Výzva k občanské kázni. Ombudsman Křeček po vyhlášení nouzového stavu oslovuje Čechy

12.03.2020 20:30

ROZHOVOR „Omezení práv je v tuto chvíli asi nezbytné, ale ve prospěch společné věci,“ říká nový ochránce veřejných práv Stanislav Křeček. Nový koronavirus vnímá jako nebezpečí a vyzývá k občanské kázni. Ombudsman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz varoval před zaváděním amatérských představ o řešení situace, na kterou je málokdo připraven.

Výzva k občanské kázni. Ombudsman Křeček po vyhlášení nouzového stavu oslovuje Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Jak vnímá současnou situaci kolem šíření nového koronaviru COVID-19 čerstvý ochránce veřejných práv?

Myslím, že ji vnímá stejně jako všichni ostatní občané. Jako nebezpečí, které nám hrozí, a zejména jako výzvu k občanské kázni, ke které bychom se všichni měli dobrovolně připojit.

Považujete dosavadní opatření české vlády za správná a dostatečná?

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí
Podle mého názoru o tom rozhodují odborníci. Vláda má k dispozici dostatek odborníků, kteří dělají vše, co je zapotřebí. Podle mého názoru bude jakýkoliv postup, byť sebepřísnější, samozřejmě v pořádku a občané by ho rozhodně měli podporovat. Omezení práv je v tuto chvíli asi nezbytné, ale ve prospěch společné věci.

Jak se omezení dotkla konkrétně vaší práce?

Jsou odložena některá setkání, některé akce, které se konají v budově úřadu ochránce práv, ale v zásadě na vyřizování podnětů občanů, které jsou vyřizovány písemně, se nic nemění. Mění se nějaké společné akce, které byly plánovány, nebo průzkumy, které jsme měli dělat, ale nejde o nic, co by nešlo učinit později, až bude situace lepší.

Pravděpodobně se žádný z podnětů netýká nového koronaviru, i když o omezení lidských práv jde…

Samozřejmě že se netýkají. My bychom se těmi věcmi zaobírali, pokud by šlo o chybné rozhodnutí státních orgánů čili pokud by státní orgány rozhodovaly chybně. Pak na to upozorníme, ale v této chvíli jde o obecné podněty týkající se běžné činnosti výkonných orgánů. Jde o mimořádnou situaci za mimořádných prostředků a občané by to rozhodně měli respektovat.

Kritika z některých řad stejně k opatřením vlády míří…

Vláda musí zvážit, co je ještě únosné. Nikde není řečeno, že se situace nemůže zhoršovat a být ještě naléhavější. Podle mého názoru je třeba neuplatňovat vlastní iniciativu, ale nechat na odbornících, abychom se dostali k výsledku, který, doufáme, v nejbližší době nastane. Tedy že se všichni uzdravíme.

K samotné odbornosti, kterou jste zmínil. Důvěřujete tedy odbornosti českého týmu, který celou věc řeší?

Naprosto důvěřuji a velmi bych varoval předtím, abychom zanášeli nějaké amatérské představy o řešení situace, na kterou je málokdo připraven.

Otázka poslední. Máte vy sám respirátor, nebo ho budete shánět?

Nemám, nevidím zatím potřebu si ho opatřovat. Nezúčastňuji se akcí, kde by to zatím bylo zapotřebí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…