Z Děčína vytlačíme všechny negativní jevy, slibuje primátor Hrouda

24.02.2019 15:43

Tak silné personální obsazení na magistrátě ještě nebylo a rozhodně se nebojím bourat normy, míní Jaroslav Hrouda (ANO). Navzdory tomu, že část svého času věnuje podnikání, město slibuje řídit intenzivně a vytvořit z Děčína bezpečné, bohaté a atraktivní místo. Jak toho bude chtít docílit? Co vyčítá minulému vedení? A proč si po nástupu do funkce pořídil nový služební vůz včetně primátorské SPZ? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Z Děčína vytlačíme všechny negativní jevy, slibuje primátor Hrouda
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Děčína Jaroslav Hrouda (ANO)

Primátorem jste se stal v listopadu minulého roku. Jak moc se tím proměnil váš život?

Pokud jde o pracovní tempo, nijak zásadně, mám ale samozřejmě více práce, město vedu velice intenzivně a část času musím věnovat také svému podnikání. Některé věci proto doháním o víkendu. I v sobotu a v neděli mám ale navíc někdy závazky jako primátor. Mám tedy méně času na přátele a rodinu, současně mám ale výborný pocit, že to, co dělám, dává smysl. Věci do sebe začínají zapadat. Hodně věcí se navíc dá změnit rychleji, než se říká – často stačí jen rychlé a jasné rozhodnutí.

Nakolik je denní realita práce primátora blízká vaší původní představě o této práci? Je například něco, co vás po nástupu do funkce zaskočilo či šokovalo? Přece jen řada politiků přiznává, že před nástupem do funkce se dívali na řadu problémů skrze růžové brýle.

Neměl jsem iluzi, že by to na městě šlo stejně jako ve firmě. Tak to zkrátka nefunguje, město má nějaký řád. Pracuje tu nicméně rozsáhlý tým lidí, o které se mohou opřít a kteří šetří můj čas. Často stačí rozdělit úkoly a věci dozorovat. Docela mě mrzelo, že šly některé nedotažené věci z minulosti snadno vyřešit – stačilo jen trochu odvahy a času, nicméně mé předchůdce to buď nenapadlo, nebo neměli na jejich řešení vůli.

Čím byste se jako primátor chtěl zapsat do historie Děčína? Co je vaší hlavní prioritou?

Chci udělat z Děčína bohaté a atraktivní město pro žití a pro práci. K naplnění této vize mám konkrétní nástroje. Chci podporovat všechny lidi, kteří v Děčíně tvoří hodnoty, chci více propojit podnikatele s magistrátem. Úředník, nebo podnikatel – ti všichni jsou obyvatelé Děčína, pracují tady a podílejí se na rozvoji města a na tom, aby se tady dobře žilo. Práce těchto lidí si vážím.

Chci také zvýšit pocit bezpečí ve městě. Děčín samozřejmě není žádná válečná zóna, nicméně lidé často mají obavu, když kolem sebe třeba vidí méně přizpůsobivé občany. Onen komfort bezpečí tu zkrátka chybí. Chci všechny negativní jevy z města vytlačit. Za negativní jevy považuji nevhodné chování některých lidí, ničení majetku, ohrožování a třeba i urážky. Ti, kteří na to nebudou chtít přistoupit, by měli vyhodnotit, zda by pro ně nebylo jednodušší žít někde jinde než v Děčíně. Pokud zkrátka někteří lidé nechtějí respektovat normy, nemají tu co dělat. A chci k tomu použít všechny nástroje, které se nám nabízejí – a to nejen tím, že vyhlásíme opatření obecné povahy. Rád bych se intenzivně věnoval péči o seniory. Zvýšení standardu jejich bydlení, komfortu života a odpočinku. Konkrétně rekonstrukcí a modernizací dosavadních kapacit domů pro seniory, které máme, a vybudování nových.

Co nového plánujete v Děčíně letos?

Vše se dělá s výhledem a dlouhodobým cílem. Věci, které plánujeme, musejí stát na pevných základech. Letos chceme nastartovat lepší komunikaci s obyvateli města. Rád bych, abychom udělali drobné opravné práce ve městě. Opravy, které nejsou finančně náročné, není přece třeba odkládat. Plánujeme navýšit počet kulturních a společenských akcí, vtáhnout do jejich pořádání více subjektů. Chci, aby Děčín více žil. Ještě letos mám v plánu vytvořit odbor, který se tomu bude naplno věnovat, bude například pořádat slavnosti, rozsvícení vánočního stromu a další akce. Moje představa je, že tento odbor bude pracovat koncepčně, ekonomicky, výkonně. Nebude se bát pustit do něčeho, co tady ještě nebylo, bourat normy, uspořádat něco, na co třeba společnost není až tak zvyklá.

Děčínská koalice je velmi křehká a má převahu pouze jednoho hlasu. Domníváte se, že vydrží celé volební období?

Já ji rozhodně nepovažuji za křehkou, ale naopak za velice silnou. Víte, pokud je postavená na dohodě slušných lidí, kteří drží své slovo, tak už nic silnějšího být nemůže, a není podstatné, kolik hlasů má převahu. Kromě toho má výborné složení: troufnu si tvrdit, že tak silné personální obsazení tu v minulosti ještě nebylo. Navíc rozhodně nepředpokládám, že po celé čtyři roky volebního období bude zastupitelstvo striktně rozděleno na koalici a opozici. Doufám, že si některé členy opozice získám na svoji stranu, že se dříve či později názorově stoprocentně sjednotíme a budeme pracovat pro naše krásné město společně podle zdravého úsudku. Ve spoustě věcí jsme zajedno již nyní. Máme přece společné cíle; teď je jen třeba najít cestu ke spolupráci.

Máte za sebou sto dní hájení. Co nejdůležitějšího se vám za tu dobu ve funkci podařilo?

Podařilo se mi nastartovat skupinu, která se bude intenzivně věnovat podnikatelům – ubytovatelům, kteří zneužívají sociální systém. Těm lidem je jedno, že jejich nájemníci devastují své okolí. Vtáhl jsem do tohoto projektu několik různých složek, například městskou policii, stavební úřad, hygienu a spoustu dalších důležitých hráčů.

Podařilo se mi provázat hospodářskou komoru s městem. Hospodářská komora je nejsilnějším partnerem našeho města ve strategickém plánu. Podílejí se na našich projektech, často nezištně svými znalostmi, podporují nás při různých dlouhodobějších vizích, například při spolupráci se školami. Ti největší zaměstnavatelé v Děčíně nyní obrovsky podporují střední školy, které vychovávají jejich budoucí zaměstnance. Mezi podnikateli i občany má naše město mnoho podporovatelů a sponzorů, kterých si nesmírně vážím a děkuji jim.

Kritiku jste si vysloužil za nový služební vůz, který jste opařil registrační značkou „na přání“ PRIMAT0R. Jde totiž o nejdražší a nejvýkonnější Škodu Superb Laurin & Klement. Co vás k tomu vedlo? Proč nebylo možné využít vůz po vaší předchůdkyni? A nešlo peníze investovat jinak, lépe?

Jako primátor Děčína se účastním různých akcí, kde zástupci samospráv a další lidé jezdí stejnými nebo podobnými auty, jako nyní máme my. Nejsme proto žádná výjimka. A i my chceme naše město dobře reprezentovat. Předchozí auto – superb –, které využívalo vedení města, je ve špatném technickém stavu. Má najeto 270 tisíc kilometrů, je sedm let staré, vykazuje poruchy. Druhé auto, které využívá vedení, je Škoda Rapid, což podle mého názoru není dostatečně reprezentativní auto pro vedení statutárního města. Nové auto jsme pořídili i proto, že jsme dostali opravdu výbornou cenovou nabídku, která se v podstatě neodmítá. Jednoduše řečeno: za cenu standardně vybaveného auta jsme dostali nadstandardní výbavu. A pokud jde o značku na přání PRIMÁT0R: Nestydím se za to, že jsem primátor. Jsem si vědom, že i právě díky této značce budu pod dohledem. Děčín má speciální značky na přání na všech vozech. Nepřikládejme tomuto kusu plechu takovou váhu. Kromě pár škarohlídů a senzacechtivých novinářů je naštěstí mnohem více lidí, kterým tato SPZ i vykouzlí úsměv na rtech. A ještě je třeba uvést, že tato značka na přání je pro město zdarma, daňové poplatníky nestojí ani korunu. Budu rád, když s odstupem času budete hodnotit moje činy. Nejdu cestou slibů, nýbrž činů.

Pokud jsme u financí. Co konkrétně budete chtít udělat pro to, aby byl úřad a kroky, které činíte, maximálně transparentní a občanům srozumitelné?

Děčín patří mezi špičku v transparentnosti. Stejně tak jsme získali ocenění „Neplejtváka“ nebo „Město pro byznys“. I to o něčem vypovídá. Budeme se proto snažit držet nastavenou laťku – a budeme tak i nadále patřit mezi nejlepší. Budu využívat všech svých schopností a celého týmu doplněného o odborníky mimo úřad o co nejefektivnější vynakládání finančních prostředků.

Jedním z hlavních předvolebních témat v Děčíně byla bezpečnost. Jaká opatření pánujete nyní zavést?

Prosvětlíme městské parky, které v nočních hodinách působí nebezpečně, vylepšíme kamerový systém, a jak jsem již zmínil, pokusíme se vytlačit nepřizpůsobivé obyvatele našeho města, pokud se nebudou chovat společensky.

Jaroslav Hrouda

  • ANO 2011
  • Chceme klidné, čisté a bezpečné město
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…