Obchodník Juračka: Poctivého plátce daní v této zemi čeká spirála smrti

21.12.2012 19:19

Dlouhodobé tanečky kolem výše sazeb daně z přidané hodnoty ukončil v pátek podpisem daňového balíčku prezident, ještě pár dnů před koncem roku ale trvala nejistota, jaké od začátku roku budou. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka to považuje za týrání podnikatelů, které se vládě musí vrátit. Pro obchod samotný to znamená velkou spoustu komplikací.

Obchodník Juračka: Poctivého plátce daní v této zemi čeká spirála smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Zdeněk Juračka, čestný předseda Asociace českého tradičního obchodu

Jedním z nejvíce diskutovaných témat během fungování vlády Petra Nečase bylo zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. To dramaticky prudší od začátku letošního roku nepřineslo kýžený efekt v podobě vyššího příjmu pro státní rozpočet. Přesto se vláda rozhodla vstoupit do stejné řeky a přes potíže s rebely z řad ODS si doslova na poslední chvíli prosadila zvýšení DPH i od příštího roku, i když jen o jediné procento u obou sazeb.

Koalice ještě s využitím hlasů poslanců strany LIDEM schválila vládní daňový balíček, který od příštího roku zvyšuje daň z přidané hodnoty na 15 a 21 procent. Ten v pátek odpoledne svým podpisem "přiklepl" i prezident Václav Klaus.

V tomto státě je naprosto daňový ráj

„Už dva roky protestujeme proti zvýšení DPH. Podnikatelé sice spíš přijímají zvýšení nepřímých daní, což daň z přidané hodnoty je, ale dávají přednost tomu daně lépe vybírat než je zvyšovat,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Trnem v oku mu je především stále slabší výběr daní. „V tomto státě je naprosto daňový ráj, v němž se lze velice lehce a elegantně vyhnout placení dépéháčka. A zase jen ti poctivci, kteří daně řádně platí, to odnesou, protože je to trvale ničí. Je to taková spirála smrti. Bohužel už to tvrdíme dva roky, ale bez úspěchu,“ říká Zdeněk Juračka.

Zvýšení ceny a špatný psychologický moment pro zákazníka

Další zvýšení DPH bude mít negativní dopad na situaci obchodníků. „Promítne se do ceny a čím jsou vyšší ceny, tím při dnešní ekonomické situaci ve státě a stavu rodinných rozpočtů bude klesat i zájem zákazníka. A zvýšení daně samo o sobě, třeba i jen o jedno procento, je špatný psychologický moment pro zákazníka,“ tvrdí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Zákazník si podle Zdeňka Juračky říká, že se v této republice děje něco špatného, a proto začíná víc šetřit. „A to i kdyby měl na zvýšení výdajů, tak radši šetří, protože si říká, že bude hůř. A samozřejmě ten, co nemá, šetří ještě víc. Čili jsou tam dva momenty. První je zvýšení ceny a druhý je špatný psychologický moment pro zákazníka nebo pro občana tohoto státu,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz Zdeněk Juračka, proč nemohou obchodníci očekávat nějaké žně.

Obrovská administrativní práce s přeceňováním zásob

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu vysvětluje, že složitá není změna daně v samotné technice, ale složité jsou související procesy. „Promítá se to do cen, nutně dochází k přecenění zásob, což je obrovská administrativní práce. Nedají se připravovat akce s akčními cenami, protože se plánují dva až tři měsíce dopředu. Nelze vytisknout letáky, nemohou se stanovit ceny, protože není známo dépéháčko. Vyvolává to strašnou spoustu komplikací,“ konstatuje Zdeněk Juračka k nejistotě, která dohady kolem výše DPH a jeho schválení provázela.

Sám ani nechce domýšlet, co by se stalo, kdyby od začátku roku v případě veta prezidenta platila sjednocená sazba 17,5 procenta a po přehlasování Klause zase dvě různé hodnoty. „Já jsem si to ani nechtěl představovat, co by to bylo za zmatek. Takový tu v republice ještě nebyl. A vyčítám naší vládě, že tyhle zmatky připouští. To je týrání podnikatelů, a to se vládě nemůže vyplatit, to se jí musí vrátit. Podnikatelé toho mají skutečně plné zuby,“ kritizuje Zdeněk Juračka vládnoucí garnituru za to, jak si počínala v otázce DPH.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…