Velký pozor. Teď lze očekávat teroristické útoky ve vlacích, důrazně varuje bývalý člen izraelských speciálních jednotek. A několik rad, co dělat

25.08.2017 13:46

ROZHOVOR Dnešní Evropa trpí v boji proti terorismu nedostatkem zkušeností, nemá dobrou metodiku a potřebuje zlepšit informační toky. Měla by si pozvat odborníky z Izraele, kde mají s terorem ve městech mnohaleté zkušenosti. Takto se vyjádřil bezpečnostní expert, bývalý člen izraelských ozbrojených sil a rabín David Bohbot. Prý lze očekávat teroristické útoky ve vlacích.

Velký pozor. Teď lze očekávat teroristické útoky ve vlacích, důrazně varuje bývalý člen izraelských speciálních jednotek. A několik rad, co dělat
Foto: Archiv DB
Popisek: Bezpečnostní expert a bývalý člen izraelských ozbrojených sil David Bohbot

Ve Španělsku se nedávno odehrála další série teroristických útoků. Tentokrát to byla celkem dlouhá řada událostí. Je pro teroristy strategie více menších útoků výhodná a proč?

Byly to dva druhy útoků. První ten, když útočníci odsoudí sami sebe k smrti. Útočí, působí větší škody, maximalizují utrpení. Pak i hromadné útoky, které jsou míněny tak, aby způsobily zmatek, chaos a jsou tak více efektivní. Hromadné útoky jsou prováděny tak, aby byly co nejvíce úspěšné. Jediným úskalím je, že jejich plánování zabere více času, ale bohužel evropský bezpečnostní systém není dobrý, koordinovaný a evropští vůdci se zajímají více o útočníky než o civilisty, takže to nevadí. Musím ale říct, že reakce bezprostředně po útocích byla nyní lepší. Došlo rychle k uzavření dané oblasti, policie byla pohotová a kontrola se zlepšila.  

Vybrali si teroristé Španělsko opravdu proto, že je tam nyní turistická sezóna v plném poudu?

Ne až tak. Hlavním důvodem výběru Španělska bylo to, že patří k zemím s obrovskou populací nevěřících. Fakt, že je to známá turistická země, kam přijíždějí výletníci z celého světa za řadou památek, byl další výhodou. Teroristé zvolili podobné podmínky jako při útocích v Londýně na London Bridge.

Islámský stát - ve své teritoriální podobě v Iráku a Sýrii - končí. Nezačne se proto nyní ještě více soustředit na Evropu, takže útoků na starém kontinentně násobně přibude?

Ideologie Islámského státu žije dále a daří se jí ještě lépe. Teroristé potřebují dokázat, že jsou stále silní. Také chtějí, aby jim dobrovolníci přibývali a finanční podpora nevyschla. Evropa je slabá a zranitelná. Proto zůstane jejich oblíbeným cílem.

Jisté území ovládá sekta Boko Haram v Africe, islamisté vládnou i na části filipínského ostrova Mindanao. Proč se nedaří tyto bojůvky místním vládám potřít?

Důvody jsou také dva. Ideologie, která fascinuje mladé, připomíná jim staré časy a věci z Koránu. A také finanční stránka, která je atraktivní pro mnoho místních chudých obyvatel.

Do jaké míry je v tomto ohledu nebezpečné Turecko, kde se prezident snaží zemi opět islamizovat?

Turecko je velmi nebezpečné, protože používá historii minulého režimu, zatímco vlastně dnešní režim v Turecku je podporován a financován teroristickými skupinami a mnoho jich hostí. Také má dobrý přístup k Evropě. Erdogan je nebezpečný islamista, který by měl přestat být chráněn.

Mělo by někde okolo Evropy vzniknout nové Guantánamo, kde by byli uvězněni teroristé?

Nevím.

Myslíte si, že by mělo smysl, aby Evropská unie pozvala protiteroristické odborníky z Izraele, kteří by cvičili evropské experty?

Samozřejmě. Dnešní Evropa trpí nedostatkem zkušeností, nemá dobrou metodiku a potřebuje zlepšit informační toky. Neumí předcházet útokům a reagovat na teror.

Co by mělo být uděláno dál?

Mnoho. Nejdůležitější je přestat se bránit a začít útočit, zatýkat, sledovat, uzavírat webové stránky a spojit všechny síly ke sledování a získávání informací. Některé zákony by měly být změněny tak, aby reakce mohly být rychlejší. Měli bychom se méně starat o lidská práva, či jak dobře vypadat a měli bychom dělat více pro naši bezpečnost.     

Je postsocialistická Evropa, tedy země Visegrádské čtyřky, kde jsme ještě útok nezaznamenali, i tak stále bezpečná?

Je stále bezpečnější než západoevropské země. Nicméně je jen otázkou času, kdy se zde něco přihodí. Hodně závisí na úspěchu nebo neúspěchu prvního pokusu. Dle Al-Káidy lze očekávat teroristické útoky ve vlacích. Pozor na to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …