Tohle jsem našel v Dublinu IV. Vím, jak školy nutí dětem migranty. 1968? Už jsme sami a jsme rozvojová země, říká Kobza od Okamury

22.08.2018 20:00 | Zprávy

ROZHOVOR „Dublin IV je jen další pokus Německa zbavit se části migrantů, které pozvala Merkelová. Nejlépe, aby se seznámili s textem takzvaného Dublinu IV, zejména s článkem o sankci čtvrt milionu eur za odmítnutého migranta. Co by asi se státním rozpočtem udělalo odmítnutí deseti tisíc migrantů?“ ptá se poslanec za SPD Jiří Kobza. Podle něj se objektivní informace staly vzácnou komoditou a obává se, že z hlavních médií v České republice se stala propagandistická studia pečlivě filtrující informace, které občan smí, a které nesmí dostat.

Tohle jsem našel v Dublinu IV. Vím, jak školy nutí dětem migranty. 1968? Už jsme sami a jsme rozvojová země, říká Kobza od Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny, zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Ohledně migrace jste nedávno varoval v článku pro ParlamentníListy.cz: „Když to shrnu, pod taktovkou Evropské unie dál běží proces posilování nelegální migrace z Afriky a Středního východu, proces oslabování pravomocí národních států se tomuto procesu vzepřít a nezapomínejme na masivní promigrační propagandu, zaměřenou zejména na nejmladší ročníky prvovoličů.“ Nalezneme však dost Čechů, kteří tvrdí, že v České republice žádní migranti nejsou a Dublin IV v podstatě jen dává možnost migranty přijmout, nikoliv povinnost. Co jim k tomu chcete říci?

Ta kampaň na školách skutečně běží, ať již je to Jeden svět na školách organizovaný Člověkem v tísni, nebo projekt Světová škola. Rovněž jsem ve vysílání České televize zachytil reportáž o tom, jak divadelní umělci předvádějí na školách interaktivní představení o nutnosti pomáhat migrantům a jak se jim daří měnit názory dětí na migranty.

Co se přítomnosti migrantů v České republice týče, nejlepší je samozřejmě osobní zkušenost a tak doporučuji poznávací procházku centrem Prahy třeba kolem jedenácté hodiny večer, například Václavské náměstí je v té době plné turistů z Afriky. Dalším faktem je, že migrační a integrační neziskovky čerpají ze státního rozpočtu velké peníze. Pokud zde migranti nejsou, tak na co je čerpají?

Dublin IV je jen další pokus Německa zbavit se části migrantů, které pozvala Merkelová. Nejlépe, aby se seznámili s textem takzvaného Dublinu IV, zejména s článkem o sankci čtvrt milionu eur za odmítnutého migranta. Co by asi se státním rozpočtem udělalo odmítnutí deseti tisíc migrantů? Jsme rozhodně proti této úpravě.

Francouzský ekonom Thomas Piketty srovnává, kolik jsme dostali dotací, kolik odteklo zisků a naznačuje, že za dotace nemusíme být Evropské unii vděční, protože od nás odteklo mnohem víc zisků. Je to správná optika? Co říci k tomu, jak Češi vnímají Evropskou unii?

Jde o to, že navzdory úžasným makroekonomickým výsledkům skoro třetina národa přežívá někde kolem hranice chudoby, a to není rozhodně známkou prosperující ekonomiky, ale dalším důkazem, že z naší země se stala kolonie korporací, které vytvořenou přidanou hodnotu nemilosrdně odsávají do zahraničí. Bez našeho členství v Evropské unii by toto nebylo možné, protože samostatný stát má nástroje, jak takovému odlivu kapitálu může zabránit.

Pokud cizí firma zde využívá prostor, kvalifikovanou pracovní sílu za nízké mzdy, energii, nesmyslné investiční pobídky a další benefity, měla by zde něco vytvořit nebo zanechat – kromě prázdných hal, když investiční pobídky skončí a stěhují se jinam. Například formou reinvestic částí zisků, jako to mají uzákoněné mnohé země Středního východu. Pokud Češi vnímají Evropskou unii jako nástroj pro zbohatnutí cizích korporací na náš úkor, nemůžeme se jim divit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…