Vrzáň ze SPELOS: Kocourkovská novela. Navyšuje odvody pro české firmy. Deformuje zákon.

10.11.2015 5:12

ROZHOVOR Diferencovaná daň v novele zákona o loteriích je diskriminace. Psychiatrické centrum Praha účelové lže. Nepracuje s finančními přínosy herního průmyslu pro společnost. Jediným výsledkem všeho bude posílení černého trhu. Čeští podnikatelé budou biti na úbytě, nebere si pro PL servítky prezident sdružení SPELOS Petr Vrzáň.

Vrzáň ze SPELOS: Kocourkovská novela. Navyšuje odvody pro české firmy. Deformuje zákon.
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Pane prezidente, novela loterního zákona prošla druhým čtením. Kolorit je stále stejný. Střet mezi ministrem financí Babišem a exministrem téhož resortu Kalouskem. Řekněte pro laiky podstatu těchto tanečků.
 
Podstata je tato. Politici se trumfují v tom, kdo přijde s  větším likvidačním návrhem pro poctivé české firmy. To vše omlouvají tím, že potřebují posílit veřejné rozpočty. Nedochází jim však, že když se zdanění přežene, rozpočet nezíská ani to, co dosud. A přehlížejí fakt, že jim miliardy mizí do šedé zóny. Diferencovaná daň, kterou novela obsahuje je daní extrémní, je to diskriminace. Technická herní zařízení budou zdaněna 39 procenty. Přestože jde o sektorovou daň, tak tady zavádí dvě sazby. Pro tzv. měkký hazard a tvrdý. Ty takzvaně hodné jsou číselné loterie a kurzové sázky a jsou zdaněny pouze 23 procenty. Technické hry pak mají být zdaněny 28 procenty pevné části základu odvodu a 80 korunami denně z každého herního místa. No, a to když sečtete, tak je to těch zmíněných 39 procent přímo z obratu bez možnosti uplatnění daňových výdajů.
 
Neexistuje přitom žádná objektivní studie, která by dokazovala rozdíly mezi společenskou nebezpečností různých typů loterií. Vláda si vzala ohledně novely na pomoc Psychiatrické centrum Praha. To se nezdá příliš důvěryhodné, že?
 
Studii Psychiatrického centra Praha již několikrát zpochybnili renomovaní odborníci. Tato studie, kterou operuje vláda, zpracovávali pouze lékaři, kteří záměrně pozapomněli započítat i finanční přínosy, plynoucí z provozu loterií. Naopak renomovaní ekonomové tak zjistili, že původní studie, která se dostala k dopadům ve výši 16 miliard korun, více než trojnásobně nadhodnocuje skutečnost. Důkazem je například nezávislá studie Centra ekonomických a tržních analýz CETA. Tato uvádí náklady ve výši přibližně pěti miliard korun. Stejný názor sdílí také Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti. Pracovat se musí pouze s relevantními údaji.

Jak moc daňová novela poškozuje české podnikatele?
 
Ano, to je především tristní a nepochopitelné. Namísto toho, aby politici podporovali legální tuzemské podnikatele, nepřímo nadále posilují černý trh tím, že neřeší jeho potíraní ani zdanění a zcela bezprecedentně hodlají skokově navýšit daně provozovatelům legálním. Musí si přitom být vědomi toho, že toto zdanění povede k likvidaci legálního trhu a jeho nahrazení nejrůznějšími způsoby a zařízeními, občanskými sdruženími a v neposlední řadě internetovými hrami pod taktovkou zahraničních provozovatelů. Je opravdu nemožné, aby projednávaná novela, přesněji řešeno tento paskvil, který řeší pouze zdanění a nic víc, účinně bojoval proti patologickému hráčství. A hlavně ať se pan ministr financí nekasá, že jde o první změnu zákona z roku 1990. Zásadní novely zákona byly tři a k tomu desítka malých novel. Pan ministr se tehdy asi věnoval spíše Agrofertu a nemá o tom tušení.
 
Vláda se zaklíná v souvislosti se zmíněnou novelou bojem proti patologickému hráčství. Je tomu skutečně tak?
 
To je jenom průhledná přetvářka. Ještě že je pan ministr Babiš tak upřímný. Na rozpočtovém výboru sněmovny minulou středu řekl, že hlavním důvodem přijímání novely jsou především peníze. Vláda prostě chce vybrat od provozovatelů v herním průmyslu co nejvíce peněz.
 
Objevily se i některé pozměňovací návrhy, které by měly zmírnit dopad novely. Co na to říkáte?
 
Chápu to, ale nechci to hodnotit. Navíc si myslím, že vláda se zachová tak, že je svojí hlasovací většinou smete všechno ze stolu a prosadí si svůj původní návrh. Opozici samozřejmě chápu, v mnoha případech si je vědoma nebezpečí tohoto návrhu.
 
Novela loterního zákona se bude schvalovat 13. listopadu. Jaké budou její konkrétní bezprostřední dopady?
 
Novela neprošla meziresortním připomínkovým řízením, takže bude působit jako rozbuška. Tento paskvil byl projednáván v kvaltu. Provozovatelé se budou muset ze dne na den adaptovat na nové podmínky. Měnit byznys plány a zejména propouštět zaměstnance. Třetina provozoven tuto daňovou prohibici nepřežije.
A ještě poznámku. Na začátku rozhovoru jste zmínil, že projednávání novely je provázeno především slovními střety ministra financí Babiše a jeho předchůdce Miroslava Kalouska. U Kalouska je třeba kvitovat to, že je pro tvrdou regulaci, ale není pro prohibici. To je racionální postoj z jeho strany. Navíc on je ohledně herního průmyslu konzistentní, neboť po celá léta jeho postoje byly vždy zabijácké. Proto nevycházím z úžasu, když je s námi házen do jednoho pytle. Ale Andreji Babišovi se tato účelová rétorika hodí, protože musí ukázat na viníky. Jeho jednání je zcela účelové a je podřízeno pouze fiskálnímu efektu. Nejprve předloží 25 % a záhy sazby změní. Nás označuje za lobbisty, ale na adresu kursových sázek a číselných loterií je schopen pronést větu „velcí kluci si to nějak vylobbovali“. Mimo to tato daňová alchymie vůbec nezapadá do koncepce nového zákona, který má být účinný již od roku 2017.
 
Závěrem. Vláda chystá akční návrh plánu boje proti hazardu. Staví se za něj sám premiér Bohuslav Sobotka. V tom návrhu má být třeba i to, že z heren mají zmizet dokonce i židle anebo reprodukovaná hudba, aby hráč měl pro svou zábavu co nejméně pohodlí. Co tomu říkáte?

Nic jiného než ironie mne v souvislosti s páně premiérovými úvahami nenapadá. A tak mu mohu jen doporučit, aby nařídil třeba šíření slzného plynu v hernách. Ale vážně. Je opravdu neuvěřitelné, co všechno může napadnout tak významnou figuru jakou je předseda vlády.   
 
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…