Češi po válce zabili miliony lidí, řekl Rakušák v europarlamentu

23.05.2013 14:01

Nemůžeme v EU akceptovat stát, který se nepřizná ke své historické vině, prohlásil o České republice podle serveru Lidovky.cz rakouský europoslanec Ewald Stadler po hlasování o české výjimce z Lisabonské smlouvy.

Češi po válce zabili miliony lidí, řekl Rakušák v europarlamentu
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Evropský parlament ve středu hlasoval o negativním stanovisku k přijetí výjimky z Lisabonské smlouvy. V roce 2009 si ji vymohl tehdejší prezident Václav Klaus kvůli obavám, že by mohlo dojít k prolomení tzv. Benešových dekretů a odsunutí sudetští Němci by si nárokovali majetek v Česku. Právní experti takové riziko většinou vylučují.

"Hlasoval jsem pro tuto zprávu, protože je to nástroj, který by mohl vést k tomu, že se Česká republika možná nebude snažit mít neustále nějaké výjimky," zdůvodnil europoslanec Stadler, proč dal hlas návrhu, který doporučuje českou výjimku zamítnout.    

Poválečnou historii v Československu vylíčil před europoslanci extrémně dramaticky. "Musíme se podívat na vše, co se v České republice dělo po válce. Jedná se o miliony zavražděných lidí a miliony odsunutých lidí. Něco takového nemůžeme akceptovat. Nemůžeme v EU akceptovat stát, který se nepřizná ke své historické vině," uvedl rakouský europoslanec. 

"Uvědomme si, že lidé, kteří byli vyhnáni, 800 let přispívali k blahobytu České republiky," dodal závěrem svého vystoupení Stadler. "Česká republika se bohužel dostala do Evropské unie, přestože platily Benešovy dekrety. Znamenají porušování lidských práv a nyní se zdá, že Česká republika odmítá vše, co by se mohlo odsunutých občanů týkat," prohlásil kriticky Stadler.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…