Zeman by si měl vzít příklad z nového papeže, tvrdí exkandidát na Hrad

24.03.2013 18:15

ROZHOVOR Zabývá se hubením hlodavců a hmyzu. Měl však namířeno výš – chtěl se stát prezidentem republiky za Československou stranu socialistickou. V první přímé volbě hlavy státu však neuspěl. Svůj boj o Hrad však nevzdává a hodlá kandidovat znovu. Řeč je o šestašedesátiletém Jaroslavu Vojtkovi z Přerovska.

Zeman by si měl vzít příklad z nového papeže, tvrdí exkandidát na Hrad
Foto: Petra Poláková - Uvírová
Popisek: Jaroslav Vojtek

Ten v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také hovořil o Miloši Zemanovi, který by si prý měl vzít příklad z nového papeže Františka.

Neúspěšně jste kandidoval na prezidenta republiky. Proč se to nepovedlo?

Musím říct, že se nám to částečně povedlo. Nasbírali jsme pod petici pro moji kandidaturu přes čtyřicet tisíc podpisů, což je poměrně hodně. Bohužel jsme však vycházeli z prováděcího předpisu, který byl schválen později. To znamená, že jsme do té doby nevedli předvolební kampaň a proti Miloši Zemanovi jsme tím pádem byli ve skluzu. Kromě toho jsme ale samozřejmě neměli na kampaň žádné miliony, ale pouze 25 tisíc, které jsme vydali převážně na cesty za lidmi. Své kandidatury nelituji a hodlám se i v budoucnu ucházet o prezidentský úřad.

Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Jaký bude podle vás Miloš Zeman prezident?

Miloš Zeman napsal knihu s názvem Jak jsme se mýlil v politice. Já, narozdíl od něj, dávám dohromady materiál, který bude vycházet z mé zkušenosti, že v politice jsem se zatím ještě nemýlil. A jaký bude prezident? Těžko říct. Podle toho, co jsem slyšel, je zabarikádovaný na Hradě, obklopený ochrankou a přístup k němu lidé téměř nemají. Měl by více vyrážet mezi lidi a být tím prezidentem pro spodních deset milionů, jak avizoval. Ať si vezme příklad z nového papeže, u něhož se, ještě než začal úřadovat, ukázalo, že je hodně lidový. Miloš Zeman je však velmi schopný člověk – postavil na nohy ČSSD. Bohužel ale také postavil na nohy Grosse, Špidly, Paroubky a další. Takže je problematické teď odhadovat, jaké bude jeho prezidentování.

Co vlastně považujete za největší problém v naší politice?

Měla by tu být jednobarevná vláda. Také by se měla uvolnit ekonomika – třeba v dopravě by se měla snížit daň na pohonné hmoty. Celá řada lidí žije pod hranicí bídy, kdy lidé mají sedm tisíc, šest tisíc dají za byt a zůstane jim tisícovka na stravu. Vždyť to je hrůza. A to umrtvuje ekonomiku. Samozřejmě je celá řada pochybných lidí, kteří si jezdí pro dávky mercedesem a pomoc státu si nezaslouží, ale takový důchodce nebo matka samoživitelka, to je přece něco úplně jiného.

Může nějak pomoci zvýšení minimální mzdy, jak navrhuje ČSSD?

Jak může někdo stanovovat minimální mzdu? Co to je za nesmysl? ČSSD navrhuje 12 tisíc. Kolik lidí je ale má, těch dnešních minimálních osm tisíc? A kdo jim bude vyplácet těch dvanáct tisíc, když zaměstnavatelé musí rušit zakázky, protože nemají na dopravu nebo materiál.

Jako podnikatel se zabýváte hubením hlodavců a hmyzu. Jak z tohoto pohledu vnímáte výrok stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka o parazitním chování živnostníků?

Ať si říká, kdo chce, co chce. A ať prokáže, že je někdo parazit. A tomu, komu takové označení vadí, ať naopak prokáže, že neparazituje. Je to dvousečný problém. Existují živnostníci, kteří neodvedli za léta ani korunu daně, a mají luxusní baráky a auta. Na někoho tedy Mládkova slova o parazitech sedí, na někoho však ne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…