Zkušený pozorovatel z Ukrajiny: Teprve teď jde o významné věci. Může dojít i na výměnu Porošenka

25.09.2015 21:21

ROZHOVOR Za minimálního zájmu západních médiích proběhly regionální volby ve dvou separatistických republikách na východě Ukrajiny v Doněcku a Luhansku. Podle bývalého pozorovatele v této oblasti, novináře a fotografa Romana Blaška, oligarchové i čelní představitelé Ukrajiny dále vydělávají na válce.

Zkušený pozorovatel z Ukrajiny: Teprve teď jde o významné věci. Může dojít i na výměnu Porošenka
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Roman Blaško

Jaký máte názor na poslední reakce českého parlamentu, co se týká ratifikace asociační dohody Ukrajina – Evropská unie?

Přijetí asociační dohody je jasným odkrytím, kdo a jak ze zákonodárců a vládnoucích činitelů stojí na čí straně. Myslím, že ti, co byli pro, tak učinili z rozličných zájmů. V konkrétní rovině se jich to nedotýká a neohrožuje to jejich zájmy. Pouze tím dávají najevo svou loajalitu s tou či onou stranou. Ukrajina je ve značném ekonomickém propadu, řekl bych přímo rozkladu. Všimněte si, že se najednou masmédia o Ukrajinu téměř nezajímají. Přitom teď dochází ke konkrétním politicky významným krokům. Volby do regionů. Vládnoucí garnitura už by měla konečně složit účty nebo funkce. Teprve teď půjde o vlastní konkrétní upevnění moci na tom či onom ukrajinském území nebo oblasti, při kterém se některé figury na různých úrovních vymění. A možná dojde i na Porošenka.

Vidíte skutečné omezení bojů, nebo východ Ukrajiny není nyní v masmédiích na pořadu dne?

V této chvíli vidím skutečně klid zbraní, bohužel ale jen dočasný. Předpokládám, že zcela jistě se ve volbách budou používat drsné, mnohdy až fatální nátlakové a zastrašovací předvolební akce. Za nimi budou stát především současné vlivné politické síly, jež budou chtít mít co největší kontrolu nad jednotlivými regiony podle svých existenčních zájmů, a tím zajištění svých slušných standardů. A to se dá především díky moci ekonomicko-politické. A opět použijí všech možných a pro nás často nemožných prostředků. Typický příklad je Komunistická strana Ukrajiny. Tito by ale v regionálních volbách zejména na východě spolu s opozičním blokem výrazně posílili. Neboť na východě Ukrajiny mají tyto strany vliv právě pro již dřívější konkrétní kroky v regionu, například zahájení výstavby nové infrastruktury. Místní komunisté a bývalá Strana regionů, dnes povětšinou opoziční blok, dělali výraznou sociální a proprůmyslovou politiku. Bohužel dnešní mocenská politika je postavená na válce. Říká se, že největším dodavatelem zbraní je „baťka Poroš“, který má továrnu na granátomety a dodává i těžkou vojenskou techniku. Manžel Julie Tymošenkové dodává například potraviny, premiér Jaceňuk neprůstřelné vesty a Ihor Kolomojskij, jenž je zpátky na Ukrajině, zase pohonné hmoty za velmi zajímavé ceny. Tito vládci nebudou dávat žádné prostředky, které dostanou od Západu, do sociální politiky či je nebudou reinvestovat do průmyslu a tedy pracovních míst a hlavně rozvoje vlastní národní ekonomiky.

Vraťme se k zákazu Komunistické strany Ukrajiny účastnit se voleb…

To je velmi jasný nedemokratický akt. Zároveň tolerance a podpora takzvané řízené anarchie. A Evropa nejenže zavírá před tímto oči, ale často to otevřeně a slizce demagogicky podporuje i za cenu jasného porušování tolik vzývaných lidských práv, které jinde kritizuje. Ovšem jen tam, kde to prospěje současné prozápadní globalizační a ekonomické politice a mocenské struktuře. Prostě „dvojí metr“! Tím chci zdůraznit, že to nemá s demokracií nic společného, ani s lidskými právy. Na Ukrajině je denně kvantitativně porušováno lidské právo a Západ se na tom značně podílí. Z toho plyne, že Západ není žádný partner pro obyčejné Ukrajince, jak se holedbá, a už vůbec ne na Východě v především proruských oblastech. Když se někdo ozve nebo upozorní na zcela konkrétní zločiny, včetně vražd a únosů, instituce včetně těch mezinárodních předstírají vyšetřování. Naopak ten, co na toto upozornil, je likvidován zvláštními anonymními silami.

Vladimir Putin – zdá se – „je nadčlověk“ a může skoro za vše. Včetně uprchlické vlny a nyní se podle některých analytiků pouští do Sýrie, aby zakryl vlastní problémy. Bude se prý opakovat scénář kolem Krymu. Co na to říkáte?

Nesmysl, hájí strategicky-bezpečnostní politiku své dnes již svrchované země a musí si IS držet od těla a základen. Jsou to vynucené kroky. Co se týká uprchlíků, Rusko poskytlo humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům z Donbasu, a to nespočítáme ty, kteří se rozplynuli v celé zemi, utekli za prací a nebo před mobilizací ukrajinské armády. Rusko přijalo, bez ostentativnosti, cca 750 000 až 1 200 000 uprchlíků, co utekli před občanskou válkou z Doněcka a Luhanska. A že se bude opakovat scénář Krymu, je hloupost a demagogie. Je to zcela jiná a nesrovnatelná situace. Putin se teď soustřeďuje hlavně na ekonomický rozvoj vnitřní i vnější především obranné politiky, a to ve všech sférách. Probíhá restrukturalizace v oblastech primárních, sekundárních i terciárních. Samo sebou to nejde bez problémů, ale nesmíme zapomenout, jak funguje v současnosti centrální řízení moci politicko-ekonomické. Kdo to ví, ví, o čem přesně mluvím.

Prezident Zeman nedávno hovořil o tom, že je potřeba nahlížet na běžence z Ukrajiny jako na každé jiné utečence a „připočítat“ je ke kvótám. Co tomu říkáte?

Myslím, že je to dezinterpretace Zemanova výroku. Rozdíl mezi ekonomickými uprchlíky z třetího světa a ukrajinskými migranty je v kultuře. Dítě z arabského světa jde do základní školy se slovní zásobou 3 tisíce slov, a dítě z Evropy jde s 15 tisíci slov ve slovní zásobě. Je potřeba k tomu něco dodat? Přiznám se, že čím více vidím uprchlíků v Evropě, tím více ze strany USA vidím snahu rozbít EU. Nejhorší je, že si Evropa podřezává větev pod sebou sama a mnozí to ani neví či ani nechtějí pochopit. 

Má Ukrajina naději se dostat blíže k EU? A co vyšetřování Jaceňuka a jeho údajných zločinů, jak zahájilo Rusko? Nebyla to jen jakási bublina?

Především o vstupu Ukrajiny do EU se nebudeme ani bavit. Myslím, že do jisté míry na určitou dobu současné status quo Západu vyhovuje. I když to nejde tak, jak si představují, ale oni mají plány B, C, D až Z… A co se týká vyšetřování Jaceňuka a třeba Jaroše, možná to vysvětluje tu zapálenost a extrémní nenávist vůči Rusku. Počkejme si ještě na další informace. Domnívám se, že to ale bublina není.

Ještě bych se rád zeptal na volby v Doněcké a Luhanské „separatistické“ republice, co tam v nedávném čase proběhly…

Tady moc zpráv není, ale co vím, proběhly samosprávné volby, kde účast voličů byla okolo 70 procent. Vše proběhlo v poklidu a pokud byla domobranci hlídaná některá volební místa, jichž bylo málo – proto ty fronty –, šlo samozřejmě o ochranu. Proč? No protože na tomto území jsou průzkumné diverzní skupiny z Ukrajiny, jež by mohly tento průběh pokojných voleb narušit. Takže tvrzení, že jsou obyvatelé těchto republik pod pohrůžkou samopalů nuceni jít k volbám, není pravdivé a je to pouhá propagandistická demagogie těch, co mají zájem na tom, aby se zde válčilo. Nasvědčuje to tomu, že běžný život v těchto oblastech se obyvatelé a jejich volbami potvrzené vedení snaží dostat do normálních kolejí mírového života. Dokonce se dost lidí vrací i nazpátek. Zejména ti, co nechtějí být v uprchlických táborech v Rostovské oblasti. Osobně si myslím, že půjde těžko spojit představy obou republik s představami kyjevského vedení, na které tlačí-netlačí Německo, aby umožnilo decentralizaci. Kyjev má pochopitelně představu převzetí hranic s Ruskem prostřednictvím těchto republik. Zaštiťuje se OSN a OBSE, ale to prostě není možné. Co by následovalo, nechci ani domýšlet. Taky je ve hře, co by bylo s rozjetým válečným byznysem „ukroligarchů“, od výrobců, překupníků, ale i vojsk z privátních batalionů, již mají z války slušné živobytí. Válka denně stojí Ukrajinu mnoho finančních prostředků. Je nutno zaplatit vojenskou techniku přes pohonné hmoty až po jídlo, léky a ošacení. Nechtějme, aby se z této občanské války stala nová „Ukrpalestina.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…