Zrušit současnou Českou televizi. Narušování férových voleb je poslední kapka. Ústavní právník nabízí překvapivé řešení

24.09.2021 8:42 | Rozhovor

Česká televize podle právníka Zdeňka Koudelky narušuje férovou volební soutěž, když svévolně provádí problematické úpravy ve zvaní hostů do předvolebních debat. Myslí si to ústavní právník Zdeněk Koudelka z formace Trikolora Svobodní Soukromníci, která byla právě tímto rozhodnutím postižena nejvíce. Vzhledem k tomu, jak někteří novináři, třeba Jakub Železný, chápou žurnalistiku, jej to ale vlastně ani nepřekvapuje.

Zrušit současnou Českou televizi. Narušování férových voleb je poslední kapka. Ústavní právník nabízí překvapivé řešení
Foto: Repro Reflex
Popisek: Václav Moravec v interview s Čestmírem Strakatým

Česká televize odmítla pozvat kandidátku Trikolóra Svobodní Soukromníci do krajských předvolebních debat. Vy jste v této souvislosti hovořil o narušení férovosti volební soutěže. V čem podle vás toto narušení spočívá?

Podle ústavy je politický systém založen na volné soutěži politických stran. Svobodné volby jsou podstatnou náležitostí demokratického státu, přičemž podstata svobodných voleb je spojena s férovostí volební kampaně včetně přístupu do předvolebního vysílání ČT. Hlavní povinností ČT je poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů a vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel, tak, aby tyto pořady odrážely rozmanitost názorů a politických směrů.

ČT nemá ze zákona povinnost organizovat debaty kandidátů v rámci volebních krajů a celostátní debatu předsedů stran, byť je to dlouhodobá zvyklost. Pokud se tak však ČT rozhodne učinit, nemůže být na její libovůli, koho do volební debaty pozve a koho nikoliv. Pravidla pro pozvání kandidujících stran musejí být férová, vyvážená a odůvodněná a musejí pokrývat celé relevantní politické spektrum, což nejsou jen současné velké parlamentní strany.

Česká televize nyní postupuje v rozporu s tradicí, když významně snižuje počet volebních stran v debatách. V roce 2017 ve volbách do Poslanecké sněmovny se krajských debat účastnilo deset stran, v roce 2020 se debat před krajskými volbami účastnilo stran devět. Česká televize snížila počet účastníků debat vůči předchozím volbám do Poslanecké sněmovny 2017 o 30 %. K tomuto kroku nebyl důvod. Obdobné postavení jako ČT má v oblasti rozhlasového vysílání Český rozhlas. Ten do svých předvolebních debat připustil zástupce stran nad 3 %.

Zamyslel jste se v této souvislosti také nad nejrazantnějším řešením v podobě úplného zrušení České televize. Jakou podobu by toto zrušení mělo mít s ohledem na platnou legislativu?

Zrušit Českou televizi může zákon. Česká televize je stejně jako Sovětský svaz či Evropská unie nereformovatelná. Pro ochranu demokracie je správné ji zrušit a vytvořit nové veřejnoprávní televizní vysílání. Je třeba zrušit monopol Prahy na ovládání státu v televizním vysílání. Po zrušení současné České televize je možné vytvořit Televizi Čech v Praze a Televizi Moravy a Slezska v Brně a Ostravě. Tyto televize by měly vlastní právní subjektivitu. Zruší se monopol.

Každá z televizí by měla celostátní vysílání. Pak by si občan na celém území státu mohl vybrat, zda bude sledovat pražské Báchorky VM nebo vyváženou politickou diskusi vysílanou z Brna či Ostravy. Koncesionářské poplatky by se mezi obě televize rozdělily podle počtu obyvatel Čech a Moravy se Slezskem, tedy asi 3 : 2. Tím odpadnou mnohé skupiny přisáté na pražský televizní rozpočet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…