Možná to nevíte: Hrozí totální převrat v boji o Hrad

25.10.2012 4:30

POLITOLOGOVÉ Prezidentské volby mohou být podle odborníků obrovským překvapením. V historicky první přímé volbě očekávají rekordní účast. „Může být vyšší než u voleb do sněmovny. Možná přijdou i ti, kteří už léta k volbám nechodí, lidé, kteří nebyli mnoho let slyšeni, takže můžeme být svědky mnoha překvapení,“ soudí politolog Ladislav Mrklas. Prostě jde o typ voleb, s nimiž odborníci v České republice nemají žádné zkušenosti. A může se prý stát cokoli. Podle politologa Zdeňka Zbořila ještě zdaleka nemá největší favorit Jan Fischer s masivní předvolební kampaní výhru v kapse.

Možná to nevíte: Hrozí totální převrat v boji o Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Anketa

Které jméno zvolíte?

1%
12%
26%
9%
6%
2%
0%
hlasovalo: 6513 lidí

Politolog Zdeněk Zbořil uvažuje, že v prezidentské volbě může na rozdíl od krajských voleb sehrát roli otázka, že „někdo byl nebo nebyl v komunistické straně“. „Zatímco komunistická minulost nevadí u členů vlády nebo v parlamentu, u hlavy státu by tato okolnost mohla sehrát důležitou roli,“ řekl Zbořil ParlamentnímListům.cz. Pokud by k tomu skutečně došlo, pak by se současní favorité – Jan Fischer a Miloš Zeman – mohli stát outsidery. „Postoupit by mohli nekomunisté – nejen pravicově vyhranění kandidáti, ale lidé nespojení s komunismem. Mohla by to být šance třeba pro Jiřího Dienstbiera nebo Karla Schwarzenberga,“ uvádí překvapivě Zbořil. A bez šance by nakonec nemusela být ani třetí skupina kandidátů z různých stran, mohli by prý těžit z toho, že komunisté nejsou schopni postavit kandidáta, který by byl i jinak atraktivní než jako bývalý kosmonaut. „Pokud by se stal komunistickým kandidátem na hlavu státu současný europoslanec Vladimír Remek, je to přesně člověk, který bude ztrácet na Dienstbiera nebo Schwarzenberga,“ je přesvědčen politolog Zbořil.

Fischerova masivní kampaň může lézt voličům na nervy

Ve druhém kole prezidentské volby může velkou roli podle Zbořila sehrát „racionální a iracionální efekt jako ve druhém kole senátních voleb“, lidé nebudou volit toho, koho chtějí, ale menší zlo. „Největší favorit – Jan Fischer – má sice masivní kampaň, ale to možná může být zavádějící, nakonec to voličům může lézt na nervy.“ Fischerovi podle Zbořila může také uškodit jeho nešťastný výrok, že jako prezident nebude vybírat premiéra podle toho, jak dopadnou sněmovní volby, ale jestli bude vláda oranžovo-červená. „I když se pak snažil to vysvětlit, určitě mu uškodilo, že to říká bývalý komunista. Slyšel jsem hlasy, proč mu to vadí u KSČM, když mu to nevadilo u KSČ,“ dodává. A současně upozorňuje, že nerespektovat výsledek voleb a nejmenovat premiérem šéfa vítězné strany nebo koaliční většiny je protiústavní. A nic na tom nemění ani zkušenost, kterou máme s prezidentem Václavem Klausem, který požadoval po premiérech 101 podpisů poslanců. Zbořil se pozastavuje i nad tím, že Fischer označil KSČM za extrémistickou stranu. „Pokud je o tom přesvědčen, měl by na ni podat žalobu,“ radí politolog.

Zemanovi může uškodit jen prezidentský kandidát komunistů

Politolog Ladislav Mrklas vidí v prezidentské volbě dvě zajímavé roviny. „Jednak že se o podporu budou ucházet straničtí levicoví kandidáti – Dienstbier za ČSSD, kandidát komunistů a Miloš Zeman, který tuto pozici sám sobě naordinoval. Pak kandiduje Tomio Okamura, který není vnímán jako levicový, bude vystupovat jako nezávislý a svým populismem získá voliče zleva i zprava,“ uvádí. V Okamurovi ani Dienstbierovi však nevidí vážného protikandidáta pro Miloše Zemana. Ale cestu na Hrad důchodci z Vysočiny může prý vážně zkomplikovat komunista. „Ten může jako jediný ztížit Zemanovu pozici a ohrozit jeho postup do druhého kola,“ vysvětluje Mrklas. Právě komunista totiž může podle něj Zemanovi odebrat velký počet hlasů, protože zatím mnoho komunistů preferuje bývalého šéfa ČSSD. Pokud by však KSČM nominovala vlastního kandidáta, komunisté by mohli disciplinovaně volit jeho a pak by mohl Zemana ohrozit i Dienstbier. „Jsem přesvědčen, že do jeho kampaně investují sociální demokraté nemalé prostředky. Ale to určitě dá do té své i Zeman,“ míní politolog. Pokud by vyslali komunisté do boje o Hrad bývalého kosmonauta Vladimíra Remka, mohli by ho z nostalgie volit nejen členové KSČM, ale i voliči, kteří jinak nechodí volit. Taková situace může nahrát i dalším z nezávislých nebo občanských demokratů.

Favority jsou duo Fischer a Zeman

Politolog Mrklas za favority stále považuje duo Fischer, kterému jednoznačně pomohlo odstoupení Jana Švejnara, a Miloš Zeman, který má podporu i některých občanských demokratů. „U ostatních takovou sílu nevidím,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz, ale znovu dodává, že jediné větší riziko, které může zamíchat kartami, je silný kandidát komunistů. Ne proto, že by měl šanci vyhrát, ale že by odebral hlasy Miloši Zemanovi.

Roli v prezidentské volbě mohou sehrát i předčasné sněmovní volby

Kandidátům pravice velké šance zatím politolog nedává. Na pravici je také těsno, kromě stranických kandidátů ODS Přemysla Sobotky a Karla Schwarzenberga do této skupiny můžeme započítat i Vladimíra Dlouhého, Ladislava Jakla nebo Vladimíra Franze. „Pro pravici víc než pro levici je alternativou Fischer, který se nyní snaží vystupovat jako antikomunista a svými postoji vůči reformám posílil svou pozici u pravicového elektorátu,“ míní Mrklas. Je přesvědčen, že v prvním kole volby přijdou i pravicoví voliči, i když řada z nich má k přímé volbě prezidenta vlažný postoj, ale nemusí se zúčastnit už druhého kola, pokud tam nebudou mít svého kandidáta. „Je možné, že nepřijdou, protože nebudou mít koho volit,“ upozornil politolog.

V přímé volbě sehraje roli i fakt, jestli bude ještě existovat Nečasova vláda a jestli v té době už nebude Česká republika stát před předčasnými sněmovními volbami. „Pak by se volba hlavy státu mohla stát startem volební kampaně do Poslanecké sněmovny a mohla by se odvíjet v levo – pravém souboji. Mohla by tím být výrazně poznamenána, což nevylučuje určité posílení stranických kandidátů,“ uvádí Mrklas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…