Je to tu: Klausovci jednali o společné straně. Prezident to věděl

13.04.2012 13:03

EXKLUZIVNĚ V médiích se často spekulovalo, zda Václav Klaus po skončení své prezidentské funkce založí stranu. Klaus toto popřel, nicméně podle informací ParlamentníchListů.cz se ve čtvrtek v Praze sešli předáci mimoparlamentních euroskeptických a konzervativních stran, aby se dohodli na spolupráci a integraci ve volbách.

Je to tu: Klausovci jednali o společné straně. Prezident to věděl
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

Setkání iniciovala Klausovi blízká konzervativní Akce D.O.S.T. se svým předsedou Michalem Semínem. Podle informací redakce na jednání o vytvoření společného volebního bloku, ale i spolupráci při prosazování tradičních myšlenek ve veřejném prostoru, dorazila šéfka Suverenity Jana Bobošíková, hnutí Jihočechů 2012 zastupoval poslanec a bývalý člen ODS Michal Doktor, dále zde byli například předseda Konzervativní strany Martin Rejman a místopředseda Práva a spravedlnosti Kryštof Kindler.

Byli zde ale i významní signatáři Akce D.O.S.T. a zástupci dalších konzervativních občanských sdružení a iniciativ.

Prezident vyjádřil sympatie a dorazil i Jakl

Na sraz euroskeptiků dorazil podle informací redakce tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl, který zde prý hovořil o tom, že tyto subjekty mohou spolupracovat jak ve volbách, tak i při šíření idejí ve veřejném prostoru. „Michal Semín, který celou akci moderoval, na úvod řekl, že prezident Václav Klaus o setkání ví a že mu vyjádřil své sympatie,“ řekl ParlamentnímListům.cz účastník jednání.

Semín zde informoval, že před nakonec neuskutečněnými předčasnými volbami, které se měly konat na podzim 2009, měl vzniknout subjekt Euroskeptická aliance, který by kandidoval a kde by byly zastoupeny Strana svobodných občanů, Právo a spravedlnost a Nezávislí demokraté Vladimíra Železného, ale nakonec to ztroskotalo na nevůli Strany svobodných občanů Petra Macha. Mach nedorazil ani tentokrát, tak se iniciativy sjednotit euroskeptické a Klausovi ideově blízké subjekty chopila šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Bobošíková a Dobeš

Bobošíková se podle informací ve stejný den sešla s Klausovi blízkým exministrem školství Josefem Dobešem, který vystoupil z Věcí veřejných. Ten měl na setkání také původně dorazit, ale nakonec se omluvil. Podobně se ze setkání omluvil i senátor Petr Pakosta, na němž se zúčastněné subjekty shodly, že ho budou podporovat v senátních volbách.

„Zúčastněné strany vyjádřily vůli jednat o spolupráci nejprve v senátních a krajských volbách při vytváření kandidátek či podpoře společných kandidátů do Senátu. Rovněž se hovořilo o možnosti vytvořit jeden subjekt s jedním IČO, který by kandidoval do sněmovních voleb. Hodně iniciativní byla Bobošíková, která uvedla, že její strana Suverenita má již vytvořenou celostátní strukturu, má slušnou členskou základnu a ve volbách získala 3,7 procenta a že nabízí možnost kandidovat ostatním za Suverenitu. Řekla ale, že pokud se objeví silnější subjekt, který byl mohl euroskeptiky sjednotit, ať převezme iniciativu ten,“ doplnil zdroj redakce.

Akce D.O.S.T.

Akce D.O.S.T. je široké pravicové hnutí, s nímž ad hoc spolupracují rozličné pravicové proudy od integrálních katolíků typu Michala Semína a Práva a spravedlnosti, libertariánů ze Strany svobodných občanů Petra Macha, Mladých křesťanských demokratů, Konzervativní strany, monarchistické Koruny české, či neokonzervatismu blízkého Občanského institutu Nečasova poradce Romana Jocha a Suverenity Jany Bobošíkové.

Sdružení též při různých akcích podporují někteří zákonodárci liberálně-konzervativní ODS, jako například Ivo Strejček, Hynek Fajmon, Jaroslav Kubera, či Jiří Oberfalzer, stejně jako senátor Petr Pakosta. Manifest podepsala i prezidentova exkandidátka na ombudsmana Eva Dundáčková, šéfka sekretariátu předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové Alena Páralová, či exposlanci ODS Petr Pleva, Juraj Raninec, Zdeněk Prosek a exsenátor Karel Tejnora. D.O.S.T. má i sympatie Hradu, především Petra Hájka a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Na manifestaci proti Lisabonské smlouvě před Hradem vystoupil i sám prezident Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…