Uprchlíci jsou lidé jako my, potřebují pomoc, ale jsou tu rizika. Uzavřít hranice? To už jsme zažili, říká senátorka Baudyšová

05.06.2015 20:20

ROZHOVOR Podle senátorky za ANO a ředitelky nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové jsou povinné kvóty uprchlíků pro členské země Evropské unie, jak navrhuje Brusel, jedním z možných řešení. I když si uvědomuje, jaká rizika jsou spojena s příchodem utečenců, zastává názor, že je třeba jim podat pomocnou ruku. Naopak nepodporuje myšlenku na uzavření hranice Evropské unie.

Uprchlíci jsou lidé jako my, potřebují pomoc, ale jsou tu rizika. Uzavřít hranice? To už jsme zažili, říká senátorka Baudyšová
Foto: ANO
Popisek: Zuzana Baudyšová

Co říkáte na povinné kvóty migrantů, které prosazuje Brusel a proti nimž protestují některé členské země Evropské unie, mezi nimi i Česká republika?

To je velmi těžká otázka. Fakt je, že nějakým způsobem se problematická situace řešit musí a kvóty jsou jedním z možných řešení. Nevím, jestli to lze nazvat jedním z lepších nebo horších řešení, ale je to řešení. Zatím není žádný protinávrh ke kvótám, které jsou nějak úměrné velikosti a počtu obyvatel příslušné země. Nevím, tohle byl návrh Evropského parlamentu, obávám se, že žádný další návrh do hry nevstoupil, takže uvidíme, co se bude dít dál. Každopádně uprchlíci jsou lidé jako my a jsou v těžké situaci, takže na jednu stranu jsem pro to podat jim pomocnou ruku, na druhou stranu si člověk uvědomuje, jaká rizika jsou s tím spojena.

Bývalý náčelník Generálního štábu české armády generál Jiří Šedivý kritizuje Evropu, že se na riziko velké migrace ze severní Afriky včas nepřipravila, i když ji už kdysi Muammar Kaddáfí varoval, že když nedostane peníze, aby bránil vlnám z Afriky do Evropy, tak Evropa „zčerná“, protože bude zaplavená africkými uprchlíky. Nemůže se stát, že když pomůžeme uprchlíkům, kteří do Evropy přišli ilegálně, podnítíme tím příchod dalších tisíců migrantů, kteří sem přicházejí nejen z humanitárních, ale především ekonomických důvodů?

Domnívám se, že to jsou spekulace. Lidé černé pleti jsou také lidé a mají také právo na své místo na slunci, takže k takovému názoru bych se určitě nepřikláněla. Ale v současné době vyslovit zodpovědné stanovisko, jak celou situaci řešit, je velmi těžké. Člověk také vidí tu časovou prodlevu mezi termínem, kdy padlo slovo kvóty, už je to měsíc, ne-li déle, a od té doby jiný protinávrh nepřišel, uvidíme, pro co se nakonec Evropská unie vysloví a jak to dopadne. Každopádně když vidím lidi, kteří se snaží dostat do Evropy a riskují při tom své životy, jsou mezi nimi i těhotné ženy a děti, je mi jich nesmírně líto. A přeji si, aby tyto smutné situace skončily, a doufejme, že skončí. Je mi líto, že nemohu dát přesnější odpověď, ale je vidět, že ze strany Evropské unie nepadl zatím žádný jiný návrh než kvóty.

Myslíte si, že bohatá evropská země, jako je nepochybně ve srovnání se státy severní Afriky Česká republika, by měla utečencům podat pomocnou ruku? A kolik by jich podle vás byla schopna absorbovat, aby nás to ekonomicky a bezpečnostně nějak zásadně nepoškodilo? Je jasné, že se to těžko odhaduje, ale byly by to podle vás desítky, stovky, tisíce?

Na to neodpovím, protože když se v Bruselu určují počty pro jednotlivé členské země, nevím, jaká všechna kritéria jsou ve hře a k čemu všemu se přihlíží. Ale pevně věřím, že by kvóty měly inteligentní podklad a byly by ušité každé zemi na míru. Samozřejmě si přejeme, aby povinné kvóty neohrozily jakkoliv ekonomiku a celkově českou společnost a Českou republiku. Doufám, že k tomu byli a budou přizváni nejlepší odborníci a bude to spočítáno s veškerou zodpovědností. Kvóty pro Českou republiku už byly zveřejněny, ale jak se k propočtu došlo, je mně, a myslím, že nejen mně, utajeno. Měly by to být střední demografické propočty.

Generál Šedivý ovšem poukázal na fakt, že při stanovení povinných kvót pro Českou republiku Brusel nepřihlédl k tomu, že tady máme desetitisíce Ukrajinců nebo Vietnamců, z nichž velká část byla vytlačena z tehdejšího Východního Německa, a že Česká republika trpí i migrací nepřizpůsobivé romské menšiny, která nás tady také zaplavuje. A že nám s tímto problémem Evropa také nepomáhá. Je to podle vás pádný argument?

Řekla bych, že na každém šprochu pravdy trochu. Shodou okolností jsem členkou bruselské organizace pro pohřešované děti a tam se v souvislosti s utečenci mluví o tom, jak těžká situace je to pro děti, které jdou s rodiči nebo s někým jiným, často jsou i opuštěny, aby se za nimi dostal i zbytek rodiny. V souvislosti s tím se hovořilo i o uzavření schengenského prostoru, přiznávám se, že to mi vůbec nezní dobře, protože jsme zažili čtyřicet let, že jsme se nemohli pohnout z místa, tak doufám, že to je to poslední, co by mohlo nastat.

Nemáte obavy, že do Evropy přicházejí lidé úplně jiné víry, jiné kultury, jiných hodnot, které nejsou někdy slučitelné s našimi hodnotami, mnohdy jsou úplně v rozporu s nimi? Nevidíte problém v tom, že se často odmítají jakkoli přizpůsobit pravidlům v zemích, do kterých utíkají? Navíc zpravodajské služby varují, že spolu s utečenci k nám proudí i radikální islamisté, takže máme důvod se bát i o své životy.

Samozřejmě hlavně z islámu tyto obavy mám a myslím si, že velmi oprávněně. Co se týká další populace, nikdo z nich nemá cedulku na čele, kdo je a jakou víru vyznává. Všichni jsou to lidé z masa a kostí, lidi hodní a lidé zlí. Z teroristů mám strach. Byla bych ráda, kdyby se o příchodu vln migrantů přestalo hovořit, ale mám obavu, že s  teplým počasím by se naopak mohla zvednout vlna dalších přesunů. Proto si přeji, aby tento problém řešili opravdu zodpovědní lidé z veškerých hledisek, aby rizik bylo co nejméně.

Neměla by se změnit migrační politika Evropské unie? Neukazuje se jako příliš velkorysá, když kdokoli, kdo vstoupí ilegálně na území Evropské unie, má automaticky nárok žádat tady o azyl? Mluví se i o velkorysém sociálním systému, který je pro některé chudé utečence jako dar z nebes, takže se do Evropy hrnou především z ekonomických důvodů?

Domnívám se, že naše migrační politika není zas až tak velkorysá jako v jiných evropských státech. Nevím, jestli se vůbec dá házet migrační politika v Evropě do jednoho pytle, proto je těžké říci, jestli je nebo není velkorysá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…