Zděšená Helena Langšádlová: Nic dobrého...

07.03.2016 4:41

ROZHOVOR Výsledky hlasování na Slovensku ovlivnila předvolební hysterie v souvislosti s migrační krizí. I to si myslí místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz popsala, jak by měl teď postupovat premiér Robert Fico, proč nelze vyloučit předčasné volby, a vysvětlila i to, čím ji vyděsil kandidát na amerického prezidenta Donald Trump.

Zděšená Helena Langšádlová: Nic dobrého...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Anketa

Chcete, aby se Miloš Zeman v roce 2018 znovu ucházel o prezidentský úřad?

93%
7%
hlasovalo: 15961 lidí

Volby vyhrál Smer – SD s 29 procenty, druhá byla protievropská Sulíkova Svoboda a Solidarita. Do parlamentu se dostalo celkem osm stran a mezi nimi i nacionalistická uskupení jako Slovenská národní strana s necelými devíti procenty a 15 křesly a krajně pravicové uskupení Mariana Kotleby Lidová strana Naše Slovensko. Vypadá to, že ve slovenských volbách propadly strany, které hlásají většinově uznávanou proevropskou nebo snad proamerickou politiku. O čem to svědčí?

Svědčí to o atmosféře, která byla na Slovensku dlouhodobě vytvářena. Je pravda, že EU nekoná vše tak rychle, jak by měla, například v souvislosti s migrační krizí, ale faktem je také to, že na Slovensku byla mnoho měsíců vytvářena velká hysterie. Bohužel se na ní podílel i pan Fico a teď sklízí plody svého konání.

Když se člověk podívá na počty mandátů a vystupování jednotlivých stran, výsledkem je, že bez nacionalistických uskupení nelze sestavit vládu. Může to tak být?

Jsem přesvědčená, že se v prvním kole má pokusit premiér Fico sestavit vládu s demokratickými stranami, aniž přizve k vládnutí dvě strany, které jsou velmi okrajové a radikální, tedy Naše Slovensko a SNS. Vím, že to bude těžké, protože například Svoboda a Solidarita a také Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti se před volbami vymezovaly vůči premiéru Ficovi, ale jsou to demokratické strany. Bez ohledu na levicovost nebo pravicovost, jsou to demokratické strany a měl by se pokusit s nimi vyjednávat.

Hrozí podle vás předčasné volby?

Nelze vyloučit nic. Vidíme například ve Španělsku, že pravděpodobně míří k předčasným volbám, ale vždy je to velký hazard po stránce budoucnosti státu. Opakované volby totiž nemusejí přinést jednodušší situaci. Naopak radikální strany, které se dnes objevily, nové alternativy, mohou ještě posílit a situaci by to ještě zhoršilo. Demokratické strany na Slovensku nesou obrovskou zodpovědnost, aby vládu sestavily, už i proto, že Slovensko bude předsedající zemí Evropské unie. Je opravdu velmi důležité, aby tam fungovala stabilní demokratická vláda.

Pokud by ve Francii posílila Marine Le Penová a Velká Británie se rozhodla pro vystoupení z EU, co může následovat? „Právě teď jsme jen dvě či tři špatné volby vzdáleni od konce NATO, konce Evropské unie a možná konce liberálního řádu, jak jsme ho znali,“ píše například Anne Applebaum. Také se domníváte, že se může zavedený systém zbortit?

Demokratické síly v Evropě, ať už pravicové nebo levicové, které jsou si vědomy, že liberální demokracie možná má nedostatky, ale pořád je to to nejlepší, co máme, se musí soustředit na udržení současného systému. Ve chvíli, kdy se zpochybní Evropská unie nebo Aliance a docházelo by k destrukci Evropské unie, tak by to pro nás všechny, zejména pro nás jako stát spíš střední velikosti uprostřed Evropy, mělo opravdu fatální následky.

A pak jsou tu ještě volby v Americe. Jak by případné vítězství Donalda Trumpa mohlo zasáhnout do života Evropy?

Na budoucím vývoji volby amerického prezidenta velice záleží. Budou formovány vztahy mezi Amerikou a Evropou, bude ovlivňovat sílu Severoatlantické aliance. Je třeba ale říci, že evropské země si musejí i samy vytvářet takové bezpečnostní struktury, aby nebyly závislé pouze na Spojených státech. Jinak samozřejmě nevím, jestli jde pouze o rétoriku, ale z toho, co jsem slyšela z úst možného kandidáta na prezidenta Trumpa, jsem zděšená. Je to člověk, který společnost mimořádně radikalizuje a v politice se neorientuje. Možná jsou to trendy, které jsou teď na cestě, ale nečekalo by nás nic dobrého.

„Poučení pro evropské politiky: Napodobovat fašisty je cesta do pekla. Nezískáte tím hlasy, získají je fašisti,“ napsal na Britských listech Andrew Stroehlein, čímž evidentně míří na to, že Fico nedostal většinu, takže nesestaví jednobarevnou vládu. Každopádně když situaci přeneseme k nám, Andrej Babiš, který má do určité míry odmítavý postoj k uprchlíkům, válcuje žebříčky důvěryhodnosti. Podle posledního průzkumu pro ČT, který vypracovala agentura TNS Aisa. Myslíte si, že je to dočasné? Pravdou je, že i u nás posílily protiislámské strany…

Věřím, že úspěch pana ministra financí je dočasný. Ti bystří z jeho voličů už dnes prozírají, když vidí, jaké dopady na ně kroky, za kterými stojí právě Andrej Babiš, mají. Jsem přesvědčená, že Evropa nemůže migrační krizi zvládnout jinak než společně. Žádná rizika s tím spojená nesmíme podceňovat, ale také nesmíme podléhat hysterii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…