Za vším hledejme schopného člověka, říká kandidátka na primátorku Eva Kislingerová

20.04.2018 10:21

ROZHOVOR „Když to hodně málo přeženu, jsem jediným kandidátem, který ví, kam šla v uplynulých letech každá koruna. Neexistuje v Praze významnější projekt, který by minul moji kancelář. Vím, co se povedlo a co ne. Mám veškeré informace a hlavně praktické zkušenosti týkající se chodu Prahy. Penězi prostě všechno začíná i končí. Mám v tomto ohledu před ostatními kandidáty velký náskok," řekla důvody své kandidatury profesorka Kislingerová.

Za vším hledejme schopného člověka, říká kandidátka na primátorku Eva Kislingerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eva Kislingerová, profesorka ekonomie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a na pražské Vysoké škole ekonomické

Co vás přimělo ke kandidatuře na tak exponovaný post, jakým je post pražské primátorky?
 
Asi to bude znít jako fráze, ale moje okolí, lidé z politiky, akademické sféry, podnikatelé. Hodně mě potěšilo, že mezi podporovateli je i řada mých bývalých studentů, dnes úspěšných majitelů firem, manažerů. A rodina nebyla taky úplně proti, protože vidí, že mě práce na magistrátu naplňuje. A ještě jedna důležitá věc. Ne všichni z těch, kteří mě vyzvali ke kandidatuře, jsou našimi politickými sympatizanty. Z toho usuzuji, že mám docela velký koaliční potenciál. A toho bude potřeba.
 
Četla jsem váš poslední text na serveru Aktuálně. Nezdál se mi koaličně vstřícný.
 
Konstruktivní koaliční partner je důležitý. Zmiňovaný blog je o tom, že by se politická vstřícnost neměla rovnat slabosti. Proto je nezbytné mít na klíčových postech schopné a loajální lidi. Nemám problém s tím říkat ne, i když naším krédem je ano, ovšem jen když bude líp.
 

Anketa

Kterého politika ANO vyjma Babiše máte nejraději?

20%
2%
4%
hlasovalo: 4768 lidí
 
Podpora blízkých je hezká věc, ale není to málo?
 
Každý z mých podporovatelů je zároveň volič, takže to málo určitě není. A moje podpora vychází ve většině případů ani ne tak z osobních sympatií, ale z ocenění výsledků mé práce v pozici náměstkyně primátorky odpovědné za spravování financí. Mimo to jsem pracovala ve výborech a troufám si říct, že vím, o čem je řízení magistrátu hlavního města.
 
Své kolegy z hnutí ANO jste měla oslovit s tím, že jste nejlepším možným kandidátem?
 
Když to hodně málo přeženu, jsem jediným kandidátem, který ví, kam šla v uplynulých letech každá koruna. Neexistuje v Praze významnější projekt, který by minul moji kancelář. Vím, co se povedlo a co ne. Mám veškeré informace a hlavně praktické zkušenosti týkající se chodu Prahy. Penězi prostě všechno začíná i končí. Mám v tomto ohledu před ostatními kandidáty velký náskok. Někomu se to může zdát nefér, ale je tomu tak. 
 
 
Jak byste zhodnotila své konkurenty v boji o post jedničky hnutí ANO?
 
Kolega Procházka se věnuje klíčovému projektu infrastrukturálního městského holdingu. Jedná se o velmi náročný a vysoce odborný projekt, práci zvládá velmi dobře, ale Praha má i řadu dalších potřeb. Kolega Hadrava se, pokud vím, věnuje výhradně bezpečnostní problematice. Kolega poslanec Nacher má tah na bránu, je mediálně zdatný, ale s problematikou města jako celku se teprve začíná seznamovat. 
 
 
Nesetkala jste se s názorem, že jste příliš málo razantní?
 
Moje práce byla vždy postavena na komunikaci, a proto vím, že přílišná razance může být často kontraproduktivní. Je pravda, že jsem týmový hráč, který se nenechává vtáhnout do zbytečných střetů a hádek, které pobaví část veřejnosti, potěší politickou konkurenci, ale nikdy nejsou ku prospěchu věci. Řízení tak složitého organismu, jakým je Praha, není o hádkách a realizaci krátkodobých osobních cílů. Hlavní město potřebuje tým schopných a loajálních lidí, kteří vědí, co chtějí, jak to udělat a nemají problém převzít za své činy odpovědnost.
 
Máte jasno o případných prvních dnech na postu primátorky?
 
Mám jasno o prvních hodinách, neboť v mém případě by odpadla nezbytnost „zabydlení se“. Prioritou je doprava a bytová výstavba. A taky dobře zaplacený zaměstnanec s jasnou motivací a touhou pracovat pro moderní úřad. Za vším hledejme schopného člověka. 

ParlamentníListy.cz po samostatném rozhovoru s kandidátem na primátora Patrikem Nacherem nyní vydávají interview s Evou Kislingerovou. Následovat budou poslední dva, jejichž hlavními protagonisty budou radní Libor Hadrava a Karel Grabein Procházka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…