Vážné obvinění USA, kdo jsou mladí uprchlíci na lodích a obchod s bílým masem. Syřan z pořadu Michaely Jílkové promluvil

14.06.2015 8:58

ROZHOVOR „Ne každý Arab je muslim a ne každý muslim je terorista,“ říká Syřan Nizar Trabulsi, který žije v České republice. V pořadu Máte slovo v České televizi vyjádřil svůj názor ohledně uprchlíků. Tvrdí, že přijetí tisícovky uprchlíků nic neřeší. „Je nutné zastavit konflikt tam, odkud lidé ze svých domovů utíkají,“ říká Trabulsi.

Vážné obvinění USA, kdo jsou mladí uprchlíci na lodích a obchod s bílým masem. Syřan z pořadu Michaely Jílkové promluvil
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Syřan žijící v ČR Nizar Trabulsi v pořadu Máte slovo

Vy jste se zúčastnil pořadu Máte slovo, který uvádí Michaela Jílková. I vy sám jste se z místa v publiku vložil do velmi vyhrocené debaty ohledně tolik diskutovaného problému kolem uprchlíků…

Někteří v tom pořadu povídali opravdu nesmysly. Celé je to o tom, co uděláme s uprchlíky? Všichni se ptají, co s těmi uprchlíky? Já si především myslím, že je nutné pomáhat v místech, kde vznikl ten konflikt, kvůli kterému lidé utíkají ze svých domovů. A hlavně je nutné zastavit ten konflikt! Zastavit podporu teroristické skupiny, kterou nazývají Islámský stát. Ten vznikl za podpory Ameriky, západní Evropy, Turecka, Saúdské Arábie.

Myslíte, že Amerika podporuje Islámský stát?

To víte, že jo! Islámský stát, nebo jak se říká ISIS, vznikl hlavně za podpory Ameriky. Před dvěma roky nikde nic takového nebylo. Je to část al-Káidy. Oni nechtějí zničit ISIS, chtějí je trošku oslabit, ale nechtějí je zlikvidovat. Protože kdyby je chtěli zlikvidovat, tak by je zlikvidovali dávno. Nejvíc by pomohlo, aby se tlačilo na západní Evropu, aby uplatnila poslední zákon OSN o zastavení podpory terorismu. To by omezilo počet uprchlíků. Pokud ale budou Evropa, Amerika a arabské země toto podporovat, bude uprchlíků čím dál tím víc. Občané Sýrie nikdy předtím neměli v úmyslu se někam jen tak stěhovat. Syřan, když cestoval do světa, tak za účelem studia nebo za účelem práce.

V televizi jste také zmínil, že Sýrie měla pro uprchlíky vždy dveře otevřené…

My jsme měli otevřené dveře pro všechny uprchlíky ze sousedních států. Například když byl útok proti Palestincům v roce 1948. V roce 2003, když byl americký útok proti Iráku, jsme vzali milion Iráčanů. V roce 2006 jsme vzali uprchlíky z Libanonu. Vždycky jsme pomáhali. A nikdy jsme za to nic nechtěli a chtít nebudeme. V případě dnešních uprchlíků se ale pomoc mění v některých případech v byznys.

Jak to myslíte v byznys?

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Ano, byznys pod názvem pomoc uprchlíkům. Právě v tom pořadu v televizi zaznělo, že každý uprchlík, který přijede do evropského přístavu, dostane od Evropské unie jako první pomoc 6 tisíc euro. Ale já jsem přesvědčený, že ten uprchlík z toho nic moc nedostane. Na ty uprchlíky jde ze všech těch peněz tak deset procent. Zbytek jde do kapes různých firem. A proto někteří nechtějí, aby ty konflikty skončily.

V posledních dnech se hodně mluví o tom, že na lodích, na kterých připlouvají právě uprchlíci, není moc rodin, ale že jsou tam vesměs muži, a to hodně mladí muži…

Já nevím, že se bojí chlapů... Mezi uprchlíky jsou většinou chlapi. Protože oni riskují tou cestou život. Celá evropská společnost musí pochopit jednu věc. Člověk, který se stane uprchlíkem, tak ten vyčerpal poslední naději. Ztratil všechno. Prodal všechno, co má, a opustil svou zemi. Musí se na to koukat z lidského hlediska. A ne jako na kšeft. Ne obchodovat s bílým masem! Obchodovat s uprchlíkama!

Ale jsou i názory, jestli se právě těch mladých mužů nemáme bát?

Tak samozřejmě musíte rozlišovat, jaké uprchlíky přijmete. Když vezmete opravdu ty chudé lidi, kteří jsou nevinní, tak jim je třeba pomáhat. Ale znovu opakuji, i když je vezmete, problém nevyřešíte. Největší pomoc pro ně je, když odstraníte důvod, proč prchají ze svých domovů.

Říkáte, že ukončit konflikt v zemích, odkud lidé prchají, je jediná možnost, jak jim pomoci. Ale teď aktuálně řešíme, jestli uprchlíky přijmout, nebo ne?

Když ti uprchlíci už jsou tady, znovu opakuji, musíme na to koukat z lidského hlediska. Jak byla ta diskuse v televizi, to byla opravdu ostuda pro celou Českou republiku. Dělá se velká šou kolem tisíc nebo 1 200 uprchlíků. Co to je pro evropský stát, jako je Česká republika. Vláda a stát nechtějí pomáhat uprchlíkům. Ale dělají kolem toho velikou aféru a velkou šou. A stejně, jak jsem řekl, přijetí tisíce lidí opravdu nic nevyřeší.

A jaký máte názor na kvóty, které by měly jednotlivým zemím určovat, kolik uprchlíků vlastně přijmou?

Stejně čeští představitelé v tom Evropském parlamentu, omlouvám se, že to tak řeknu, ale je to vidět, nemají slovo. Česká republika by nikdy nemohla rozhodnout, jestli bude přijímat kvóty nebo ne. Dostane to jako povinné.

Jaký je váš názor na organizaci Islám v ČR nechceme?

Tady nehrozí islám. Islám je jedna věc a teroristické skupiny něco jiného. Tady zase tolik lidí, kteří vyznávají jako náboženství islám, není. A myslím, že tady ani extremisté velkou hrozbou nejsou. I díky tomu, že v bývalých socialistických státech takoví lidé neměli otevřené dveře. Samozřejmě že tady jsou muslimové, kteří sem přijeli za studiem nebo za prací, ale ne každý muslim je terorista! V Evropě si lidé často myslí, že každý Arab je muslim a každý muslim je terorista. To je špatně a je to nesmysl!

Vy jste na jedné demonstraci zmínil i to, že se vám nelíbilo nejen to, co Amerika udělala v Sýrii, ale i jak se angažovala při válce v tehdejší Jugoslávii...

Ano. To je to samé. Amerika udělala útok v Jugoslávii, Jugoslávie se rozdělila na různé státy. Pak Amerika pokračovala v Afghánistánu, pak v Iráku, jako že podporuje demokracii a svobodu. Přineslo to jen nepokoje, uprchlíky, násilí, ničení…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…