To se bude voličům jen velmi těžko vysvětlovat. Libor Rouček lomí rukama nad tím, co provedl Sobotka

03.05.2017 21:10

EVROPAN LIBOR ROUČEK Byl premiérem stabilní vlády. To si měl Bohuslav Sobotka podle bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Libora Roučka uvědomit. „Demisí vlády se zbavil všech trumfů a vlivu, které jako premiér země má, a nejsilnější karty předal jiným, v první řadě prezidentu republiky, potažmo Andreji Babišovi,“ říká Rouček, který se domnívá, že pokud už byl Bohuslav Sobotka vmanévrován do pozice: odvolat, nebo neodvolat Babiše, pak měl skutečně žádat, aby vládu opustil, a odpovědnost za jeho setrvání by byla na prezidentovi republiky.

To se bude voličům jen velmi těžko vysvětlovat. Libor Rouček lomí rukama nad tím, co provedl Sobotka
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Jak sdělil premiér Bohuslav Sobotka, vládnout s Andrejem Babišem je nemožné a neudržitelné, a proto se rozhodl, že podá demisi. Odvolat vicepremiéra a ministra financí nechce, protože by z něj prý udělal mučedníka. Co si myslíte o tomto postupu a co říkáte vysvětlení, které od předsedy vlády zaznělo?

Mě to rozhodnutí také překvapilo, nečekal jsem ho. Myslel jsem si, že si premiér uvědomí, že je přes všechny problémy premiérem stabilní vlády, která na rozdíl od předchozích vlád Petra Nečase nebo Mirka Topolánka v této zemi zajistila politickou stabilitu. Ta byla veřejností oceňována. Vláda byla také řadou lidí vnímána jako opravdu úspěšná. Bylo pro ně důležité, že se zrušily poplatky ve zdravotnictví, zvýšila minimální mzda, rostly platy nebo důchody. Ne závratným tempem, ale přesto. Sledujeme solidní hospodářský růst a nejnižší nezaměstnanost.

Ve voličských preferencích se ale ukázalo, že největší úspěchy jsou připisovány Andreji Babišovi a hnutí ANO, ne ČSSD. Bylo na ČSSD, aby ve volební kampani tento dojem u lidí vyvrátila, aby je přesvědčila, že na výsledcích má největší podíl právě ona. Očekával jsem, že s tím půjde ČSSD do voleb. Tím, že premiér Sobotka podává demisi celé vlády, se jak premiér, tak ČSSD zbavili největší devizy, to znamená být v čele stabilní, úspěšné vlády. To se bude voličům jen velmi těžko vysvětlovat.

Na Facebooku píšete: „Pořád se mě lidé ptají, co jiného měl Sobotka dělat? Podat návrh na odvolání Babiše! Kdyby jej prezident nepřijal, případný černý Petr by zůstal jemu.“ Můžete být konkrétnější?

Příběh je samozřejmě dlouhodobější. Před třemi a půl roky byla vytvořena tato vláda na půdorysu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. O mnohonásobném střetu zájmů se vědělo již tenkrát a už dřív byly pochyby jak o podnikání, tak o nabytí majetku Andreje Babiše. Ale aby naše země mohla mít vládu, jiná konstelace nezbývala. Čapí hnízdo prošetřuje dokonce i OLAF, již rok, výsledek zatím žádný není. Situace není jiná než před několika měsíci. Když se mě lidé asi před měsícem ptali, zda by měl být Andrej Babiš odvolán, nebo ne, říkal jsem, pokud bude zahájeno trestní řízení, pak ano, ale pokud ne, nemá cenu na dané situaci nic měnit, když máme pět měsíců do voleb.

I od premiéra ale zaznělo, že se na činnosti některých úřadů v případě prověřování kauz mohl projevit vliv Andreje Babiše…

Pokud jde o ministerstvo financí, pak ano. Ale jsou zde i složky, které podléhají například ministerstvu vnitra nebo spravedlnosti. Případ Čapího hnízda je prošetřován, jak už jsem říkal, evropskou agenturou. Pokud se situace nezměnila, těch pár měsíců měla vláda práci dokončit. Samozřejmě nic nebránilo tomu, aby premiér poukazoval na pochybnosti ohledně majetku nebo placení daní Andreje Babiše. Ale je velmi těžce pochopitelné pro veřejnost končit s vládou, kterou veřejnost vnímala jako stabilní. Pokud už byl premiér vmanévrován do pozice: buď navrhnu odvolání Andreje Babiše, nebo ne, pak měl navrhnout jeho odvolání, a tím by ukázal, že chce rázně situaci řešit. Rozhodnutí by bylo na prezidentu republiky. Buď by návrh přijal, nebo by situace vytvořila novou dynamiku, kde by za setrvání Andreje Babiše ve vládě se všemi pochybnostmi byl zodpovědný prezident. Proto mluvím o „černém Petrovi“. Demisí vlády se zbavil všech trumfů a vlivu, které jako premiér země má, a nejsilnější karty předal jiným, v první řadě prezidentu republiky, potažmo Andreji Babišovi.

To rozhodnutí vás evidentně mrzí…

Mrzí mě to jako občana České republiky, který si přeje, aby byla v zemi stabilita, aby se jak ekonomika, tak celá země posouvala dopředu, abychom měli dobrou reputaci v zahraničí, a to jak v zemích EU, tak jinde. Mrzí mě to i proto, že jsem čtyřicet let sociálním demokratem a vidím, jak vypadají průzkumy. Radost z toho vůbec nemám. 

Jak jste už říkal, rozdávat karty bude teď prezident. Váš odhad, co bude dál?

Prezident má několik možností, ale nebudu hádat z křišťálové koule, kterou vybere. Jisté je, že hlavním hybatelem bude on.

Vicepremiér Andrej Babiš se domnívá, že by měla vláda dovládnout v demisi. Myslí si také, že Sobotka poškodil ministry, poškodil jejich práci. „Stává se nejhorším premiérem.“ Jak to vidíte vy?

Pozitivních variant na výběr moc není. Vůbec si nemyslím, že by byl premiér Bohuslav Sobotka nejhorším premiérem. Bohužel se teď rozhodl tak, že kredit, který tři a půl roku jak pro sebe, tak pro celou vládu budoval, značně zeslábl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…