Jen ožebračujete ty nejslabší, napsal občan Hegerovi kvůli plombám

15.02.2013 18:37

Nejen za bílé plomby, ale podle návrhu ministerstva zdravotnictví by pacienti mohli platit i za klasické amalgámové. Není to poprvé, co takový návrh přichází, i tentokrát se ale proti němu zvedla vlna nevole – od opozice i například od předsedy Rady postižených Václava Krásy.

Jen ožebračujete ty nejslabší, napsal občan Hegerovi kvůli plombám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

Cena amalgámové plomby by se mohla vyšplhat až na 500 korun, to je ale podle některých neúnosné. ParlamentnímListům.cz přišel do redakce dopis rozzlobeného občana Ladislava Veseckého, který chvíli před tím odeslal i ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi. „S našimi penězi, které plynou do státního  rozpočtu, neumíte hospodařit!!! Jen ožebračujete ty nejslabší, to je důchodce a invalidy, kteří nemají nikde zastání,“ píše v dopise. Právě zástupci osob se zdravotním postižením a seniorů se zavedením platby za amalgámové plomby také nesouhlasí.

Pokud by se i za tyto plomby platilo, neexistovala by zdravotní pojišťovnou proplácená varianta. Otázkou je, zda je amalgámová plomba základní, či již nadstandardní péčí.

„Národní rada osob se zdravotním postižením s tímto návrhem vůbec nesouhlasí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda rady Václav Krása. Podle něj existuje velká skupina lidí, která je závislá na invalidním důchodu v hodnotě deset tisíc korun. „Ti lidé jsou rádi, že zaplatí nájem, potraviny a základní prostředky,“ vysvětluje Krása.

Navíc příliš nesouhlasí s argumenty ministerstva zdravotnictví, proč poplatek za amalgámovou plombu zavést. Zaprvé by to měla být podpora prevence problémů se zuby. „Vždyť je to směšný. Je to lepení děr v rozpočtu,“ odmítá tato tvrzení Krása a jde dál.

Ještě více mu totiž vadí argumentování tím, že peníze z platby za plomby by šly na náročnější úkony. „To je u každého zdražení, říká se, že to jde na onkologickou léčbu. Je to lež pana ministra,“ říká ostře Krása. Kdyby prý všechny peníze, o kterých se tvrdí, že půjdou na onkologickou léčbu, se tak skutečně použily, byla by léčba už zaplacená.

Placení za plomby by ale nemělo být absolutní, podle návrhu by byli z placení osvobozeni senioři nad 65 let, děti a dorost. Dodržení těchto podmínek zatím věří Rada seniorů, která by se v opačném případě proti placení za amalgámové plomby veřejně ohradila.

„Pokud by to mělo být pro seniory, tak je to nepřijatelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda rady Zdeněk Pernes. „Za to, že by senioři byli z tohoto vyjmuti, ministrovi tleskáme. Ale jen za toto,“ dodal. Je sice i několik seniorů mladších než 65 let, jak ale Pernes připustil, těch se plomby už tak často ani netýkají – mají spíše můstky, které jim dosud pojišťovny stále hradí.

S návrhem ale celkově nesouhlasí ani on. „Obecně je to špatný návrh, je to poslední, co u zubařů zůstalo. Naprosto scestný,“ míní Pernes.

Ať si ministr přečte ústavu

V tom se s ním shoduje i Krása. „Je to základní péče, ústava říká, že základní péče je hrazena z pojištění,“ zlobí se šéf Národní rady osob se zdravotním postižením. „Pan ministr by si měl přečíst ústavu,“ vyzval Leoše Hegera.

Podle něj existují jasné důvody pro placení za amalgámové plomby, o kterých se ale nemluví. Zaprvé již dlouho nedošlo k navýšení pojistného, které se platí. „Těch lidí, za které platí stát pojištění, je 5 milionů,“ upozorňuje Krása. Jde například o seniory, ženy na mateřské či uchazeče o zaměstnání.

Druhý důvod je pak nedávné zvýšení DPH. „Pan ministr ne že šetří peníze na onkologické pacienty, ale řeší zvyšování daní,“ míní Krása.

Jak ale během dne avizovala bývalá ministryně zdravotnictví a nynější senátorka za ČSSD Milada Emmerová, v případě, že by v příštích parlamentních volbách zvítězili sociální demokraté, případné placení za plomby by zrušili. „Jestli to půjde takhle dál, tak zase přijdou ke slovu kováři,“ uvedla Emmerová pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…