Zasvěcený exministr z ČSSD: Babiš potopí vládu. Byla chyba, že jsme do toho s ním šli

09.04.2014 9:36

ROZHOVOR V sociální demokracii se objevují hlasy, že šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi ve skutečnosti nejde při útocích na sociální demokracii o zdravotnictví, ale že se rozhodl zbourat vládu. „V okamžiku, kdy se jeho popularita bude blížit vrcholu, se zřejmě pokusí tuto vládu shodit a vytvořit vládu novou, v níž by měl větší vliv, větší podíl na moci,“ je přesvědčen bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Ivan David.

Zasvěcený exministr z ČSSD: Babiš potopí vládu. Byla chyba, že jsme do toho s ním šli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivan David na Vratimovském semináři

Sociální demokracie neměla do nevýhodné koalice s hnutím ANO vůbec jít, protože se stala ve vládě otloukánkem, řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Co říkáte na spor ministerstev financí a zdravotnictví nahradit výpadek příjmů nemocnic ze zdravotnického poplatku zvýšenou platbou za státní pojištěnce?

Myslím, že takto je možné postupovat, aby se nemocnicím ztráta nahradila. Nemocnice z nějakých prostředků fungovat musí. Je otázka, jakou formou se náklady, u kterých se předpokládá účelná vynaložitelnost, budou hradit. Osobně jsem proti tomu, aby tyto náklady platili pacienti, to se pak dostáváme do jiného systému – systému komercionalizace zdravotní péče – a jak víme, Ústavní soud s tím vyslovil nesouhlas. Domnívám se, že zcela oprávněně. Takže podle mne bylo správné rozhodnutí, že by vláda neměla rozhodnout v rozporu se stanoviskem Ústavního soudu o nějaké jiné výši zdravotnických poplatků.

Jakou formou se náhrada za ztrátu příjmů z poplatků provede, to je technikálie. Zdravotnictví by potřebovalo naprosto zásadní změny, ale těch se zřejmě nedočkáme, protože k tomu musí být politická vůle. Nikdo neodpovídá ani za rozsah náležité péče, za její dostupnost a kvalitu. To je naprosto zásadní, ale nikdo se k tomu nechystá, i když je to nutné, protože jinak budou růst často náklady, které nebudou odůvodněné, a na druhé straně jiné náklady, které by byly odůvodněné, nebudou vynaloženy.

Když jste mluvil o nedostatku politické vůle, měl jste na mysli vládu nebo přímo sociální demokracii, která má v kompetenci resort zdravotnictví?

Jakmile je nějaká politická strana součástí vlády, musí se ve svých rozhodnutích ohlížet na stanoviska koaličních partnerů. Když se vytvářel vládní program této koalice, vytvářel se s tím, že některé věci, které je třeba udělat, vládní program nezohledňoval s ohledem na předpokládané nebo ověřené záměry koaličních partnerů. Já se domnívám, že koaličním partnerům tento systém vyhovuje. A myslím si, že sociálním demokratům by mělo na těch důležitých změnách záležet mnohem více, než jim záleží.

Nepřekvapuje vás, že se spory kolem zdravotnictví vyhrocují ve vládní koalici až do takové míry, že ministr financí za ANO Andrej Babiš veřejně prohlásil, že nedůvěřuje ministru zdravotnictví za ČSSD Svatopluku Němečkovi?

Myslím, že pan Babiš využívá deklarované nepolitičnosti své politiky, protože taková vyjádření v normálně fungující standardní vládě nejsou obvyklá. Tam by si nikdo nic podobného nedovolil. On chce získat sympatie tím, že se vyjadřuje jako někdo, kdo nemá politickou odpovědnost, jako občan nebo nějaký komentátor. Ale členovi vlády nepřísluší, aby se takhle vyjadřoval. Samozřejmě některý člen vlády může jinému členovi vlády nedůvěřovat, může nedůvěřovat všem členům vlády, ale není běžné, aby se takto veřejně vyjadřoval. Je třeba, aby si to v kabinetu vyřídili mezi sebou a jednali věcně. Vláda má jednat ve prospěch občanů bez ohledu na osobní sympatie a antipatie členů vlády.

Když šéf hnutí ANO a ministr financí prohlásil, že ho mrzí, že si jeho hnutí nevzalo do svých kompetencí Ministerstvo zdravotnictví, neobáváte se, že to je první vypuštěný balónek, jak tento resort získat? A nebylo by nakonec pro sociální demokracii výhodné, kdyby se tradičně problémového resortu vzdala?

Resort zdravotnictví je nesmírně nevděčný, protože je značně pod kontrolou veřejnosti a pod kontrolou řady zájmových skupin. Zájmové skupiny mají jediný zájem – vyšší a vyšší zisky. Ale vždycky se najde někdo, kdo je neuspokojen, protože to je hra s nulovým součtem. Protože co dostanou jedni, je druhým odepřeno. Takže vždycky najdete někoho, kdo je nespokojen, a na tom můžete stavět kampaň proti ministrovi. Ministr zdravotnictví má tak slabou pozici, že nemůže dělat podstatné změny, je v rukou zájmových skupin. To by se mělo začít měnit, aby zdravotnictví nebylo jen čím dál horší a čím dál dražší. Já se domnívám, že nejde o nic jiného, než že se Babiš rozhodl vládu zbourat, protože se domnívá, že je na to vhodná doba. A Ministerstvo zdravotnictví a ministr zdravotnictví jsou z uvedených důvodů asi tím kamenem, který se nejsnáze z té stavby odstraňuje, protože se tam vždycky najdou důvody, ať už oprávněné nebo neoprávněné. Ale účelově je vždycky možné najít nějaké chyby nebo nějaká rozhodnutí označit jako chybná a začít s demontáží vlády od tohoto místa. Takhle já celou věc vidím a pan místopředseda vlády Babiš je k tomu dlouhodobě odhodlán a bude tak nejspíš postupovat. Zaměstnává jistě zdatné politické analytiky a předpokládá, že jeho popularita poroste do určité doby, pak začne klesat, protože lidé pochopí, že nesplní jejich předpoklady. Proto v okamžiku, kdy se jeho popularita bude blížit vrcholu, se zřejmě pokusí tuto vládu shodit a vytvořit novou vládu, v níž by měl větší vliv, větší podíl na moci. Až potom jeho popularita klesne, až lidé pochopí, že Babiš není ten, kdo jim snese modré z nebe, bude už nová vláda pod vedením Babiše vytvořena. Domnívám se, že asi tak nějak si to šéf ANO představuje.

Nenahrává takovému scénáři sama sociální demokracie svým submisivním přístupem k útokům Andreje Babiše?

Myslím, že není dobré, když si sociální demokracie nechala nadiktovat nevýhodné podmínky. Já osobně jsem byl od počátku přesvědčen, že by sociální demokracie za stanovených podmínek neměla jít do vlády. Je sice divné, že by se vítěz voleb vzdal vlády, ovšem za těch v podstatě nevýhodných a ponižujících podmínek a vzhledem k další perspektivě fungování strany by to bylo lepší. Protože když bude ČSSD v té vládě otloukánkem, je to pro ni skutečně velmi nevýhodná pozice.

Myslíte, že sociální demokraté na tuto koalicí doplatí?

Samozřejmě, že na to sociální demokracie doplatí a doplatí na to i lidé, jejichž zájmy měla hájit. Protože ti lidé hájeni nebudou. Vždyť už jen pro vytvoření vlády bylo potřeba se některých cílů vzdát. Ono to na první pohled vypadá, že bez sociální demokracie se nedá vláda sestavit, protože jiné kombinace nepřicházejí v úvahu, ale za určitých okolností je možné, že by strana Úsvit mohla podporovat pravicovou koalici tím, že pro ni zvedne ruku. Nemusí přímo vstupovat do vlády. Záleží na tom, komu co chybí a jak kdo bude hledět do budoucnosti. Je zajímavé, a komentoval to pan doktor Zbořil, že pravicové strany útočí víc na Babiše než na sociální demokracii. Kdyby získaly podíl na moci, pak by role toho, kdo by byl v opozici, musela náležet sociální demokracii.

Nebyla by ještě varianta – všechny demokratické strany proti Babišovi?

Koalice s pravicovými stranami by byla pro členy a voliče sociální demokracie ještě hůř stravitelná než současná vládní koalice s Babišem.

Skutečně si myslíte, že hrozí rozpad vládní koalice ČSSD, ANO a lidovců?

Nebýt toho, že Babiš útočí zcela zřetelně na Ministerstvo zdravotnictví, tak to asi nebude jen prázdná deklarace, zřejmě má nějaký cíl, a tím je dosáhnout nějakých změn ve vládě.

Kdyby útočil „jen“ na ministra zdravotnictví, ale útočí i na premiéra a za jeho zády a bez pověření vlády jednal s vlastníky OKD, aby předvedl, že dokáže vyjednat lepší podmínky než ministr průmyslu a obchodu.

Hraje na oslabení vlády, v níž sedí, protože má pocit, že by to mohlo posílit jeho pozici. Předpokládám, že bude dál pokračovat stejně s vidinou většího podílu na moci pro případ nových voleb, které bude chtít vyvolat. Nevěřím, že by mu šlo jen o Ministerstvo zdravotnictví, protože to bude stále předmětem kritiky. Ale myslím, že voliči ho budou podporovat bez ohledu na to, jestli jsou schopni dohlédnout jeho skutečných cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …