Zemanův kancléř: Schwarzenberg možná senilní, pardon, stárne

19.07.2013 4:35

ROZHOVOR Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k atakům poslanců Schwarzenberga a Kalouska na prezidenta republiky Miloše Zemana a nastínil další možné varianty politického vývoje a postupu prezidenta.

Zemanův kancléř: Schwarzenberg možná senilní, pardon, stárne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Nedávno pánové poslanci Kalousek se Schwarzenbergem přirovnávali chování pana prezidenta z hlediska jmenování Rusnokovy vlády k uchopení moci nacisty v roce 1933 a komunisty v roce 1948. Co tomu říkáte a o čem to podle vás svědčí?

Svědčí to o tom, že pan Schwarzenberg má velmi krátkou paměť, ale to samozřejmě může být dáno už jeho věkem. V roce 1998, když pan prezident Havel jmenoval Tošovského vládu, která neměla na začátku důvěru a získala ji až po 26 dnech od jmenování, tak pan Schwarzenberg byl blízkým spolupracovníkem prezidenta Havla a za jeho jmenování Tošovského vlády ho nekritizoval. Takže v tomto případě panu Schwarzenbergovi v uvozovkách tyto nacistické a komunistické praktiky nevadily.

Stojí i za připomenutí, že i pan prezident Klaus jmenoval první vládu Mirka Topolánka, která čtyři a půl měsíce neměla důvěru a vládla a teprve potom vznikla druhá Topolánkova vláda, v níž byl pan Schwarzenberg ministrem zahraničí za zelené. Jestli je krátká paměť pana Schwarzenberga záměrná, nebo je už způsobena senilitou, pardon, věkem, to nechám na posouzení jiných. Jenom mě mrzí, že média tuto záležitost příliš nepřipomínají a pojímají to poněkud jednostranně. Takže pokud tu jsou ty silné výrazy o komunismu a nacismu, tak jen připomínám, že prezident Zeman neudělal nic jiného než ty předešlé věci, u kterých pan kníže byl.

A nejsou ty příměry ke komunismu a nacismu už za hranou? Není to silné kafe?

Jsou. Je to moc silné kafe. O některých výrazech se říká, že jsou za hranou, ale tady to už nelze ani popsat. Je vidět, že osobní neunesení porážky v prezidentské kampani a následně to, že pan Schwarzenberg přišel o místo ministra zahraničí a pan Kalousek o post ministra financí, se strašně podepisuje na obou pánech.

Vznik Rusnokovy vlády kritizovali i místopředseda europarlamentu Othmar Karas a šéf tamního zahraničního výboru Elmar Brok, kteří vyzvali Evropskou komisi, aby rychle prověřila, zda vznik vlády v České republice neodporuje unijním hodnotám. Není to vměšování do národní suverenity?

Naštěstí není, protože Evropská komise i zástupci Evropského parlamentu uvedli, že jim nic takového nepřísluší. Jsme totiž suverénní stát, který je součástí EU. Naopak bych odsoudil ty hnidopichy a patolízaly, kteří vůbec takový podnět dají. Kdyby porovnali českou Ústavu s tím, co dělá pan prezident, tak takový podnět nemohl vůbec vzniknout.

Je podle vás náhodou, že oba pánové jsou členy Evropské lidové strany, jejíž členskou stranou je i Kalouskova a Schwarzenbergova TOP 09?

Je to určitě obrovská náhoda. (smích)

Ve středu nebyla rozpuštěna sněmovna. Jak odhadujete další politický vývoj?

Že se nerozpustila sněmovna, není nic překvapivého. Pan prezident na to má krásné úsloví, že kapříci si nevypustí vlastní rybník. Já bych použil ostřejší výraz s tím, že je to podle mě velká facka lidem a voličům. Věřím, že občané si to budou pamatovat a že jim to ve volbách spočítají. Lidí, kteří jsou spokojeni s tím, že se nerozpustila sněmovna, je velmi málo. Pánové Kalousek a Schwarzenberg tím, že nereflektovali situaci, kdy preference občanů jsou nyní úplně jiné než při posledních sněmovních volbách, tedy dali facku občanům této země.

A myslíte si, že se podaří Rusnokově vládě získat důvěru sněmovny?

Samozřejmě to bude složité. Podle mě by se měli poslanci rozhodovat na základě toho, co Rusnokova vláda nabízí, ne na základě politických hrátek. Jsem rád, že pan předseda Asociace krajů Hašek diskutoval s panem Rusnokem a podmiňujícím způsobem vytyčil mantinely, za kterých by ČSSD byla ochotna podpořit vládu. Poslanci by měli vyhodnotit, co je pro tuto zemi lepší řešení, respektive z pohledu někoho, co je menší zlo: Zda je to koaliční vláda pravice, nebo vláda odborníků pana Rusnoka.

My máme informace, že sobotkovské křídlo v ČSSD se snaží hledat záminku, jak nepodpořit Rusnokovu vládu tím, že bude klást vládě nesplnitelné a nepřijatelné podmínky. Zaslechl jste o tom něco? Je to podle vás reálná situace, která může nastat?

Je to vnitřní záležitost ČSSD, do které se nechci plést. Na druhou stranu jenom upozorňuji na známou věc, že pokud by Rusnokova vláda nezískala důvěru, tak pan prezident má druhý pokus, kdy je ve hře návrat koaliční pravicové vlády. Jestli si pan Sobotka vezme na své triko, že nepodpoří Rusnokovu vládu a de facto předá zpět vládu této země do rukou pana Kalouska a ODS, tak je to jeho odpovědnost, kterou mu nezávidím.

Pokud jde o ten štěk a výkřik pana Sobotky, že chce druhý pokus, tak si dokážu představit, že by pan prezident v případě aspirace pana Sobotky na sestavení vlády požadoval, aby pan Sobotka deklaroval, že má v rukou většinu pro důvěru vládě. Pokud pan Sobotka není kouzelník, tak velmi pochybuji, že by dokázal přinést sto či sto jedna podpisů. Kteří poslanci z kterých stran by pod tím byli podepsaní? Čili je to z jeho strany zase plácnutí do vody a heroický pokus o něco, co nemá logiku.

A nebo se ptejme, jestli pan Sobotka nepočítá také s podporou TOP 09. To už by pak s hájením zájmů a názorů voličů nemělo nic společného, ale bylo by to jen o osobních zájmech pánů Sobotky a Kalouska. Možná to lze předpokládat. V Praze si spolupráci vyzkoušeli, tak proč by to neudělali i na celostátní úrovni. Nebo jestli je to pokus pana Sobotky, aby se druhý pokus vyplýtval a třetí pokus zbyl na paní předsedkyni Němcovou z ODS, tak je to opět jeho odpovědnost...

Pan Sobotka vás kritizoval s tím, že jste spíše mluvčím SPOZ než státním úředníkem. Co byste mu na to namítl?

Já už se budu snažit na pana Sobotku nereagovat. Co se měl národ ode mě o panu Sobotkovi dozvědět, to už se dozvěděl (smích). Pan Sobotka určitě ví, že článek, kde jsem krátce charakterizoval jeho osobu, vyšel na webu SPOZ a tam jsem se vyjadřoval jako Vratislav Mynář – předseda krajské organizace SPOZ ve Zlíně, nikoli jako kancléř.

Miroslav Kalousek hovoří o tom, že pan prezident ohrožuje demokracii, a proto chce prý TOP 09 změnit Ústavu. Jak se díváte na to, že po dvaceti letech existence České republiky chtějí změnit Ústavu?

Já jsem vám na začátku zmínil dva příklady, kdy ta situace jmenování vlády byla naprosto obdobná k tomu, co je tu nyní, a nikdo tehdy hystericky nevolal – ani pánové Schwarzenberg s Kalouskem, že se musí změnit Ústava, takže ta účelovost ze strany TOP 09 z toho jasně čpí. Pánové Kalousek a Schwarzenberg v tom mají mnoho osobních emocí. Před půl rokem tu byl ještě sen, že Schwarzenberg bude prezidentem a tím se obrovsky posílí moc pana Kalouska, byla tady pravicová vláda. A trochu se jim to zvrtlo. Nemají prezidenta a už nejsou ani ministři. To se na jejich křečovitých výrocích a jednání muselo podepsat.

Příští týden má prezident Zeman jednat s předsedy poslaneckých klubů. LIDEM nemá poslanecký klub. Znamená to, že prezident nebude jednat s paní Peake?

LIDEM nemají poslanecký klub, nemají předsedkyni klubu. Tím pádem nejsou na seznamu pozvaných.

Jak to nyní vypadá s fondem na splácení státního dluhu?

Jako člen správní rady fondu mám přístup k informacím, jak to na účtu vypadá, a byl jsem velmi příjemně překvapen, kolik obyčejných lidí zaujala ta myšlenka a posílají tam dary od desetikorun či tisícikorun. Dokonce tam jsou tací, kteří se rozhodli tam posílat peníze pravidelně jako pan prezident.

Pan prezident uvedl, že tyto lidi pozve někdy na Hrad a vyfotí se s nimi. Jak to bude vypadat? Pozve i lidi, kteří přispěli relativně málo?

Vzhledem k tomu, že se řádově jedná o desítky a spíše stovky lidí a předpokládám, že budou přibývat, tak by to byla obrovská akce. V první fázi pan prezident počítá s tím, že pozve v krátké době na Hrad lidi, kteří se rozhodli přispívat jakoukoli částkou pravidelně. Těmto lidem chce nejprve poděkovat a setkat se s nimi. Pak budeme zvažovat, jak poděkujeme dalším přispěvatelům, kterých mohou být za nějaký čas stovky a na Hradě by na to nebyly kapacity.

Vznikem nové vlády se odblokoval spor prezidenta s Karlem Schwarzenbergem o jmenování velvyslanců. Můžete prozradit, jestli už vláda předložila nějaké nominace panu prezidentovi ke schválení?

Vím, že se po dohodě s panem ministrem zahraničí Kohoutem ta jmenování připravují. A jmenování nebylo podle mě blokováno apriori samotným problémem mezi panem prezidentem a tehdejším ministrem Schwarzenbergem. Když jsem viděl ten Schwarzenbergův seznam, tak pan prezident nebyl spokojen s tím, jak kvalitní kandidáti jsou panem knížetem na ty ambasády navrhováni. Čili to nebylo kvůli tomu, že by to pan prezident brzdil kvůli tomu, že to vymyslel pan Schwarzenberg, ale vadila mu nedostatečná erudovanost navržených kandidátů. Věřím, že se s panem ministrem dohodnou na kvalitních jménech a že to budou lidi na svém místě.

Teď otázka trochu ze soukromí pana prezidenta. Jak je to s jeho návštěvou zubaře a jeho dovolenou?

Pan prezident jde na preventivní prohlídku a na drobný zákrok spojený s můstkem zubu. A na přelomu července a srpna odjede na pár dnů na svou oblíbenou Vysočinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…