Taková je nyní aktuální situace u Mariupolu: U hranic prý čeká téměř 60 000 ruských vojáků

23.02.2015 8:56

Britský zpravodajský kanál Channel 4 i ukrajinský deník Kyiv Post shodně potvrzují, že příměří na východní Ukrajině není dodržováno. Naopak se do místa bojů stahují další ruští vojáci. V ohrožení může být kromě Mariupolu také Charkov.

Taková je nyní aktuální situace u Mariupolu: U hranic prý čeká téměř 60 000 ruských vojáků
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Thomson byl přítomen v okolí Debalceve a tvrdí, že po jeho dobití proruskými separatisty z města odjel konvoj s nejméně 15 raketami Grad. „Když jsme to viděli, říkali jsme si, jaký bude jejich další cíl? Debalceve totiž nebylo jediným místem, kde se v průběhu údajného příměří bojovalo,“ konstatuje sarkasticky britský reportér. „V neděli jsme slyšeli ostřelování z okolí přístavního města Mariupol a boje jsou hlášeny také z blízkosti města Horlivka, jež leží severně od Doněcku. Abych to řekl přímo a konkrétně, tak v nejméně třech zónách nikdy žádné příměří nevstoupilo v platnost,“ tvrdí Thomson.

„Ukrajina včera opět obvinila Rusko, že přes společné hranice i nadále posílá separatistům konvoje obrněných vozidel a tanků. V samotném půlmilionovém Mariupolu se mnozí obávají, že se stanou příštím terčem separatistů,“ píše Thomson a dosvědčuje, že v regionu jsou přítomná ruská vojska. „Projel jsem osobně všechny oblasti bojů a mohu zodpovědně prohlásit, že ruští vojáci tam prostě jsou. Vím to, protože jsem se s nimi setkal a mluvil jsem s nimi. Jsou to Rusové, mluví rusky, disponují ruskými zbraněmi a byli vycvičeni ruskými veliteli,“ uvádí britský reportér a vysvětluje svůj pohled na současnou situaci.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Vše nasvědčuje tomu, že si Rusové nyní vybírají oddechový čas. Údajní dobrovolníci se přemísťují v rámci malých jednotek podle potřeby. Zkušení ukrajinští vojáci bez rozdílu mluví o tom, že proti nim stojí Rusové. Jejich bombardování je přesné a cílené. K tomu mohu přidat své zkušenosti a rovněž o jejich přítomnosti nemohu pochybovat,“ má jasno Thomson, ale zároveň připouští, že dokázat toto tvrzení je složité. „Nemají samozřejmě žádné vojenské dokumenty, proto mohou o sobě tvrdit, že jsou jen dobrovolníky na dovolené. Zrovna tak ale nikdo nemůže věřit Putinovým slovům, že Debalceve dobili bývalí traktoristé a horníci,“ zmiňuje nedávné tvrzení ruského prezidenta Thomson.

„Na druhou stranu probíhá výměna vězňů a kolují informace o stahování těžkých zbraní z bojiště. Zatím se ovšem můžeme domnívat, že jde jen o jejich taktické přemísťování. Dohoda z Minsku je tedy zdánlivě v mnoha ohledech dodržována. Člověk se ale zdráhá tomu všemu uvěřit, protože každý den tady můžete slyšet ostřelování. Tak to prostě je,“ uzavírá Thomson.

O zvýšené vojenské aktivitě v oblasti přístavního města Mariupol dnes informuje také ukrajinský deník Kyiv Post. Boje prý probíhají asi sedm až osm kilometrů východním směrem, kde se nachází město Krasnoarmijsk. Podle štábního důstojníka 37. mechanizovaného pěšího pluku dochází od 20. února k přesunu ruských obrněných transportérů, dělostřelectva i automobilových podvozků určených k raketám. Do včerejšího dne se navíc dle jeho zjištění u hranic shromažďuje obrovská vojenská síla. „Vše nasvědčuje tomu, že jsou ruští vojáci plně připraveni v nejkratší možné době přejít na Ukrajinu. Odhaduji, že může jít až o téměř 60 000 mužů, více než 200 tanků a obrněných transportérů a desítky raket Grad, Urikan a Smerč, uvedl pro Kyiv Post důstojník a dodal, že vedle Mariupolu může být dalším cílem separatistů podporovaných Rusy Charkov.

celý text v angličtině je ZDE

Ukrajinský deník upozorňuje na to, že navzdory souhlasu obou stran o stahování těžkých zbraní, ke kterému mělo postupně docházet od 16. února, se nic takového neděje. Někteří muži ze 37. pluku si stěžují, že jim nejvyšší velitelství v Kyjevě zakázalo ostřelovat ruské pozice. Oni sami jsou prý nepřítelem ostřelování neustále. „Každý tady ví, že Rusové příměří dodržovat nebudou. Ale my se jím řídit musíme. A to přesto, že jsme pod palbou každý den,“ cituje Kyiv Post čtyřiadvacetiletého Mišu, rodáka ze Záporoží. Nechce uvádět celé jméno. Obává se, že by se separatisté mohli mstít jeho rodině. Jak deník konstatuje, Mariupol se nachází v přímém dosahu ruského dělostřelectva. Čekat útok však může také od moře a ze vzduchu. „Rusům by se ovšem dost těžko vysvětlovalo, kdyby využili k napadení města letadla a lodě z Černomořské flotily sídlící na okupovaném Krymu,“ píše deník.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…