Karolína Peake byla zvolena předsedkyní LIDEM

03.11.2012 11:25

Předsedkyní LIDEM se dnes podle očekávání stala vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Ve volbě byla jedinou kandidátkou na šéfku strany. Ve svůj prospěch obdržela 68 hlasů ze 70 odevzdaných lístků. Dva hlasovací lístky byly neplatné.

Karolína Peake byla zvolena předsedkyní LIDEM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Peake na první místopředsedkyni navrhla poslankyni Dagmar Navrátilovou, kterou delegáti posléze skutečně druhou ženou strany zvolili. Řadovými místopředsedy byli zvoleni poslanci Viktor Paggio a Jiří Rusnok a člen LIDEM z Karlovarska Jiří Neumann. Ustavujícího sněmu se zúčastnilo sedmdesát delegátů. Podle vicepremiérky má strana celkem okolo sta členů.

"Já jsem velmi vděčná za ten vysoký počet hlasů, které jsem dostala," reagovala na výsledek volby Peake. Značný volební úspěch přisoudila faktu, že se do klání o předsednické místo nepřihlásil žádný protikandidát. Proto podle svého názoru získala tolik hlasů. "Jsem ráda, že byly aspoň dva neplatné, že to nevypadá jako volby v Severní Koreji," dodala Peake.

Předsedkyně v úvodním projevu uvedla, že by si ve vedení strany přála kromě Navrátilové i ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, poslance Paggia a ředitele školy Neumanna. Delegáti nakonec ve volbě jejímu přání vyhověli zčásti. Místo Jankovského se po hlasování stal místopředsedou malé vládní strany poslanec Rusnok. Podle Peake chtějí liberální demokraté přinést do politiky slušnost, respekt a férovost.

Politika je tvrdý sport

"Politika je dost těžká disciplína. Trochu tvrdý sport, kde každý hraje podle vlastních pravidel, trochu řemeslo," řekla v projevu k delegátům sněmu před samotnou volbou Peake. LIDEM podle ní nemá být klasickou středovou stranou. Spíše by ji ráda viděla ve "zlatém řezu", tedy blíže k pravici. "Dbát na ty, kdo potřebují, ale stavět na těch, kdo vytvářejí," vysvětila Peake.

Zlatý řez je ideálním umístěním zobrazovaného předmětu při fotografování nebo malbě. V geometrii vznikne rozdělením úsečky na dvě části v poměru délek přibližně dvě ku jedné. Peake politické vymezení LIDEM zdůvodnila tím, že ke středu se hlásí mnoho různých stran. Liberální politik by ale podle ní měl být hlavně pokorný a otevřený vůči změnám.

Ráda by také dokázala, že účast žen na politickém dění je samozřejmostí. Strana si podle ní sama ztížila práci tím, že dobrovolně vytvořila transparentní účet, na který jí sponzoři posílají peníze.

Ustavující sněm LIDEM začal dopoledne v jednom z brněnských hotelů. Před ním dnes demonstrovala asi desítka mladých sociálních demokratů. Podpořit delegáty naopak osobně přišel vicepremiér a předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Svou písemnou zdravici LIDEM zaslal i premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Strana LIDEM vznikla poté, co Peake společně s dalšími členy opustila Věci veřejné, za které byli zvoleni do Poslanecké sněmovny. Důvodem rozchodu bývalých politických partnerů byly neshody o dalším směřování strany a nesouhlas s ultimáty, která VV dávaly svým tehdejším koaličním partnerům. VV odešly do opozice, strana LIDEM je ve vládě nahradila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…