Vyoral tleská upřímné chvilce Jana Zahradila na téma Honzejk. Železný ať se rozčiluje, ale ať zmizí z ČT

27.05.2022 15:50 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Pokud čeští představitelé kritizují výroky Henryho Kissingera, Tomáš Vyoral je podezřívá spíše z neznalosti než z vypočítavosti. „Kissinger, jakkoliv si o něm myslím své, nosí hlavu nejen proto, aby mu nepršelo do chřtánu. Na rozdíl od devadesáti procent světové politické reprezentace,“ říká. Vyjádřil se také k tomu, že europoslanec Zahradil rozčílil moderátora ČT Železného slovy „mediální mrdka“. Dle Vyorala má Železný právo se pohoršovat, ale označení na něho sedí. A pokud jde o Fialův boj proti závisti, podle komentátora by premiér měl začít u sebe.

Vyoral tleská upřímné chvilce Jana Zahradila na téma Honzejk. Železný ať se rozčiluje, ale ať zmizí z ČT
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Začněme v USA. Ukazuje se, že nejenže byla historka o Trumpově propojení s Ruskem hloupost, byla to dokonce hloupost vzešlá z kampaně Hillary Clintonové, o které kandidátka evidentně věděla, že není pravdivá. O nepravdivosti se dočtou dokonce i diváci CNN. Dojde snad na Trumpova slova a H. Clintonová skončí ve vězení?

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Jsem přesvědčený, že Hillary Clintonová by ve vězení neskončila ani za daleko horší přečiny. Patří totiž podle všeho do úzké špičky vládnoucí elity a elitních rodin, které „mají tu čest“ nás vést ke světlým zítřkům. Že ohledně prezidenta Donalda Trumpa šlo v bezpočtu případů o vyfabulované historky, ne-li přímo lži, bylo jasné hned, když z úst takových jako Clintonová vycházely. Teď s odstupem času se to pak jen potvrzuje. A když už o tom referuje i CNN fake news specializující se na levicově liberální propagandu, tak to je co říct. Jenže mediální pomluva je vždy silným nástrojem a následná časově značně zpožděná omluva už nikoho příliš nezajímá. Respektive účel již většinou byl dávno splněn.

V Davosu pro změnu Henry Kissinger načůral do mraveniště, když naznačil, že by se Ukrajina měla vzdát části svého území. U některých českých politiků tím vyvolal pohoršení. Jedná se o neznalost názorů H. Kissingera, který Ukrajině doporučoval řídit se příkladem Finska už v roce 2014, nebo je toto pohoršení zcela účelové?

U našich tuzemských potentátů bych vsázel spíše na neznalost. Obecně pak může jít o kombinaci obého. Kissinger, jakkoliv si o něm myslím své, nosí hlavu nejen proto, aby mu nepršelo do chřtánu. Na rozdíl od devadesáti procent světové politické reprezentace. Coby zkušenému geopolitickému stratégovi je dobré mu minimálně naslouchat. Bez vlastních ideologických předsudků a zbožných přání. Toho však někteří výše zmínění nejsou úplně schopni.

Zpátky domů. V Česku se opět dere na slunce téma sňatků homosexuálů. Můžeme z toho soudit, že se politický život vrací do normálních kolejí, když je čas řešit takovéto řekněme ne životně důležité téma?

Neřekl bych, že se život vrací do normálních kolejí. Jen si naši kvazi politikové odskakují na trochu jinou kolej vykonat trochu toho liberálního nuceného dobra pro nás všechny. Může také jít o manévr pro odlákání pozornosti veřejnosti a médií.

Ministr školství Gazdík vyhodil šéfku Cermatu a je nespokojen s jeho fungováním. Blýská se snad na lepší časy v českém vzdělávání? Nebo je Cermat jen vrchol ledovce a jeho změna či dokonce zrušení nebude mít na studenty vliv?

Ačkoliv nejsem odborníkem na vzdělávání, tak mám za to, že Cermat – tedy Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, které má za úkol, tuším, zejména maturitní zkoušky – je jen další zbytečnou organizací v našem byrokraticky přebujelém aparátu. Z toho tedy vyplývá, že podle mého – zrušení Cermatu v zásadě nebude mít na studenty vliv. Věřím, že drtivá většina tuzemských škol by se bez Cermatu v klidu obešla. Echt, kdyby dostala za jeho zrušení ušetřenou poměrnou částku do svého rozpočtu.  

Jakuba Železného z ČT pohoršilo, že europoslanec Jan Zahradil nazval komentátora HN Petra Honzejka „mediální mrdkou“. Není to hezké označení (jedná se nicméně o citát), ale na druhou stranu, měl by se rozčilovat zrovna Jakub Železný, který má na svém kontě hned několik případů, kdy neudržel emoce na uzdě? Navíc když se jednalo o narážku na komentátora.

Jakub Železný má právo se pohoršovat, nad čím chce, stejně jako se zastávat svých nedotknutelných mediálních souvěrců. On sám je přitom typickým adeptem pro výše zmíněné Zahradilovo označení. Ostatně podobně jako Honzejk a další jim podobní pravověrní, jakože novináři. Vzhledem ke svým excesům měl Železný už dávno dostat v závislé a neobjektivní ČT padáka. Jeho dlouhodobé psychické rozpoložení hraničící s labilitou ho předurčuje spíše do rukou docenta Chocholouška než před televizní kamery. Stačí si trochu zagooglit a mrknout třeba na Železného agresivní a bezprecedentní projev vůči Patriku Nacherovi nebo Lubomíru Volnému.

Premiér Petr Fiala za hlavní problém Česka označil závist. Lze s tím souhlasit, zvláště když se životní úroveň Čechů snižuje a covid zdaleka nezasáhl všechny stejně?

Premiér Petr Fiala, jenž je nejen podle mého vnímání snad více premiérem Ukrajiny než ČR, je spoluzodpovědný za všechny hlavní problémy České republiky od začátku jeho vládnutí. Závist, o níž mluví – nebo pocit bezbřehé nespravedlnosti? – otázka úhlu pohledu – sám se svými kolegy významně podporuje a vytváří. Neuvěřitelná diskriminace – ať už pozitivní vůči ukrajinským přistěhovalcům, nebo negativní vůči vlastním občanům ČR – je jedním z hlavních činitelů vytvářejících nebezpečné napětí ve společnosti. Mám obavu, že jde o jeden ze záměrů Fialovy vlády, respektive těch, kteří za ní nebo nad ní stojí.

Forum24 a SeznamZprávy nadhazují jako kandidáta na prezidenta diplomata a poradce Petra Fialy Tomáše Pojara. Že by se jednalo o příliš známé jméno se tedy říct nedá. Má někdo takový vůbec šanci, i s drahou kampaní, konkurovat již proslaveným kandidátům?

Jen na nedávných příkladech postrachu králíkáren a točícího se derviše Drahoše u nás, nebo Sorosovy trojské kobyly V4 Čaputové lze vidět, že něco takového lze bez větších problémů. Stačí mít finance a konexe na správných místech, na což se mimo jiné váže nekritická přízeň mediálního a politického mainstreamu. Pak je z poloviny vyhráno. Ovšem myslím, že se u nás najdou a budou tlačeni vhodnější a o něco více známí kandidáti. Nebo taky kandidátky, že? Abychom dohnali naše východní bratry. Jinak samozřejmě Tomáš Pojar, coby bývalý ředitel politické ziskovky Člověk v tísni, je ideálním liberálním kádrem pro post uvědomělého prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…