Účinná opatření, jak zabránit občanům ČR podporovat terorismus nejsou, domnívá se poslanec Šidlo

07.08.2016 16:15

V bilančním rozhovoru zhodnotil Karel Šidlo (KSČM) nejen uplynulé čtyři roky, kdy se komunisté podíleli na řízení Plzeňského kraje. Co se podle něj podařilo a na co by se naopak chtěli zaměřit do budoucna? Vyjádřil se ale také k zatčení prvního Čecha, který je podezřelý z toho, že se chtěl připojit k islámskému státu. Zamýšlí se nad tím, jak tomu předcházet a jak s terorismem účinně bojovat, ale i nad rizikem teroristického útoku u nás.

Účinná opatření, jak zabránit občanům ČR podporovat terorismus nejsou, domnívá se poslanec Šidlo
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Stejně jako v roce 2012 vedete kandidátku KSČM do krajských voleb v Plzeňském kraji. Tehdy jste skončili třetí. Jak nyní vidíte vaše šance? Kolik mandátů byste rád získal?

V současné situaci je reálné umístění do třetího místa a minimálně obhájení 12 mandátů.

Čím budete chtít přesvědčit voliče?

Věřím, že voliči sledovali naše počínání ve volební koalici i v zastupitelstvu po celé volební období. Výsledky činnosti kraje hodnotím pozitivně nejen pro občany, ale i z pohledu naplnění našeho volebního programu. To by mohla být fakta, která přesvědčí voliče.

Vítězná ODS skončila po volbách v opozici a naproti tomu vznikla koalice ČSSD a KSČM.  Co považujte za uplynulé čtyři roky za váš největší úspěch?

Udržení hospodaření kraje bez dluhů při zajištění potřebných služeb pro občany kraje.

Plzeňský kraj trápí vysoká dopravní zátěž. Co jste udělali pro odblokování situace a co naopak plánujete?

Snížit dopravní zátěž lze pouze budováním nových komunikací, které nelze realizovat bez podpory centrálních orgánů státu. Kraj může podpořit přípravu jednotlivých projektů. Mezi rozhodující infrastrukturní projekty považujeme dokončení obchvatu Plzně ve směru jih–sever, zkapacitnění komunikací I/26 a I/27. Chceme pokračovat ve zlepšování stavu silnic II. a III. tříd ve správě kraje vlastními kapacitami SUS.

Jak se snažíte jako zastupitel kraje využít svého mandátu v Poslanecké sněmovně? A ponechal byste si ho i jako hejtman?

Zejména v souvislosti s předchozí odpovědí: Díky znalosti potřeb kraje lze ve Sněmovně, výborech a podvýborech vystupovat ve prospěch jejich uskutečňování. V případě zvolení hejtmanem ukončím mandát poslance.

V roce 2014 byl Plzeňský kraj hodnocen jako nejlepší kraj pro život v rámci celé republiky. O rok později skončil třetí a letos dokonce až osmý. Kde vidíte příčinu a jak budete chtít opět pozvednout životní úroveň v kraji?

Zlepšovat trvalý rozvoj kraje je náš dlouhodobý cíl. Vzhledem k rozsahu a způsobu hodnocení soutěže krajů nedošlo vůči předchozím letům k poklesu životní úrovně. Postupně dostávají větší váhu oblasti činnosti, kde se Plzeňskému kraji nedařilo ani v minulosti. Cestou zpět na čelná místa hodnocení může být rostoucí pomoc rozvoji malých obcí, zejména v zajištění vodohospodářské infrastruktury, zdrojů pitné vody a potřebných energií.

Nejen v Plzeňském kraji vzrostl počet sociálně vyloučených lokalit. Máte představu, jak s tímto negativním trendem bojovat?

Boj se sociálně vyloučenými lokalitami není v přímé kompetenci krajů, i když opak je veřejnosti trvale vnucován. Vzniku sociálně vyloučených lokalit lze předcházet pouze dobrou sociální a zaměstnaneckou politikou na úrovni vlády ČR s důsledným vymáháním dodržování platných zákonů.

Vedení kraje bývá vyčítáno, že v okresu Tachov není žádná nemocnice. Podle hejtmana je to ovšem kompenzováno tím, že v okrese funguje šest plně vybavených stanovišť zdravotnické záchranné služby, které dokážou udržet vysoký standard zdravotní péče, jinak v kraji fungující, i na Tachovsku. Souhlasíte, nebo plánuje současný stav napravit?

Vzhledem k tomu, že jsme členy koaličního vedení kraje, podporuji názor pana hejtmana. Všechny změny a kroky ke zlepšení dostupnosti zdravotní péče byly založeny na fungujících krajských zdravotnických zařízeních a kvalitní zdravotnické záchranné službě, která nahradí chybějící krajské nemocnice právě v dostupnosti péče. Proto byla vybudována nová výjezdová místa záchranné služby v Železné Rudě, na Modravě, v Boru u Tachova, v Sušici a dokončováno je ve Stříbře.

Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Ve vazbě skončil první Čech, který údajně mířil za džihádisty do Sýrie. Překvapila vás tato informace? A pokud se prokáže, jak by na ni měla vláda reagovat? Jsou namístě nějaká opatření?

Trochu mě informace překvapila. Vzhledem k široké svobodě názorů, ideologií a vyznání v České republice se nelze divit, že k tomu může dojít. Mezi občany ČR se najdou lidé, kteří spojují svoji budoucnost s veřejnou podporou terorismu. Dle mého názoru nelze proti tomuto vývoji v ČR najít účinná opatření. 

V pořadu Rozhovory z Lán prezident nevyloučil možnost, že k teroristickému útoku dojde i v Česku, ale pokud by se tak stalo, tak by šlo o útok nějakého zahraničního komanda. Souhlasíte? Proč?

Nelze vyloučit, že může dojít i v České republice k teroristickému útoku. Jsme členy vojenských a ekonomických uskupení, která teroristé považují za své nepřátele. Terorismus je nebezpečný zejména v tom, že jeho útoky nemusí být organizovány ve skupinách nebo dlouhodobě připravovány. Může se jednat o sebevražedné jednotlivce nebo dálkově ovládané nálože. Tyto útoky nelze předvídat ani včas odhalovat.

Jakou strategii v boji s terorismem preferujete vy sám?

Teroristé mají svá centra a skupiny, která je nutné širokou protiteroristickou koalicí zlikvidovat. Dokud budou existovat státy, které tolerují a podporují činnost teroristů z jakýchkoliv důvodů, nemůže dojít k jeho likvidaci.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…