Země těsně před válkou, tak vypadá Česko podle expremiéra

18.11.2013 13:30

Pravicové vlády za posledních sedm let přivedly republiku do stavu, který lze srovnat snad jen se zdevastovanou druhou republikou z přelomu let 1938 - 1939. Myslí si to alespoň expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV), který v komentáři uveřejněném na svém webu VašeVěc.cz nenechal nit suchou ani na nově se rodící koalici či vládě Jiřího Rusnoka, stranou jeho ostré palby nezůstala ani Česká národní banka.

Země těsně před válkou, tak vypadá Česko podle expremiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„Není sporu o tom, že Nečasova vláda zavlekla naši zem do hlubokého marasmu, který snese srovnání snad jen s krátkým obdobím druhé československé republiky na přelomu let 1938 – 1939,“ píše Paroubek. Někdejší vláda podle jeho názoru sloužila především panu Bakalovi, farmaceutickým lobbistům a církvím, které usilují o majetek. Obyčejní lidé ale podle Paroubka zůstali stranou.

Celé vyjádření Jiřího Paroubka ZDE.

V Česku sledujeme ránu za ranou

Rusnokova vláda pak v zásadě pokračuje v rozpočtové politice, která není lidem nakloněna. O tom podle Paroubka svědčí např. skutečnost, že ministr financí v demisi Jan Fischer pokračuje v tradici svého předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09) a vydává vánoční dluhopisy za miliardy korun. A pokud si je lidé koupí, budou mít o to méně peněz na utrácení v obchodech.

K dovršení všeho zlého se pak rýsuje vláda ČSSD a ANO, kde je sociální demokracie oslabena vnitrostranickými spory a nevýrazným lídrem. Na „výsluní“ tak vystupuje především předseda ANO, miliardář Andrej Babiš, který se podle Paroubka snaží ochránit především svou velkou firmu a s ní i další subjekty.

„Přitom je zajímavé, že bráněním vzniku 2. sazby korporátní daně hájí zájmy především velkých, často oligopolně či kartelově působících firem, které v posledních pěti letech odvádějí do zahraničí v ročním průměru cca 250 mld. Kč dividend,“ píše expremiér.

A kdyby náhodou toto všechno nestačilo k oslabení ekonomiky, dorazila ji Česká národní banka tím, že oslabila českou korunu. Devalvací koruny však dojde na zdražení pohonných hmot a díky tomu v Česku zdraží leccos. „Rozhodnutí ČNB bude v příštím roce znamenat jen další pokles reálných příjmů širokých vrstev českého obyvatelstva. A půjde již na vrub nové české vlády,“ upozorňuje někdejší předseda vlády za ČSSD.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…