Válečný veterán plukovník Vranský varuje: Fašistické a nacistické tendence dnes překračují přijatelnou míru. Hrozí opakování historie! A Zeman...

12.03.2016 7:45

ROZHOVOR Historie je učitelkou budoucnosti, říká známý bonmot. Pokud je to pravda, nečeká podle válečného veterána z 2. světové války a místopředsedu Českého svazu bojovníků za svobodu Pavla Vranského Českou republiku a celou Evropu veselá budoucnost. Naopak. Obává se zmatků, vyvolaných jednak teroristickými útoky radikálních muslimských imigrantů, a nárůstu extremismu v evropské, potažmo české společnosti. Jeho názor je podepřen jeho zkušeností letce – válečného hrdiny, jenž pamatuje nástup zprvu nenápadného fašismu do české společnosti po zradě Západu v roce 1938.

Válečný veterán plukovník Vranský varuje: Fašistické a nacistické tendence dnes překračují přijatelnou míru. Hrozí opakování historie! A Zeman...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plk. Pavel Vranský

Prezident Miloš Zeman se opakovaně vyjadřuje na adresu současných imigrantů výroky jako „tato země je naše“, „nikdo je sem nezval...“ Souhlasíte s ním?

Anketa

Vadí vám případ možného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo?

56%
44%
hlasovalo: 6376 lidí
Ano, s tímto výrokem souhlasím. Ve zkratce vyjadřuje postoje většiny našeho obyvatelstva. Stojí zde proti sobě humanitní postoj k uprchlíkům před válkou a nebezpečím smrti, stanovený mezinárodními závazky, které dávají určitým osobám právo na azylové řízení, na straně jedné a bezpečnost občanů a právní předpisy jednotlivých států na straně druhé.

Suverénní stát musí volit mezi těmito postoji a měl by mít právo na své rozhodování podle potřeby a názorů svých občanů. Osobně preferuji druhou variantu.

Řada politologů a bezpečnostních expertů varuje, že pokud se současné uprchlické vlně nepostavíme vstřícně a muslimským imigrantům nepomůžeme v jejich začlenění do naší společnosti, hrozí z jejich strany brzy silné bezpečnostní riziko. Vidíte to také tak?

Ano.

V souvislosti se stoupající křivkou kriminality způsobené imigranty, zejména sexuální útoky muslimských mladíků na ženy, třeba v Německu nebo Švédsku i jinde, které souvisí s obecným pohledem na ženu v převažující části islámské společnosti, si politici lámou hlavy, jaký k nim zaujmout praktický postoj. Jste pro represi, včetně automatického vyhošťování zpět do jejich země bez ohledu na to, zda se tam válčí nebo ne, nebo pro osvětu, na jakou teď sází část německé společnosti, která rozdává mezi uprchlíky sexuální příručky?

Je samozřejmé, že azylant by měl být vděčný za dobrodiní poskytované státem, který mu poskytl azyl, a dodržovat jeho zákony. Jsem přesvědčen, že každé vážnější porušení zákonů dané země by se mělo trestat odebráním povolení azylu a vyhoštěním.

Právě kvůli zvyšujícímu se počtu útoků na ženy vzniká v Německu řada místních dobrovolných domobran a občanských hlídek. Zárodky něčeho podobného evidujeme už i v České republice. Je to podle vás správné řešení? Nehrozí konkrétně u silových řešení preferujících těmito skupinami nebezpečí návratu extremismu či nacismu?

Nesouhlasím s převzetím bezpečnosti do vlastních rukou občanů a obávám se rovněž růstu extremismu a fašistických i nacistických tendencí. Ty už dnes podle mého překračují přijatelnou míru.

Ptám se i proto, že jste jako válečný veterán ze severní Afriky a západní fronty bojoval aktivně proti německým okupantům Československa. Pamatuje si náladu v české společnosti v tzv. druhé republice, kde po Mnichově vinou deziluze vůči politikům stoupaly fašizující nálady a volání po silné ruce. Nehrozí nám opakování historie?

Samozřejmě, že ano. Takové nebezpečí hrozí vždy, když státní moc a občané se nepoučují z minulé historie.

Současná česká společnost je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory – tzv. sluníčkáře, kteří chtějí bez výjimky přijímat kohokoliv, ať je to uprchlík před válkou nebo zločinec – a jimi tak nazývanou skupinu „fašistů“, kteří by zase vyhostili úplně každého. Jaký bychom měli podle vás zaujmout postoj k těmto radikálním, údajně fašistickým hnutím a stranám, jako je třeba Blok proti islámu Martina Konvičky, či na Slovensku nově zvolená parlamentní strana hlinkovce Kotleby? 

Anketa

Kdo nejlépe podle Vás "bojuje" proti Islámu?

0%
26%
hlasovalo: 14214 lidí
Veřejnost v obou bývalých částech společného státu Čechů a Slováků je těmto radikálním názorům čím dál více nakloněna. Ovšem pokud jde o „přijímání kohokoliv“, neboli přemrštěnou takzvanou politickou korektnost, domnívám se, že by se tento postoj po určitém čase vymstil a ohrozil by demokratický řád České republiky. Zastávám názor, že občané by se měli sjednotit a za podpory mocenských orgánů státu proti extrémním a fašizujícím názorům všemi legálními způsoby vystupovat. A to i veřejně, formou demonstrací!

Co říkáte jako bývalý voják na názory, že hranice České republice proti masivní přistěhovalecké vlně nemůže současná česká policie zvládnout ani s pomocí armády včetně aktivních záloh a že je nutné, aby vznikly další jednotky, ať již armádní nebo dobrovolnické? Nebylo by lepší nechat hranice podle regulí Schengenu otevřené a problémy řešit jinak, u sebe doma, ve vnitrozemí?

Odpověď na tuto otázku by vyžadovala více znalostí o možnostech policejních a vojenských sil našeho státu. Domnívám se, že naše mocenské prostředky by spolu s vhodnými technickými zařízeními měly stačit k uhlídání hranic s Rakouskem a Německem. Za předpokladu účinné spolupráce se Slovenskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…