Vyoral dostal předžalobní výzvu od Šarapatky za „zpívající plačku“. Zde je pokračování kauzy

29.04.2022 15:59 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Bude Twitter svobodnější poté, co ho koupil miliardář Elon Musk? Vrátí se na něj Donald Trump? Pomůže konec povinné biosložky v pohonných hmotách spotřebitelům? Tomáš Vyoral přináší svůj pohled. Věnuje se i osobě Zdeňka Šarapatky. Ten ho vyzval k omluvě. A Tomáš Vyoral se rozhodl vyhovět.

Vyoral dostal předžalobní výzvu od Šarapatky za „zpívající plačku“. Zde je pokračování kauzy
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Sněmovna schválila také zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Je to dobré pro lidi? A zapláče Andrej Babiš? A čekáte, že se biosložka zase vrátí, až přijdou lepší ekonomické časy?

Pokud se tím sníží cena pohonných hmot, a pokud se tím ušetří motory automobilů a podobně, tak to dobré zřejmě bude. Andrej Babiš vzhledem k rozsahu svého portfolia zapláče možná částečně, nicméně on, respektive Agrofert, si cestu určitě najde.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Slovenský expremiér Robert Fico a jeho někdejší ministr vnitra Robert Kaliňák jsou na Slovensku obviněni z několika trestných činů, mj. ze zločinného spolčení. Fico nyní píše dopisy např. předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a uvádí v nich, že je obětí honu s cílem politické likvidace. Věříte mu to, nebo působí směšně?

Nedokážu úplně posoudit, protože jsem o celé kauze zaznamenal informace pouze letmo. Nečetl jsem a neslyšel argumenty pro ani proti. Mám dojem, že hon na Fica tady byl a je už delší dobu. Ale dopisy do politbyra EU nic moc, myslím, nevyřeší.

Nastupující šéf ÚSTR Ladislav Kudrna je obviněn z plagiátorství. Nařčení odmítá jako účelové. Někteří historici v čele s Petrem Blažkem nařčení také odsoudili. Nebyla by to první a zřejmě ani poslední kauza takového druhu. Jak se na tuto a podobné kauzy díváte?

V případě lidí, kteří nastupují na exponované funkce, navíc tady se silně odborným historicko-vědeckým zaměřením, by měla být případná nařčení, za kterými tedy stojí i nějaké důkazy a nejsou ničím nepodložená, vyvrácena. Pak může být dokázáno, že se jedná o účelovost. Je třeba vždy situaci řešit s rozmyslem a na základě důkazů, nikoliv odsuzovat – nebo naopak zprošťovat mžikem oka. Jinak sám coby absolvent vysoké školy plagiátorství chápu jako vrchol amatérismu a hlouposti jeho aktérů.

Miliardář Elon Musk koupil za astronomickou sumu 1 bilion korun sociální síť Twitter. Okamžitě se začalo spekulovat, zda se pod jeho vedením skutečně síť promění v baštu svobody slova. Sledujete tento vývoj s nadějí?

Rád bych. A z mnohých vyjádření Elona Muska se zdá, že tento miliardář má ke svobodě slova a jednotlivce silný vztah. Nicméně jak mnohdy opakuju: Ne podle slov, ale podle činů poznáte je. Takže uvidíme. Obávám se, že kdyby Elon Musk nebyl součástí soukolí a nebyl na „správné“ straně, tak by mu třeba koupě Twittru ani nebyla dovolena. Ale třeba se pletu a alespoň Twitter bude mezi hlavními sociálními sítěmi trochu svobodnějším a méně cenzorským.

Vrátí se podle vás na síť americký exprezident Donald Trump? Mluvčí Islámského emirátu Afghánistán na něm je…

Těžko říci. Donald Trump byl evidentně koordinovaně vymazán z veřejného prostoru a sociálních sítí jako exemplární případ a doklad toho, že když si nemůže být svobodou jistý ani údajně nejmocnější muž světa, pak vy jste už dávno tak nějak mezi půlkami… Jak zmiňujete, je zajímavé, že dříve sociální sítě neměly problém třeba s propagandou předních představitelů Islámského státu, ale s Trumpem, s kritiky kovidismu nebo skeptiky vůči nekritickému oslavování Ukrajiny už je to jinak… A dvojí natolik různé metry jsou vždycky špatně.

Informoval jste mě o situaci, v níž jste se ocitl kvůli svému komentáři v této rubrice před 14 dny a na kterou chcete reagovat. Týká se slovního výpadu vůči bývalému členovi Rady ČT, Zdeňku Šarapatkovi. Vysvětlíte čtenářům, oč jde?

Na základě jednoho z našich předchozích zúčtování mě kontaktoval právník Zdeňka Šarapatky s předžalobní upomínkou, podle které svými urážlivými výroky neoprávněně zasahuji do Šarapatkových práv na ochranu osobností a že mimo jiné žádá omluvu v následujícím znění, kterou mám zveřejnit na PL. A protože jsem slušný člověk, tak v nejbližším možném termínu tak činím. Tedy: „V článku s názvem ‚Otvory zhrzeného Šarapatky. Vyoralovi připomněl jednu zpívající plačku‘ uveřejněném na internetovém portálu www.parlamentnilisty.cz dne 15. 4. 2022, jsem mimo jiné konstatoval, že PaeDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., je ‚do sebe zahleděný sociopat‘, a to aniž by takové tvrzení mělo relevantní základ v klinicky zjištěné diagnóze. Za tyto své dehonestující výroky se PaedDr. Zdeňku Šarapatkovi, Ph.D., omlouvám.“

Co se týká relevantního základu v klinicky zjištěné diagnóze, je myslím všem čtenářům jasné, že nejsem lékař, a tudíž má vyjádření – stejně jako vyjádření mnohých jiných komentátorů včetně třeba výše zmíněného Šarapatky – jsou příměrem, nadsázkou či komentátorským subjektivním popisem reality, nikoliv lékařskou diagnostikou a odborným stanoviskem. Asi jako když někdo o někom v rámci nějaké peripetie prohlásí, že je psychopat, blázen nebo idiot. Ostatně měl bych na Šarapatku takový dotaz. Jak by diagnostikoval člověka, který po smrti předsedy senátu Jaroslava Kubery sdílí 20. 1. 2020 na sociální síti fotku Kubery s prezidentem Zemanem s popiskem „Smrt je popleta: dobří odcházejí…“?

Nebo nedávno třeba fotku, na níž je prezident, nebo někdo, kdo ho má zřejmě připomínat, ve žlutém člunu s textem: „Moc bych poprosil ty šikovné ukrajinské dělostřelce…“? Autorem těchto a mnohých dalších ostrých výroků na adresu většinou té „neuvědomělé“ části společnosti je totiž sám PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., někdejší člen rady ČT. Nejsem psychiatr, a tudíž se omlouvám, že jsem diagnózu neurčil adekvátně. Ale čtenáři si jistě obrázek udělají a určí si ji třeba sami pro sebe.

Navíc stojím za tím – a tuším, že se jedná i o relevantní právnický precedens, že osoby veřejně činné musí akceptovat větší míru veřejné kritiky než jiní občané – a to jak z titulu jejich funkce, tak z důvodu veřejné diskuse a svobodného utváření názorů. A veřejně činnou osobou Šarapatka nepochybně je – navíc ještě nedávno byl v Radě ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…