Dohoda je pro Putina jen cár papíru. Obavy. Tak také komentuje tisk jednání v Minsku

13.02.2015 9:12

„Záblesk naděje, nic víc, nic míň.“ Tato slova pronesla německá kancléřka Angela Merkelová po skončení jednání v Minsku, kde se společně s Vladimirem Putinem, Petrem Porošenkem a Francoisem Hollandem snažila najít řešení ukrajinské krize. V podobném duchu hodnotí výsledky jednání i komentátoři českých deníků.

Dohoda je pro Putina jen cár papíru. Obavy. Tak také komentuje tisk jednání v Minsku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič považuje uzavřenou dohodu za natolik chabou, že ji prý již ruský prezident Vladimir Putin může považovat za pouhý cár papíru. Evropa a její vrchní vyjednavači – německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande – mají nyní dle jeho názoru dvě možnosti.

Buď prý Putina jen pozlobí tím, že přitvrdí sankce a budou „škodolibě“ sledovat, jak jeho hospodářství decimují nízké ceny ropy, jeho hlavní vývozní komodity. Anebo mohou ruskému prezidentovi říci, že takhle by to dál nešlo a začnou Ukrajince vyzbrojovat, případně jim pomáhat.

„Tváří v tvář chladnokrevnému bezskrupulóznímu chlapíkovi nemohou hrát na to, že je možné být někde mezi, aby to vypadalo, že si jeho dobyvačné tažení necháme líbit, jenže stejně nic neuděláme, abychom je zastavili. Ukrajina potřebuje zbraně. Snad tohle rozčarování z Minsku přispěje k tomu, že si tuhle základní věc lépe uvědomíme,“ konstatuje Marjanovič.

David Klimeš z Hospodářských novin tvrdí, že na Ukrajině je nyní možné se jen modlit, aby se kýžené příměří dojednané v Minsku stalo skutkem. Údajně nejen kvůli obětem, které se den za dnem na východě Ukrajiny sčítají, ale také proto, že jedinou zbývající možností v případě krachu dohod je už jen plné zatažení Západu do konfliktu. Tedy scénář, kterému se prý chce EU zatím stůj co stůj vyhnout.

Skeptická je k jednáním v Minsku Petruška Šustrová, která v komentáři pro Lidové noviny uvádí, že zcela souhlasí s Putinovým prohlášením, že krveprolití musí přestat. Ale nevěří, že tomu tak skutečně bude. „Když jsem si ovšem před několika dny přečetla rozhovor s ukrajinskou snajperkou, která zastává názor, že za pár let bude celá Evropa pod ruskou nadvládou, dostala jsem se trochu do rozpaků – přímočarost, s jakou o tom nesmělém cíli hovořila, nedává mnoho nadějí, že tahle devatenáctiletá dívčina a jí podobní opravdu složí zbraně,“ píše Šustrová.  

V pochybách ji prý rovněž utvrzuje, že se státníci v Minsku už jednou dohodli, ale jejich dohoda vůbec nebyla vyslyšena tam, kde měla, příměří bylo sice slíbeno, ale u toho zůstalo a lidé umírali dál. „Jak moc je slibné, že tomu tentokrát bude jinak?“ táže se Šustrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…