Tomáš Hrdlička: Primátora Svobodu zlikvidovat nechci. Já ho stvořil

26.10.2011 14:14

ROZHOVOR Vlivný člen regionální rady pražské ODS a bývalý člen zastupitelstva Prahy 10 Tomáš Hrdlička v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz popírá, že by vyřkl nominaci Bohuslava Svobody na prezidenta republiky. Odmítá, že by se ho tím chtěl zbavit. Dodal, že ho do ODS sám přivedl. Hrdlička podporuje přímou volbu prezidenta, aby nemohlo docházet k zákulisním dohodám mezi TOP 09 a ČSSD a primárky v ODS podporuje, aby strana vygenerovala schopného kandidáta, oživil se stranický život a zájem médií.

Tomáš Hrdlička: Primátora Svobodu zlikvidovat nechci. Já ho stvořil
Foto: ČT
Popisek: Člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička z ODS

Proč jste navrhl Bohuslava Svobodu jako kandidáta na prezidenta?

To je lež jako věž. Jde o zkreslení celé věci. Já jsem ho nenavrhl. Nešlo vůbec o žádnou nominaci. V návrhu usnesení, které jsem předkládal již na regionální radě, jméno Bohuslav Svoboda nepadlo ani jednou. Já jsem jen řekl, že tu máme dobré osobnosti jako Mirku Němcovou, Přemka Sobotku, ale máme i jiné osobnosti. Máme tady třeba i primátora Svobodu. To je celé, co jsem řekl. Žádnou nominaci jako takovou jsem nevznesl. Jediné, co jsem do usnesení navrhoval, bylo, aby se v ODS konaly primární volby, které by generovaly kandidáta pro přímou volbu prezidenta. Mohl jsem říct třeba jméno Mirek Topolánek, ale ten by mi pak na kongresu teda dal.

Psali jsme: Bohuslav Svoboda byl kandidátem ODS na prezidenta. Jen chvilku

Primátor ale říkal, že zmíněním jeho jména se ho chcete zbavit, vykopnout ho nahoru.

Tady se neustále vytváří šílené konspirační teorie, že se chci primátora zbavit, ale zeptejte se klidně členů pražské ODS, kdo svým jménem zaštiťoval a kdo je na svoje riziko přesvědčoval, aby ODS udělala tu věc, kterou normálně jako tradiční strana nedělá, tedy aby nominovala někoho, kdo nebyl do té doby spojován s ODS. Jméno Bohuslav Svoboda jsem přinesl já. Zvedl jsem ho já. Na začátku husitsky téměř proti všem.

Čtěte také:

Svoboda: Hrdlička mne chce nominací na prezidenta vystrnadit z magistrátu

A proč to podle vás primátor říká?

Jsem v ODS 14 let a vidím v tomhle jednu reminiscenci. Vzpomínám na dobu Jana Kasla. Ten tak dlouho chodil a před každým zastupitelstvem vyvolával pocit vnitřního nepřítele a říkal, že ho chtějí zastupitelé ODS odvolat, až se nakonec sám unavil a půl roku před komunálními a tři dny před parlamentními volbami odstoupil sám. Ale před každým zastupitelstvem vytvářel konspirační teorie, že ho chce někdo zlikvidovat a odvolat. Tak tomu nebylo. A toto vyjádření pana primátora Svobody mi to velmi připomíná. Nechápu, jak si mohl myslet, že jde o nominaci.

Co bylo tedy motivem, že jste navrhl konání primárních voleb pro přímou volbu prezidenta?

Byla to reakce na to, že Karel Schwarzenberg, ten bodrý poctivý člověk zapomněl na svá půl rok stará slova, že by v životě nešel do nepřímé volby, že se jedná o zákulisní dohody na hajzlech. Po půl roce najednou nastala změna a do těch hajzlových dohod by překvapivě šel, což je jenom potvrzení toho, že patrně existuje nějaká dohoda mezi TOP 09 a ČSSD o předčasných volbách.

Více:
Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr

Příběh začal již na jaře a netýká se vůbec Prahy, nýbrž celostátní politiky. Já jsem již v květnu přišel s teorií, že existuje dohoda Kalousek-Sobotka. Každá z těch osob má své důvody. Sobotka nechce jít v roce 2013 do souboje s Haškem, respektive do té doby by si potřeboval posilnit pozici, čili by mu nevadily předčasné volby uskutečněné společně s krajskými volbami. Kalousek ví, při vší uctě ke Karlu Schwarzenbergovi, že předvolební kampaň je poměrně fuška a sil ubývá. A Kalousek zjistil, že už patrně nebude nejoblíbenějším politikem na světě. A pro předčasné volby se neustále hledá nějaká záminka. Viz krize v létě.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

Všichni říkali: ne ten Karel Schwarzenberg je poctivej chlap, on do nepřímé volby nikdy nepůjde a Karel nelže. A najednou jde do nepřímé volby. Ale přece v nepřímé volbě nemá žádnou šanci, pokud nebude nějaká jiná dohoda. Volby 2012 by zabránily také Václavu Klausovi, aby se zapojil do volebního klání. Další sněmovní volby by byly až v roce 2016. V květnu jsem přišel s touto teorií a všichni se mi smáli. Najednou ale tento příběh začíná dostávat obrysy. Známe příběh vládní krize v létě. Nyní zvednutí kandidatury i v nepřímých volbách.

Čtěte také:
Hrozí rozpad vlády. ODS zradí Nečase, udeřil kníže s dýmkou

Pokud chcete rozbít vládu a mít předčasné volby, tak také potřebujete, aby se nějaký příběh spustil nejpozději na začátku února. Vidíme teď, jak začínají mediální útoky na premiéra. Přímo na něj si netroufnou, protože žádné skandály nemá, tak útočí na Janu Nagyovou, která je standardní úřednicí na Úřadu vlády.

A jak tomu chcete čelit?

Důrazně trvat na přímé volbě. Přímá volba totiž neumožňuje, a teď použiji copyright Karla Schwarzenberga, ty dohody na hajzlu. Na jednou jsme se také dozvěděli, že TOP 09 hlasy komunistů nesmrdí. Navrhoval jsem, aby pražský region přijal usnesení, které by se navrhlo i na kongresu, aby ODS důrazně trvala na prosazení přímé volby prezidenta a by v ODS proběhly primárky s výběrem kandidátů a uskutečnil se nominační sněm, který by vybral kandidáta na prezidenta.

Čtěte také:

Hlavně klid, pánové. Pražská ODS se děsí střetu mezi Svobodou a Šťastným

A proč primárky v ODS?

Je dobře, že se prodloužil mandát vedení strany, ale přesto si myslím, že by k nějakému setkání ODS před krajskými a senátními volbami dojít ještě mělo. Neměl to být kongres, nýbrž prezidentská volební konference. Měl by se spustit proces nominace podobně, jako je to třeba v USA. Je to show, strana ožije, je to mediálně zajímavé a ODS se více dostane na stránky novin. Kandidáti se mohou prezentovat a straníci mohou vybrat nejlepšího kandidáta na prezidenta. Tenhle proces jsem chtěl spustit.

V dubnu či květnu by takový nominační sjezd přilákal pozornost médií, mohly by se tam představit kandidáti na hejtmany a představit zde i základní teze do krajských voleb a možná i kandidáty na senátory. Dnes diskutujeme o dvou výborných jménech, Přemka Sobotky a Mirky Němcové, ale mohly by přibýt i další. Proto jsem zmínil jako příklad i primátora Svobodu, ale kandidovat může kdokoli. Takhle jsem to řekl. Pan primátor z toho asi pochopil, že ho někdo nominuje, ale tak to vůbec nebylo. Nikdo ho nenominoval.

A proč vás premiér v návrhu na primárky nepodpořil?

Já jsem to navrhl poměrně narychlo v souvislostmi s těmito událostmi a nominací Karla Schwarzenberga na nepřímou volbu. Nebylo to tak, že by Petr Nečas byl apriorně proti. Říkal, že je to narychlo a že jednou z hlavních zpráv kongresu má být referendum k euru. Nepochybně se k tomuto tématu ale vrátíme. Zkusíme to třeba navrhnout na výkonné radě a diskuse kolem toho by měla běžet. Na kongresu jsem se o tom s hodně delegáty bavil.

Psali jsme: Hrdlička už není radním. Vliv na politiky mu ale zůstal

Poslední otázka. Vy býváte často označován za kmotra...

Kdo to je kmotr? Já jsem v politice 14 let a 12 let jsem strávil v zastupitelstvu a otevřeně jsem kandidoval. To je řízení něčeho z povzdálí? Já jsem do toho šel přímo a své jméno a svou kůži jsem nesl na trh. Když se někoho zeptám, co to ten kmotr je, tak nikdo neví. Maximálně řekne: no, on to řekl Topolánek. Také jsem mu to několikrát řekl, že co vypustil, byla hloupost.

Foto: Repro ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…