Známá levicová herečka vzpomíná na zážitek s Milošem Zemanem... A hodně vybočuje z řady umělců stanovisky k dnešku

12.04.2017 4:44

ROZHOVOR Herečka Jaroslava Obermaierová míní, že je škoda, že se lidé nezajímají o politiku. U politiků jí zase vadí to, že se nedokáží dohodnout a hádají se jak malé děti. „Jsem levicová volička, pro mne je třeba ODS nevýrazná. Zeman? Ať je to, jak chce, tak hlava státu je hlava státu. Je mi velmi protivné, když ho někdo uráží. Je to ale asi móda, chtělo by to víc ohleduplnosti,“ říká známá herečka s tím, že česká politika - a hlavně ta evropská - by potřebovala nějakého silného politika, jehož třeba získala Amerika v podobě Donalda Trumpa.

Známá levicová herečka vzpomíná na zážitek s Milošem Zemanem... A hodně vybočuje z řady umělců stanovisky k dnešku
Foto: Youtube
Popisek: Herečka Jaroslava Obermaierová.

Dozvěděla jsem se, že jste letošní MDŽ oslavovala v Poslanecké sněmovně, v okruhu politiků z KSČM. Vy se s komunisty přátelíte?

Byla to pro mě ojedinělá akce, oni mě pozvali na MDŽ a protože mě ze zvědavosti zajímalo, jak to ve Sněmovně vypadá, tak jsem nabídku přijala. Bylo to takové příjemné odpolední posezení, zazpívaly nám tam děti a dostaly jsme k tomu chlebíčky a kytku.

Líbí se vám, jak KSČM prezentuje svou politiku?

Zajímám se o politiku jen okrajově, neboť jsem v mém věku už toho příliš prožila a přežila, než abych nějaké věci pitvala do hloubky. Takže nestuduji žádné volební programy, vše vnímám jen pocitově. A zdá se mi, že je politika až příliš roztříštěná, což je jistě škoda. A co mi u komunistů konvenuje? Třeba že chtějí řešit církevní restituce, které mi přijdou obludné! Prostě je to moc peněz, které má náš stát – vlastně my všichni – platit jakýmsi církvím. Osobně jsem hluboce nevěřící, takže mi je příšerně protivné, když chtějí církve všechny ty zámky a hrady. A komunisté byli a jsou jedni z mála, kdo proti tomu neustále brojí. Takže v tomto jejich politiku kvituji. Navíc jsem zaznamenala i mezi veřejností, že ne všichni pro restituce nějak horují. Je samozřejmé, když se jim vrátí nějaký kostel, ale peníze, které mají dostat, to už je přes příliš. A když už, tak by to mělo být zdaněno. Vždyť všichni za něco odevzdáváme daně, takže nechápu, proč ne oni? Je rozumné, za jaký konec to KSČM vzala. Ovšem nelíbí se mi, jak třeba ODS chtěla ten jejich návrh ve Sněmovně shodit ze stolu, a přitom určitě není špatný.

Anketa

Hitler nikdy nepoužil chemické zbraně způsobem, jako Bašár Asad. To řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer, vzápětí se omluvil. Co vy na to?

hlasovalo: 5504 lidí

KSČM chce ve své předvolební kampani do Sněmovny dát důraz i na to, aby lidé měli vyšší platy.

To je určitě potřebné.

Domníváte se, že je na čase, aby měli komunisté po letech volný průchod v politice? Ostatně o tom nedávno hovořil i sám premiér Bohuslav Sobotka...

Asi ano. Jsou tam mladí lidé, kteří nezažili takové ty hrůzy padesátých let, i když samozřejmě jsou v KSČM i takoví ti zatvrzelí, kteří dělají z Gottwalda svatého a to mě příliš nebere. Podle mě by ale lidé jistě větší volnost v politice, zvláště v tom levém spektru, přivítali. Už pro ten protest vůči církvím. Navíc - kdyby se po tolik let nemusely církvím platit takové miliardy, tak by z toho profitoval i státní rozpočet. Ovšem do těch vysokých položek normální člověk ani nevidí...

Fandíte v KSČM některým konkrétním politikům?

To je těžké to takto postavit.

Jenže já si z fotografií z MDŽ všimla, že jste si potřásala rukou s Vojtěchem Filipem...

Ano, on je mi sympatický. A když mluví, tak mu poměrně i rozumím. Mám z něj dojem, že to, co říká, myslí upřímně. Jenže člověk do člověka mnohdy nevidí.

Chodíte třeba na jejich první máje na Pražské výstaviště?

Tam nechodím. Už proto, že jsem zažila dobu, kdy jsme do prvomájového průvodu museli povinně všichni. A že jsem jich zažila od dětských let! Jsem ráda, když se můžu na prvního máje dobře vyspat a dělat si pak v ten den, co chci. Já totiž nemám ráda veliká shromáždění. Vždycky mi to bylo protivné, z jakýchkoliv důvodů. Vyhýbám se podobným akcím, takže by mě těžko někdo na něčem podobném zahlédl.

Takový prezident Miloš Zeman je ale mezi lidmi zřejmě jako ryba ve vodě. Stále jezdí po celé České republice a setkává se tam s mnoha lidmi. A protože Zeman ohlásil svou kandidaturu na další prezidentské období, zajímalo by mě, zda vás to potěšilo...

Já si pamatuji Miloše Zemana ještě z doby, když jsem měla angažmá v divadle E. F. Buriana a kdy tam řediteloval Josef Větrovec. A byl tam se mnou přes dvacet let i Jirka Ornest a Míša Pavlata. To jsou vzpomínky... je to smutné, že skoro nikdo z mých kamarádů už nežije. V době, kdy byl Zeman ještě v Prognostickém ústavu, tak si ho Větrovec pozval do divadla na přednášku a my jsme z něj byli úplně nadšení! On nám tam totiž přednesl některé věci, které se v té době nenosilo říkat. To ale Zemanovi bylo tak kolem čtyřiceti let. Bylo od něj tehdy hodně odvážné, říkat to.

Zeman je rozhodně osobitý, ale používání různých výrazů by si mohl odpustit. Ovšem jak jsem zahlédla jména jiných kandidátů na prezidenta, tak ať je to jak chce, on je z nich stále nejsilnější osobností.

Mezi těmi kandidáty jsou třeba Michal Horáček a akademik Jiří Drahoš. Tato jména se vám nelíbí?

O Drahošovi nic moc nevím. Ale určitě se najdou tací, co by je mohli akceptovat. Já jsem z Prahy a Praha je v tomto vždycky jiná, ovšem venkov bude určitě zemanovský. Nedávno jsem jela od Čáslavi a najednou vidím velké množství policistů, velkou kolonu aut a děvčata v obchodě mi na to říkala, že to jede Zeman. Šly mu pak mávat, ale já jsem z toho měla spíše legraci.

Zmínila jste osobu Michala Pavlaty. ParlamentníListy.cz s ním totiž hovořily jen pár dní před jeho skonem a vím, že se vyjadřoval k ODS. On byl totiž velký fanda ODS a mrzelo jej, že jde ta partaj tak dolů.

On mi také volal pár dní předtím, to ale asi cítil, že tady už dlouho nebude. Ano, Míša byl hodně pravicově založený, to já nikdy nebyla, jsem totiž levicový volič. Ale v ODS se mi líbí třeba senátor Kubera, protože je takový otevřený a řekne věci tak, jak si myslí. V lecčems by s ním člověk mohl i souhlasit. Ale pro mne je ODS nevýrazná.

Michal Pavlata měl velmi rád Václava Havla. O Havlovi ale dnes mnozí natvrdo říkají, že to byl děvkař a ochlasta. Líbí se vám to?

Já si myslím, že my Češi jsme takoví, že buď stavíme pomníky anebo je bouráme. Nic mezitím! Chybí nám objektivita. A Havel měl krom svých dobrých stránek i chyby, jako každý. Ale důležité je podívat se na to ze všech stran. My Češi prostě nejsme objektivní.

Když porovnáte ty tři porevoluční prezidenty: Havel, Klaus, Zeman. Kdo z nich byl a je pro vás lepším?

Každý z nich měl určitou vizi, kterou se snažil naplnit. A dělali to tak, jak nejlépe uměli. Všichni tři.

Michal Pavlata mi k tomu řekl toto: „Historie se opakuje – Havel, Klaus, Zeman... To je jako Masaryk, Beneš a Gottwald. To je přesná paralela.“

On byl velký havlovec. Mně se však nelíbí, když si novináři myslí, že když je demokracie, takže mohou o Klausovi, nebo o Zemanovi říkat a psát, co chtějí. Ať je to, jak chce, tak hlava státu je hlava státu. Je mi velmi protivné, když ji někdo uráží. Je to ale asi móda, nebo jakási podivná „odvaha“, že se jim nic nemůže stát. Chtělo by to víc ohleduplnosti...

Myslíte si, že Zeman něčím prospívá a prospěl této zemi? Anebo nám spíše škodí?

Po tom, co se tady děje, nikdo už víc škodit nemůže.

Řekla jste, že jste levicový volič. Jak se vám zamlouvá politika ČSSD? Tážu se proto, že před pár dny ohlásili odchod z politiky kvůli nesouhlasu s vedením ČSSD poslanec Jeroným Tejc, po něm oznámila totéž Marie Benešová, nekandidovat se rozhodl i Vítězslav Jandák. Jak to na vás působí? Volíte ČSSD?

To si nechám pro sebe. Tyto věci maximálně probereme se synem.

Socialisté ale mají čerstvý problém s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (Zimola během rozhovoru oznámil, že odstupuje z funkce. Oficiálně rezignuje na nejbližším krajském zastupitelstvu – pozn. red.)....

Zaslechla jsem, že tam jde o velké peníze a o nějaké chaty...

Přesně tak. Prostě ČSSD je podle mnohých v podezření, že je prolezlá politickou korupcí podobně, jako kdysi prý byla ODS. Jak to vidíte - podaří se sociálním demokratů do sněmovních voleb postavit na nohy?

To bych ráda věděla, protože je těžké něco v takové koalici, jaká je, prosadit. Nerada bych jim křivdila, ale mám dojem, že si nejsou moc jistí v kramflecích, nechci jim ale sahat do svědomí. I když je patrné, že se snaží ze všech sil o to, aby se vláda nerozpadla. Možná ale kdyby měli silnější podporu v koalici, tak by to třeba vypadalo jinak. Pak by i zmiňované církevní restituce jistě dostaly jiný rozměr. Jenže ČSSD je ve vládě i s KDU-ČSL, která v tomto směru vše zablokuje...

...a s hnutím ANO. Ono se říká, že si Bohuslav Sobotka toho nechá od svých koaličních partnerů hodně líbit a hlasy voličů tak údajně proto sbírá ANO. Dokonce to vypadá i na to, že ANO bude vítězem příštích parlamentních voleb. Ostatně Andrej Babiš v prezidentovi Zemanovi nemá nepřítele, spíše je to jeho spojenec, takže Babiš má cestu k premiérskému křeslu dobře umetenou. Jak se vám poslouchá Babiš – premiér?

Když se po sedmadvaceti letech od revoluce objeví člověk, který je natolik schopný, že vydělal tolik peněz, tak si lidi asi říkají, že to je dobré, neboť nepotřebuje dělat syčárny a nepotřebuje tak víc. A v tom podle mě spočívá Babišův úspěch mezi lidmi. Proto má i jeho hnutí takové preference. Asi je dobře, když jsou v politice lidi, kteří jsou takto bohatí a nemají potřebu si v politice nahrabat další peníze.

Jenže kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření, ať už se týkají jeho podnikatelských finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či aktuálních kauz typu ,,dluhopisy“, anebo Čapího hnízda. Hodně věcí ale „rozjel“ proti Babišovi předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš to však v případě dluhopisů atakoval slovy: Sorry jako...

Myslím, že to jsou mezi nimi jen takové slovní války. Pan Kalousek je číslo, to je jasné! On je zásadně proti všem, ale možná, že má svou pravdu. Tohle nijak neřeším, ať si to pánové vyřeší mezi sebou. Ovšem říkám si pak, že je škoda, když se politici neumí mezi sebou domluvit na tom, aby to šlo někam dopředu, aby se situace státu zlepšila. Je to hrozná škoda, když se v debatách pořád o něčem hádají jak malé děti a trvají na nějakých kravinách namísto toho, aby tahali za stejný provaz. Asi nemají chuť se domluvit, je to ale ku škodě jich samotných. Kdyby bylo na mně, tak nechám tady jen nějaké dvě tři strany a ostatní bych zrušila. Kdo se má totiž v těch malých stranách vyznat? Když dostanete volební lístky, tak tam jsou vždy štosy se jmény některých příšerných stran jako je království, či piráti a já nevím, jaké další. To je pak blázinec...

Ještě bych se na chvíli vrátila k Andreji Babišovi. Jeho okolí jej líčí jako neúnavného, nekompromisního, autoritativního, přirozeně vulgárního, hektického workoholika, který se příliš nezdržuje s tím, co chtějí druzí. Leckdy se jej prý pro jeho autoritativnost bojí i jeho vlastní straníci. Je to dobře, když je takový člověk politikem?

Když je rázný a pracovitý, tak to je asi dobře. Je to jistě jediná možnost, jak vydržet v takovémto prostředí. Vím od kolegů herců, kteří krátce po revoluci zasedli v Parlamentu, jak pak naříkali, že na to nemají nervy. Politika chce asi strašně bojovného ducha. Já vám řeknu: kdyby mi dávali i milión měsíčně, tak bych do toho nešla!

A jak na vás působilo Babišovo tolik vysmívané heslo: Řídit stát jako firmu?

Jako metafora to bylo dobré. Tam jde přece o peníze a o to, jak je rozdělit, jak s penězi hospodařit a o to jde v každé firmě. A ve státě ostatně taky. Takže to není ani tak moc mimo mísu.

Něco podobného razil i Donald Trump v USA v předvolební kampani na prezidenta. A jak víme, tak také zvítězil. Jste Trumpovým fanouškem?

Amerika je ale daleko, i když je pravda, že má vliv na celý svět, tedy i na nás. Trump je trošku takový zvíře, ale možná že ho Amerika potřebuje. Teď jsem si pustila zprávy a zas tam nějaký šílenec střílel ve škole. Spojené státy dělají takového četníka, hlídače demokracie ve světě a přitom doma mají také binec. To mi přijde trochu zvláštní...

Myslíte si, že Evropě chybí dominantní politik typu Trump, který by dal jasně najevo, že se něco musí změnit, aby již nedocházelo k dalším teroristickým útokům?

Unie je pro mě taková nečitelná. Rozhodně není všechno dobré, co zevnitř EU jde. Co ale s tím naděláme? Co chtěli, tak to mají!

Jenže jsou evropské státy, které se proti byrokratům z EU velmi bouří. Traduje se, že Velká Británie utíká z EU jen kvůli neřízené migraci a dalším byrokratickým zbytečnostem, které vymýšlí zcela zbytečně nejvyšší představitelé EU...

Ale přece není možné, aby tady umírali nějací lidé jen kvůli víře někoho! Podle mě je v této otázce velká škoda, že se nedomluví USA s Ruskem. Neříkejte, že kdyby měly společný zájem zničit Islámský stát, tak že by ho nezničily. Kdyby válka v Sýrii ustala, tak by se imigrační vlna určitě snížila. Je mi divné, že tento problém nejde stále vyřešit. A stále nechápu ani to, proč jdou ti imigranti k nám? Je to jiná kultura, mají jiné zvyky, jsou zvyklí na jiné podnebí, tak proč třeba nejdou do jiných muslimských zemí, kde je mír? Proč nejdou do Saúdské Arábie a jinam?

Slyšela jsem od cestovatelů, že třeba v Africe mají o Evropanech velmi mylné mínění – třeba když prý potřebujeme peníze, tak si pro ně podle nich jdeme do nějakého stavení plného peněz a zlata a tam si nabereme, kolik chceme...

No vidíte! Tam je totiž veliká nevzdělanost.

Co si myslíte o těch lidech, kteří říkají, že je politika vůbec nezajímá? Třeba vaši kolegové herci toto říkají poměrně často.

Ale politici tvoří zákony a těmi se musíme řídit. Ať je to, jak chce, tak politika na vás kouká ze všech stran a některé věci se vás dotýkají přímo, včetně kuřáckého zákona. Já víceméně žiju na chalupě, na vsi a tady jsem také zaznamenala, že když chlapi jdou do hospody na pivo a na večeři, tak jim tam v televizi běží pořád fotbal. Pravidelně jsem to já, kdo chce televizi přepnout na zprávy a kdo chce vědět, co je kde nového. Ale ti lidi povětšinou u toho řvou, řeší úplný pitominy a vůbec je to nezajímá! Bohužel. Je jim úplně jedno, jestli se někde něco děje. Mám dojem, že tak je to u většiny národa. Lidi politika a zprávy holt moc nezajímají, žijí si svůj život a kašlou na všechno. Skoro je i chápu, neboť ti naši politici jsou mnohdy únavní, navíc se u nás ještě nijak moc nestřílelo, tak to prostě lidi berou v rovině, že to tak má být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…