Znalec dějin k výročí okupace: Hácha ji podepsal nad ránem a v mdlobách. A vpadli by sem i bez toho

15.03.2014 10:33

ROZHOVOR Jako datum zahájení okupace českých zemí nacistickým Německem bývá uváděn 15. březen. Historický publicista Zdeněk Čech v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, zda se dalo této události předejít. Kromě toho označil předsedu TOP 09 za starého unaveného pána a vyvěšení plachty s Vladimirem Putinem v Liberci za vrchol nevkusu vzhledem k válce Ruska s Adolfem Hitlerem.

Znalec dějin k výročí okupace: Hácha ji podepsal nad ránem a v mdlobách. A vpadli by sem i bez toho
Foto: Archiv ZČ
Popisek: Zdeněk Čech

Právě dnes si připomínáme 75 let od zahájení okupace českých zemí nacistickým Německem. Dalo se tomu předejít?

Ano, dalo se tomu předejít, kdyby se v předchozích letech události odehrávaly jinak, kdyby dokázalo evropské společenství zastavit agresivní politiku Německa, vedeného Adolfem Hitlerem. Na jaře roku 1939 se tomu už předejít nedalo.

Pokud byste měl charakterizovat tehdejšího prezidenta Emila Háchu, jaký byl? Do jaké míry svým jednáním, tedy podpisem listiny, jíž podřizoval zemi Německu, poskvrnil obraz národa?

Po pětasedmdesáti letech se to docela snadno hodnotí. Hácha byl v Berlíně pod strašlivým tlakem. Byl tam pozván na jednání až o půlnoci a masírovali ho několik hodin. Hácha se zdráhal tomu, aby to podepsal. Nakonec podepsal ve stavu poloviční mdloby. Tak ať čtenáři posoudí sami, nakolik poskvrnil obraz českého národa.

Takže kdyby byl tehdy na jeho místě někdo jiný, situace by se nelišila?

Ne, situace by se nelišila. Možná by to nepodepsal, ale Němci by sem vpadli stejně.

Dá se konec druhé republiky srovnávat s dnešním stavem, kdy se hovoří o končící éře, která započala rokem 1989 či následným rozdělením Československa?

Dnes - zaplaťpánbůh - nemáme žádnou mocnost, která by nás chtěla násilím připravit o samostatnost a státnost, o samostatnou suverénní republiku. Žádný stát našich velikostních a ekonomických parametrů však není úplně samostatný, protože to prostě ve světě nejde.

Jak byste tedy definoval současnou dobu? V jakém období se nyní nacházíme?

Žijeme v období sílících změn, které mohou, ale nemusí vést ke změnám poměrně zásadním a velikým. Nic není tak ošidné jako vykalkulovaný vývoj reality. Nikdo proto není schopen říct dopředu, jaké ty změny budou. Kdybych to uměl, vyvažovali by mě zlatem.

Lze najít nějakou souvislost mezi okupací českých zemí Německem a mezi tím, co se dnes děje na Krymu?

Takové souvislosti můžete najít vždycky. Celková výchozí situace, se kterou se vždy musí počítat, je v obou dvou případech velice rozdílná. Pokud chcete vycházet z toho, že někam vstoupí cizí vojenská moc a zůstane tam, tak nějakou podobnost vidíte. Já osobně si myslím, že bez ohledu na to, jestli je velmocenská politika Ruska správná, tak nadpoloviční většina obyvatel Krymu ruskou přítomnost vítá, alespoň to tak vychází ze zpráv našich i zahraničních médií.

Zatímco pro Čechy - nemyslím tím německou veřejnost v Čechách, i když pro část Němců v Čechách byly ty události velmi tragické, protože to byli lidé, kteří byli antifašistického zaměření a byli velice brzy perzekvováni - to byla tragická záležitost.

A jak se díváte na to, že na liberecké radnici byla vyvěšena protestní plachta s Putinem, který měl na hrudi hákový kříž?

Vladimír Putin je politik, který je svérázný, silný, rázný a velmi si v některých mocenských krocích libuje. Osobně mohu říct, že mi není nijak extra sympatický, ale vyvěsit ruského prezidenta s hákovým křížem, když je to prezident země, která ve válce s hákovým křížem nesmírně zkusila a válku vyhrála ve velkém stylu - protože to byli Rusové, kteří přišli do Berlína - je vrchol nevkusu. Je to, jako kdyby někdo vyvěsil s hákovým křížem Václava Klause, protože nemá rád Evropskou unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…