Vždyť Babiš pomáhá šíbrům nelegálního hazardu. Proč? ptá se poslanec

12.11.2015 11:34

ROZHOVOR Novela zákona o loteriích zvýhodní nelegální provozovatele hazardu. Vláda s hazardem vůbec nebojuje, trestá ty, kteří platí řádně daně. Nelegální hazard s kvízomaty má díky Babišovi daňové prázdniny dále. Ministerstvu financí daňové úniky vůbec nevadí, to všechno říká poslanec Karel Fiedler z Úsvitu–Národní koalice.

Vždyť Babiš pomáhá šíbrům nelegálního hazardu. Proč? ptá se poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

V pátek bude Sněmovna schvalovat novelu zákona o loteriích. S vysokou pravděpodobností ji vládní koalice díky své většině protlačí. Opozice se snaží prosadit některé pozměňovací návrhy. Jakou mají podle vás šanci?
 
Ano. S největší pravděpodobností koalice opět prokáže svoji sílu a prosadí si své. Jejich rebelující poslanci, nebo poslanci s vlastním názorem, už byli umlčeni – to už jsme viděli několikrát i u jiných návrhů zákonů. Malou novelu provází řada – podle mého rozumných – pozměňovacích návrhů, ale totéž se nedá říci o stanoviscích Ministerstva financí k nim. U některých stanovisek ministerstva mi to připadá, jako by ani úředníci nevěděli, co ty pozměňovací návrhy říkají. Jsem realista a šanci tak podle mne má jen pozměňovací návrh z koaličních řad a možná – snad pozměňovací návrh kolegyně Kovářové. Nicméně zítra ve třetím čtení zákona své argumenty opět sdělíme na plénu Sněmovny.
 
Renomovaní ekonomové jako kupříkladu Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz se obávají, že schválením této normy se otevírají dveře pro nelegály v oblasti herního průmyslu dokořán. Jsou jejich obavy oprávněné?
 

Já bych to formuloval trochu jinak. Ty dveře pro nelegální provozovatele hazardu jsou dokořán otevřené již nyní a díky vládnímu návrhu novely se rozhodně nijak nezavírají – vláda svým návrhem chce zachovat status quo, ba co víc, nelegály oproti legálním provozovatelům ještě více zvýhodní. Tím, že rozdíl zdanění mezi nelegály (nulové) a legálními provozovateli se ještě zvýší. Vláda s hazardem touto novelou vůbec nebojuje, jen ještě více trestá ty, kteří daně odvádějí. Tvrzení, že vláda bojuje s hazardem, je prostě zatím obyčejná lež. Návrhem malé novely to určitě není. A chlubit se „vrabcem na střeše“ (kdoví kdy bude schválena velká novela) je... nechť si čtenáři doplní sami.
 
Myslíte, že nám v souvislosti se schválením novely zákona o loteriích, která vlastně podporuje nelegální hazard, hrozí v oblasti herního průmyslu zvýšená kriminalita či dokonce praní špinavých peněz? I toho se někteří odborníci obávají.

 
Pokud nebude schválen jeden z pozměňovacích návrhů Fiedler nebo Kovářová, nelegálním provozovatelům se jen prodlouží pomyslné „daňové prázdniny“. Obavy odborníků bych určitě nevylučoval a jsou více než na místě.
 
Jste členem sněmovního rozpočtového výboru. Má Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem vůbec snahu zamezit rozvoji nelegálního hazardu v ČR?
 
Tak tahle otázka, byť možná některým zní absurdně, je na místě. Kdyby totiž ministerstvo na tomto mělo skutečný zájem, konalo by jinak. Minimálně by se zabývalo některým z pozměňovacích návrhů, který se snaží řešit nelegální provoz kvízomatů. Ministerstvo zatím k nim vydává zcela chybná nebo zpochybnitelná stanoviska. Vlastní návrh řešení nyní v malé novele nepředkládá žádný.
 
V naší zemi bují v nebývalé míře tzv. kvízomaty. Jak by mělo MF ohledně tohoto nelegálního hazardu postupovat?
 
To jsem vlastně odpověděl v minulé otázce. Náměstkyně Hornochová ve středu na výboru vypověděla, že stávající stav legislativy v této věci je podle ministerských úředníků vyhovující. Já bych jen k tomu dodal to, že za tohoto údajně vyhovujícího stavu  a nečinného dohledu ministerstva, se nám nelegální kvízomaty dosud rozšířily jako rakovina.
 
Proč Babišův resort koná v této věci tak liknavě?
 
Nechci podsouvat žádné teorie. Docela dobře k tomu může stačit, a já se spokojím s tímto tvrzením, že za tím stojí především neschopnost ministerstva a jeho úředníků.  A provozovatelé nelegálního hazardu z toho musejí mít velkou radost. Zatímco v EET ( Elektronické evidenci tržeb ) ministr Babiš správně tlačí na vymýcení nelegálních činností a vyhýbání se danění a spěchá s tím, v hazardu zcela nepochopitelně doslova daruje nelegálům prodloužení daňových prázdnin a vůbec s řešením těchto daňových úniků zde nespěchá... asi se ptáme společně : PROČ ?
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…