavu, přestože lze řešit uprchlickou vlnu z Ukrajiny podle platného krizového zákona, bez vyhlášení nouzového stavu. V nouzovém stavu může navíc vláda realizovat státní zakázky bez výběrového řízení.

Navíc vláda odsouhlasila škrtnutí 14 miliard korun pro zdravotní pojišťovny, což zhorší dostupnost zdravotní péče. S tím hnutí SPD nesouhlasí. Již nyní je v mnoha ohledech zdravotní péče pro naše občany obtížně dostupná, např. stomatologie, chybí personál atd. Navíc je situace napjatá i v souvislosti se stovkami tisíc uprchlíků, kteří zdarma využívají zdravotní péči a další veřejné služby.

Jak tedy chce SPD za domácí pojištěnce zabojovat?

Poslanci SPD budou tento zákon ve Sněmovně obstruovat, jelikož zásadně nesouhlasíme se zhoršováním dostupnosti zdravotní péče pro naše občany. Podle názoru SPD je nutné ve státním rozpočtu škrtat na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám či na předražených zakázkách. Nikoliv na zdravotní péči pro lidi. Na úkor zdravotní péče pro naše občany Fialova vláda navyšuje ve státním rozpočtu platby Úřadu vlády na byrokratický aparát pro nově vytvořené tři ministry a zvyšuje odvody peněz do EU.

Celá ukrajinská anabáze opět přinesla na přetřes téma soběstačnosti – energetická, ale třeba i potravinová. To přece vždy bylo vaše téma...

Ano. Konflikt na Ukrajině, ale i události okolo epidemie covidu-19 ukazují všechny slabiny ČR, jako je naprosto nedostatečná energetická, surovinová a potravinová bezpečnost. Již v roce 2016 jsme v programu SPD popsali tyto zásadní nedostatky společně s nepřipraveností ČR v oblasti bezpečnostní a obranné politiky a navrhovali jsme konkrétní změny v legislativě a koncepci výstavby české armády, protože naše armáda musí být připravena na obranu území našeho státu. Česká armáda nesmí sloužit jako expediční sbor sloužící cizím zájmům. Dnes dochází na naše slova a je zcela evidentní, že k těmto změnám dojít musí.

Hnutí SPD bude nadále prosazovat nutné změny v obranné a bezpečnostní politice ČR. Vláda Petra Fialy také neplní povinnost připravit energetickou koncepci ČR a dostatečné strategické zásoby surovin a potravin pro krizové stavy. Hnutí SPD také dlouhodobě prosazuje přímou účast občanů na rozhodování o zásadních otázkách, jejíž nutnou podmínkou je přijetí funkčního zákona o referendu.

Na co se SPD, kromě výše zmíněné obstrukce, chystá pro příští jednání Sněmovny, které začíná v úterý?

Vláda Petra Fialy se snaží protlačit korespondenční volbu, která je ohrožením demokracie a napomáhá manipulacím. Vládě totiž klesá důvěra a bojí se, že nebudou mít v příštích volbách dobrý volební výsledek, takže chtějí změnit volební systém. Proto Fialova vláda považuje za svou prioritu zavedení „korespondenčních voleb“ a chce tento zákon za každou cenu prosadit již na následující schůzi Sněmovny, která začíná 22. března. Přijetí této novely volebního zákona je ohrožením demokracie a ohrožuje regulérnost voleb. Svědčí o tom zkušenosti ze zahraničí (viz poslední prezidentské volby v USA a Rakousku). Jelikož v případě korespondenčních voleb nelze zajistit tajnou volbu, neexistuje jistota, že odesílatelé volebních lístků skutečně volili sami a nezávisle. Všimněte si, že vláda ani za půl roku po volbách nenavrhla ani jeden zákon na zlepšení životů našich občanů. Ale na zákony, které jim pomůžou udržet se u moci, nebo na pandemický zákon čas mají…

Hnutí SPD sbírá podpisy pod „Petici proti ohrožení demokracie prostřednictvím korespondenční volby“ a vyzýváme naše členy, příznivce a širokou veřejnost o připojení podpisů pod tuto petici a také o její maximální šíření, aby mohla být včas projednána petičním výborem Sněmovny.

Ještě stručně do jiného parlamentu, toho evropského. Ten se chystá odhlasovat prodloužení platnosti univerzálních povinných EU covid pasů o rok, do poloviny příštího roku...

Do 8. dubna mají občané členských států EU právo zasílat zpětnou vazbu, názory, připomínky. Hnutí SPD nesouhlasí se zaváděním covid pasů EU a odmítá diskriminaci neočkovaných a netestovaných občanů a odmítáme, aby se do záležitostí národních států vměšovala Evropská unie. Ať už Brusel nechá lidi normálně žít! Argumentace, že má covid pas umožnit snadné cestování, je podle nás zcela nesmyslná, jelikož i nyní je možné cestovat, a pokud cílová destinace vyžaduje negativní test, většina laboratoří vystavuje mezinárodní potvrzení o provedeném negativním testu na covid-19.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…