Už žádná kauza Nagyová. Nová tvář komunistů chce vymýtit korupci

22.09.2013 20:23

ROZHOVOR Komunisté hledají nové tváře a nacházejí podporu u mladší a střední generace. Jedním z takových příkladů je nový kandidát do Poslanecké sněmovny, Lubomír Porvich, který zastupuje zemědělství na problematické nejzápadnější části kraje, Domažlicku a Tachovsku.

Už žádná kauza Nagyová. Nová tvář komunistů chce vymýtit korupci
Foto: Archiv LP
Popisek: Lubomír Porvich

Co Vás přimělo kandidovat do parlamentu ?

Vždy jsem na straně lidí, kteří poctivě pracují, hájím sociálně slabší, prostě všechny, kteří to potřebují. Jsem levicově zaměřený člověk s důrazem na význam práce fyzické i duševní, která je nejdůležitějším elementem rozvoje společnosti a lidstva. Nabízím voličům slušnost, pracovitost. Nabízím svoji odbornost v problematice životního prostředí a zemědělství. Chci se zasadit o vytvoření podmínek pro rovnoměrný vývoj celého státu, všech jeho měst a obcí i těch nejmenších vesniček. Mé zkušenosti z práce v komunální sféře chci zúročit v Poslanecké sněmovně. Nemám prostě rád prázdné tlachání v hospodě u piva. Důležité je, aby se člověk podílel na konkrétní tvorbě hodnot kolem nás.

Jak se podle Vás žije na zemědělském Domažlicku a o co byste se chtěl, pokud budete zvolen, předně zasadit?

Zemědělství v celé ČR prošlo vývojem poklesu stavu dobytka, především dojných krav. Živočišná výroba byla zdrojem pracovních příležitostí a mnohé zemědělské podniky se nyní orientují pouze na rostlinnou výrobu. Klesla zaměstnanost přímo ve vesnicích a pracovní příležitosti jsou daleko. Dál je mnohdy i za nákupy, složitá především pro seniory na venkově je cesta k lékaři. Rozvoj dopravní infrastruktury a cílená podpora podnikání v příhraničí by prospěla rozvoji regionu.

Důvěra v Českou republiku se odvíjí od hospodaření státu a zodpovědně připraveného státního rozpočtu. Složení poslanecké sněmovny po volbách rozhodne, kterým směrem se bude vývoj ubírat. Osobně udělám vše pro to, aby výsledek byl pro KSČM co nejpříznivější a poslanci mohli prosazovat volební program, s kterým před voliče předstupujeme.

Říká se, že většinu pozemků v pohraničí koupila „estébácká lobby“, ve které jsou bývalí politici a pohraničníci. Nyní bez skrupulí podnikají a nepustí mezi sebe nikoho jiného …

Pracuji dlouhá léta v zemědělských podnicích na Domažlicku. Ve svém okolí i v podhůří Českého lesa například v Hostouni, Poběžovicích, Všerubech, Spálenci, znám poctivě hospodařící zemědělce a zaměstnance. Jedno, jestli jako soukromě hospodařící rolníky nebo v rámci akciových společností, družstev či společností s ručením omezeným. Vzájemně si předáváme mnohé zkušenosti z každodenní těžké práce na poli a ve stáji.

Přívěsek takzvaného devizového zákona, který byl schválen pravicovou většinou v parlamentu, umožnil nákup půdy i zahraničním subjektům. Každý zná poměr kupní síly české koruny v porovnání s bývalou německou markou po sjednocení a současným eurem.

Jak by se měla podle Vás změnit česká politika, aby se občanům lépe žilo?

V našem volebním programu prosazujeme formu majetkových přiznání všech, kteří se podílejí na politickém životě, a i pro všechny občany nad určitou výši majetku. Poctivost se přece musí vyplácet. Kdo získal poctivě majetek, ten se majetkových přiznání nemusí bát. Práce má být oceněna spravedlivě a ne podle náklonnosti šéfa - třeba pana Nečase - ke svým podřízeným - třeba k paní Nagyové. Nemorální odměny politiků, státních úředníků a manažerů a zlaté padáky mají svůj strop!

Korupce se nevymýtí zákony a nařízeními, ale tím, že ti, kdo konají veřejnou službu, tedy poslanci, politici, vysocí státní úředníci budou majetkově „nazí“ před svými voliči. Po pravicové destrukci a politikaření musí konečně nastoupit práce pro občany.

… a v zemědělství?

Současná zemědělská politika v ČR, tedy politika po jmenování vlády Jiřího Rusnoka, se zaměřuje na přísné sledování kvality potravin jako rozhodujícího faktoru důvěry českého, moravského a slezského spotřebitele v domácí potraviny, a tím i omezení dovozů a zvýšení poptávky po domácí produkci. Druhým hlavním směrem je náprava chybných rozhodnutí pravicových vlád, které vedly k rozkolísání rovnováhy zemědělské soustavy. Podpora takzvaných citlivých komodit, živočišné výroby a také podpora zpracování produkce mohou začít stavět zemědělství na nohy, posílit konkurenceschopnost, a tím umožnit i postupný návrat k odůvodněné soběstačnosti.

Co říkáte na snahy nových uskupení a hnutí typu Ano, Úsvit a dalších?

Účet vystaví voliči ve volbách. Stejně jako vystaví účet už vlastně neexistujícím a v minulých volbách populárním Věcem veřejným.

Lubomír Porvich: Narozen v roce 1962. V letech 1977-81 studoval střední zemědělskou školu technickou v Plzni-Křimicích. Poté pracoval v mládežnickém hnutí. Od roku 1990 byl zaměstnán v zemědělských podnicích na Domažlicku jako technik. V roce 2013 promoval na České zemědělské univerzitě - obor rostlinná výroba. Je rozvedený, má 2 dcery. V KSČ je od roku 1981, sympatizoval s Levým blokem J. Ortmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Giuseppe Maiello: Dnes není vůdce, dnes je mainstream. Jen jeden názor? Neúcta k obětem koncentráků

4:40 Giuseppe Maiello: Dnes není vůdce, dnes je mainstream. Jen jeden názor? Neúcta k obětem koncentráků

Dnes není vůdce, dnes je mainstream. Jestli jste mimo mainstream, jste ostrakizován. Pak máme dvě mo…